Hlavní navigace

Satelitní Digi TV útočí na Skylink, veletrh IFA 2015 v Berlíně představil televizní i rádiové novinky

12. 9. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Chystá se první VOD služba přes satelit, Česko bude mít další celoplošné digitální rádio a České Radiokomunikace ohlásily, že mají poslední pozici v Regionální síti 8.

Satelitní Digi TV oznámila přechod na DVB-S2/MPEG-4

Tři čtvrtě roku budou mít zákazníci tuzemské satelitní služby Digi TV na to, aby přešli na její novou verzi a vyměnili si set-top-box nebo CAM modul s přístupovou kartou k televizoru se satelitním tunerem. Takzvaná Nová Digi TV odstartuje 1. října a současnou platformu nahradí do poloviny roku 2016. Informoval o tom provozovatel služby, společnost Lama Energy. Operátor už všem zákazníkům rozeslal informační dopis s nabídkou urychleného přechodu na Novou Digi TV. Této možnosti již využily tisíce klientů, konstatuje Lama Energy.

Většina těch, kteří nám volají, se zajímá o volné termíny pro migraci na novou službu a chtějí přejít v nejbližším možném čase. Zákazníkům se líbí především možnosti nových kanálů a balíčků, které s Novou Digi TV mají, a v neposlední řadě vítají lepší kvalitu vysílání, říká manažerka zákaznického centra Digi TV Iveta Šlapatová. Kvůli velkému zájmu volajících ale upozorňuje, že telefonickou formou se přechod na Novou Digi TV může vyřizovat poněkud déle. Nejefektivnější je zanechat vzkaz na webovém formuláři, který zájemci o Novou Digi TV naleznou na adrese http://cz.digi.tv/nova-digi/, a naši operátoři se sami se zákazníkem spojí, ujišťuje.


Foto: archiv DigiZone.cz

Ohrozí Nová Digi TV pozici Skylinku?

IFA 2015: Panasonic jde do OLED, digitální rádia v kurzu

Letošní berlínský veletrh IFA 2015, který se konal od 4. do 9. září, nabídl mnohé. Tím naprosto nejzásadnějším je však to, že přinesl vstup nového výrobce do segmentu televizorů s technologií OLED. O tom, že to Panasonic hodlá udělat, jsme vás jako první informovali v zimní reportáži z Frankfurtu, kde tento výrobce uváděl kolekci pro sezónu 2015/16. Nyní Panasonic zmiňovaný krok opravdu udělal, a pokud vše klapne a televizor se v říjnu opravdu začne prodávat, bude to jako šoková vlna. Jsme totiž přesvědčeni o tom, že Panasonic není ani LG, ani Samsung, aby OLED uvedli, pak je stáhli či omezili a řešili výrobní problémy.

Výrobce digitálních rozhlasových přijímačů Pure ohlásil hned osm nových či inovovaných produktů, TechniSat do toho sáhl ještě více a představil jich rovnou dvanáct. Známý výrobce Hama připravil solidní materiály v němčině i angličtině, s nimiž byla radost pracovat. K více než patnácti přijímačům TechniSatu stávající nabídky bylo na veletrhu oznámeno plných dvanáct dalších. K tomu nejzajímavějšímu patří DigitRadio 2Go (55 €), které v kapesní velikosti nabídne FM a DAB+ a také čtyři hodiny provozu na akumulátor. Je to vlastně taková malá mono klasika s jedním velkým a v jedné variantě klidně i přiznaným reproduktorem, která potěší i elegantním vzhledem.

Odstartuje první VOD platforma přes satelit

Videotéky a archivy televizních pořadů, ale také možnost opožděného sledování televizních pořadů, byly dosud doménou IPTV služeb a kabelových společností. Provozovatel družic Astra, společnost SES, hodlá vůbec poprvé to samé nabídnout přes satelit, bez potřeby pevného připojení k internetu. Na nadcházejícím veletrhu IBC 2015 v Amsterodamu představí dvě platformy pro poskytování videoobsahu: satelitní LIQUID VOD a online LUCID OVP. První jmenovaná představuje Video On Demand přes satelit, druhá umožní satelitní operátorům a vysílatelům jednoduše vytvořit silnou online videoplatformu kombinující lineární televizi, archiv pořadů, opožděnou sledovanost a Video On Demand.

LIQUID VOD je novým řešením pro zajištění video-on-demand (VoD) služeb přes satelit. Dosud bylo běžné, že nelineární obsah poskytovaly platformy založené pouze na IPTV a kabelu. S touto inovativní technologií však lze distribuovat přes satelit videoobsah na vyžádání, a to s existujícími kryptovacími systémy a podporou platby předplatným i od položky, informoval Petr Doupal z agentury PRAM Consulting, která mediálně zastupuje společnosti SES a M7 Group (provozovatel satelitního Skylinku) v České republice. SES navrhlo LIQUID VOD zejména pro země, kde je nedostatek kvalitních sítí a jedině všude dostupný satelit tak dokáže poskytnout vedle lineárních kanálů nově i nelineární obsah, dodal.

Uplinkové paraboly společnosti SES Astra, foto: archiv SES Astra
Foto: archiv SES

Uplinkové paraboly společnosti SES

Stručně

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace má k dispozici aktuálně už poslední volnou programovou pozici v Regionální síti 8. V multiplexu jsou v tuto chvíli šířeny stanice Sport 5, TV Osem/Slovak Sport 2, Mňam TV, TV Noe, Óčko Expres a Barrandov Muzika. Podle informací serveru DigiZone.cz má programovou nabídku Regionální sítě 8 od října rozšířit i Regionálnítelevize CZ. Vzhledem k tomu, že půjde o už sedmou televizní stanici, místo v multiplexu je už pro pouhý jeden program ve standardním rozlišení. Kapacita sítě je buďto osm programů v SD, nebo čtyři programy v HD kvalitě.

Dokumentární televize KinoSvět chystá na nadcházející měsíce po třináctidílném seriálu Labyrint záhad i dvanáctidílný cyklus Paranormální tým. Za ním bude stát opět Ondřej Bezouška, který už pro tento neplacený kanál natáčel v minulosti. Bezouškova dosavadní tvorba bohužel příliš vysokým hodnocením prozatím neoplývá (viz filmová databáze ČSFD.cz). KinoSvět je mimo jiné dostupný v téměř celoplošné Regionální síti 7 společnosti Progress Digital, za níž stojí ostravský podnikatel Radim Pařízek, a taktéž v Regionální síti 4 operátora Prague Digital TV.

BRAND24

Kde že loňské sněhy jsou, mohla by si říkat televizní skupina Prima při pohledu na účetní uzávěrku za loňský rok, respektive za období od loňského dubna do letošního března. Společnost FTV Prima, která je provozovatelem televizních kanálů Prima, Prima Cool, Prima love a Prima Zoom, ve srovnání s loňským rokem uzavírala hospodaření se ziskem o téměř 90 milionů korun nižším než o rok dříve. Ve srovnání s rekordním rokem 2012, kdy komerční dvojka českého televizního trhu těžila ze špatně nastavené nové obchodní politiky Novy, se dokonce ve výši zisku propadla na méně než polovinu – z 505 na 237 milionů korun.Tedy na úroveň před rokem 2011, kdy startoval její třetí televizní kanál Prima love.

Programovou nabídku čistě digitálních rádií v Česku rozšíří stanice jamesdean.fm, za kterou stojí společnost James Dean Co., provozovatel stejnojmenného baru v centru Prahy. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jí tento týden udělila licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání na osm let. Společnost vlastní americká firma James Dean Co. Inc se sídlem v Las Vegas, jednatelkou české pobočky je Kristina Nesvadbová, která je zároveň zakladatelkou Nadačního fondu James Dean, jenž pomáhá pacientům ochrnutým po autonehodách a jiných traumatických úrazech, pacientům se svalovou dystrofií a jinými závažnými poruchami hybnosti. Jamesdean.fm již vysílá po internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).