Hlavní navigace

Satelitní diváky čeká výměna přijímačů, velké televize ukončí distribuci v SD kvalitě

11. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„S velkými komerčními vysílateli, mezi které patří Nova, JOJ a Markíza, jsme na tomto přechodu dohodnuti, a to k 1. lednu 2017,“ řekl DigiZone.cz Jaromír Glisník z M7 Group.

Satelitní operátor Skylink směřuje postupnými kroky k významnému technologickému kroku, kterým bude ukončení šíření programů v normě DVB-S. Programy, které bude možné nabízet pouze ve vysokém rozlišení, ukončí distribuci ve standardní kvalitě. Vysílatelé, kteří toho schopni nebudou, přejdou ve Skylinku alespoň na kódování MPEG-4/AVC v normě DVB-S2. Plán nabízet všechny populární programy v HD kvalitě už operátor avizoval ústy svého šéfa Jaromíra Glisníka, který je členem představenstva M7 Group, koncem loňského roku, konkrétně v listopadu, a to na konferenci Prague Business Breakfast.

K TÉMATU: Skylink: Všechny populární programy v HD do konce roku 2016

Jak se ale ukazuje, šířením kanálů v SD i HD plán operátora nekončí. Cílem je právě ukončení šíření stanic ve standardním rozlišení. S velkými komerčními vysílateli, mezi které patří Nova, JOJ a Markíza, jsme na tomto přechodu dohodnuti, a to k 1. lednu 2017, kdy nebude jediný program distribuován v MPEG-2/SD, řekl DigiZone.cz Glisník, který upřesnil, že jednání se zatím netýkala společnosti Barrandov Televizní Studio, jež provozuje kanály TV Barrandov, Kino Barrandov a Barrandov Plus. Předpokládám, že budeme postupovat úplně stejně, konstatoval člen představenstva společnosti M7 Group.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize chce v roce 2016 ukončit na satelitu distribuci v klasickém rozlišení

Není vyloučeno, že impulsem, který celý proces odstartoval, bylo oznámení České televize o přípravách na ukončení satelitního šíření v SD kvalitě. Aktuálně veřejnoprávní médium vysílá v HD kvalitě kanály ČT 1, ČT 2 a ČT Sport, v polovině příštího roku k nim má přibýt i zpravodajská stanice ČT 24. Programy ČT :D a ČT art pravděpodobně zůstanou v SD rozlišení, ale přejdou do normy DVB-S2, čili i pro jejich sledování bude nutný box pro HDTV. Distribuci v SD rozlišení plánuje na satelitu Astra 3B vypnout do konce roku 2016 i Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Veřejnoprávní médium tu nově šíří programy Jednotka HD a Dvojka HD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).