Hlavní navigace

Satelit nemusí být jenom televize, ale taky internet. Jak na něj?

22. 7. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nedávno jsme řešili zapeklitý problém. Kolegyně ze sesterského webu Vitalia.cz se stěhovala na léto na vesnici u Benešova, a jako editorka potřebovala stálé připojení k internetu. Jenže ve vesnici není ani dobrý signál mobilního telefonu, v domě není zavedená pevná telefonní linka a o WiFi byste si tam mohli nechat jenom zdát. Jediným řešením byl satelit. Jak takové satelitní připojení k internetu funguje v praxi, se můžete podívat v následující fotoreportáži.

Popovice u Benešova leží v údolí, kam nedolehne pořádně ani zemský televizní signál, a s mobilními telefony tu mají obyvatelé dlouhodobě problémy. Bez pevné telefonní linky nemáte šanci získat pevné připojení k internetu, ale tu jsme k dispozici neměli. Zvolili jsme tedy novou satelitní službu Astra2Connect od platformy Skylink, která je na českém trhu dostupná od letošního června. Jedná se o klasické širokopásmové připojení k internetu, které využívá obousměrného datového spojení se satelitem Astra na pozici 23,5 stupně východně (na ní operuje právě Skylink, a také konkurenční satelitní platforma CS Link).

Instalace Astra2Connect - 1

Služba se objednává přes internetový formulář nebo telefonicky přímo na zákaznickém centru Skylinku. Operátor poté kontaktuje smluvní servisní společnost, která zajistí samotnou instalaci. Přímo na místo vyjedou zaměstnanci servisu. Protože instalace satelitního připojení k internetu často probíhá v místech, kde není žádný mobilní signál, z vlastní zkušenosti můžeme doporučit, abyste se dopředu se servisní společností dohodli na přesném místě, kde budete její zaměstnance očekávat. Předejdete tak zbytečnému prodlení.

Instalace Astra2Connect - 2

Servismani si dovezou vše potřebné, od satelitního kompletu přes nářadí až po nástavný žebřík. V našem případě se hodil dvojnásob a jeho délka téměř nestačila: instalace probíhala ve čtyřmetrové výšce na fasádě staršího domu. Pro lepší jištění jeden z montérů pracoval ze žebříku a druhý z okna půdy, odkud prvnímu podával potřebné nářadí.

Instalace Astra2Connect - 3

Nejprve bylo třeba do zdi vyvrtat díry pro usazení nosníku paraboly. Protože fasáda nebyla zrovna v nejlepším stavu a opadávala z ní omítka, nebylo to nikterak jednoduché. Montéři se nám ale svěřili, že o nic jednodušší to neměli ani při předchozí, vůbec první instalaci Astra2Connect, kdy si zákazník přál parabolu umístit na dřevěnou kůlnu naproti domu, a nikoli přímo na jeho střechu.

Instalace Astra2Connect - 4

Po navrtání děr pro nosník si montéři přinesli z auta satelitní komplet. Ten obsahuje samotnou parabolu, nosník, obousměrné jednotky i-LNB, koncový terminál, ethernetový kabel, 30 metrů klasického dvojkabelu, modem, konektory, měřič intenzity signálu a příručku pro nastavení satelitní soupravy a pro obsluhu modemu. Celý satelitní komplet je připraven jako „samoinstalační balíček“, ale rozhodně se vyplatí instalaci svěřit spíše odborníkům.

Instalace Astra2Connect - 5

Po vybalení obsahu „samoinstalačního balíčku“ technici nejprve smontovali satelitní parabolu s ráhnem, a teprve poté ji vynesli na půdu domu, odkud ji jeden z nich oknem podával druhému na žebříku k instalaci na fasádu domu.

Instalace Astra2Connect - 6

Na půdě domu pokračuje smontovávání jednotlivých částí satelitního kompletu. Technik připevní k jednotce i-LNB kabel, kterým povedou data do modemu.

Instalace Astra2Connect - 7

Nejprve je ale třeba na fasádu připevnit samotnou parabolu s ráhnem a pořádně ukotvit. Nosník by se v žádném případě neměl hýbat. Musíte dopředu počítat s vlivem počasí, silným větrem nebo deštěm. Nic by nemělo parabolu ohrozit a strhnout na zem.

Instalace Astra2Connect - 8

Nyní je třeba připravit i-LNB jednotku pro namontování na ráhno paraboly.

Instalace Astra2Connect - 9

Technik si upraví konec kabelu pro připojení k i-LNB jednotce.

Instalace Astra2Connect - 10

Kabel se připojí k i-LNB jednotce a ta je nyní připravena k namontování na ráhno paraboly.

Instalace Astra2Connect - 11

Montování i-LNB jednotky na ráhno bylo nepříjemné, práce ve výšce čtyř metrů na nepříliš stabilním žebříku dala druhému technikovi zabrat. Zvlášť když po celou dobu instalace v Popovicích hustě pršelo.

Instalace Astra2Connect - 12

Po připevnění i-LNB jednotky na ráhno je třeba znovu zkontrolovat správné připevnění paraboly, aby se celý komplet nezřítil z fasády na zem.

Instalace Astra2Connect - 13

Kabel vedoucí z i-LNB jednotky technik přidělává k ráhnu, aby nevisel volně dolů a něco se za něj nezachytilo.

Instalace Astra2Connect - 14

Kabel od paraboly vedou technici po fasádě dolů na zem, odkud ho navedou přímo do domu – k modemu.

Instalace Astra2Connect - 15

Nahoře je nyní už všechno nainstalované tak, jak má být, instalace se přesouvá dolů do obytné části domu.

Instalace Astra2Connect - 16

Kabel vedoucí z i-LNB jednotky na parabole se zapojí do modemu, a ten se ethernetovým kabelem propojí s počítačem nebo notebookem. Přesné zapojení modemu najdete v příručce u satelitního kompletu, v Popovicích ho provedli přímo technici.

Instalace Astra2Connect - 17

První kontakt s Astra2Connect – je třeba nastavit notebook tak, aby bylo možné službu vůbec nainstalovat a spustit.

Instalace Astra2Connect - 18

Po zprovoznění internetu vám automaticky naskočí okno s přihlašovacím protokolem Skylinku, kde vyplníte svoje nacionále a vyberete si, jakou rychlost připojení chcete pro první měsíc vyzkoušet. Za tento první měsíc vám operátor účtuje cenu nejnižšího připojení (650 Kč včetně DPH), a během této doby si musíte vybrat, jak rychlé připojení chcete mít závazně na stálo. Cena se pohybuje od zmíněných 650 Kč (rychlost download/upload 256 kbps/64 kbps) do 2200 Kč měsíčně (rychlost download/upload 2 Mbps/128 kbps).

Instalace Astra2Connect - 19

Součástí satelitního kompletu je rovněž měřák intenzity satelitního signálu. Na tom si může zákazník při potížích s připojením vyzkoušet, zda je chyba někde v rozvodu u něj doma, nebo přímo na satelitu. Kvůli měření je třeba vypojit vzdálenější část dvojkabelu z i-LNB jednotky na ráhnu paraboly.

Instalace Astra2Connect - 20

Konec kabelu zasuneme do konektoru na měřáku.

Instalace Astra2Connect - 21

Pro měření signálu vám často nezbude nic jiného, než si k domu znovu přistavit žebřík. Jinak se k i-LNB jednotce nedostanete – alespoň ne v tomto případě, kdy by to z okna na půdě rozhodně nešlo.

Instalace Astra2Connect - 22

Z měřáku vede sluchátko, ve kterém se ozývá pravidelné pískání. Na měřáku se objevuje zelené světélko. Pokud svítí a měřák pípá, spojení se satelitem je v pořádku. Podle intenzity „pípání“ a světla se určuje kvalita signálu.

Instalace Astra2Connect - 23

Co to stojí?

Model Astra2Connect

Jistě vás zajímá, co takové satelitní připojení k internetu stojí. Satelitní komplet služby Astra2Connect vyjde na 12 240 korun včetně DPH. Za aktivaci služby se platí jednorázový poplatek 2100 Kč včetně DPH a poté záleží na rychlosti připojení, které si zvolíte. Výše zmíněné nejpomalejší připojení (rychlost download/upload 256 kbps/64 kbps) vyjde na 650 Kč včetně DPH měsíčně, trochu rychlejší (rychlost download/upload 512 kbps/96 kbps) na 950 Kč včetně DPH měsíčně, rychlejší (rychlost download/upload 1 Mbps/128 kbps) na 1350 Kč měsíčně včetně DPH a nejrychlejší (rychlost download/upload 2 Mbps/128 kbps) na 2200 Kč včetně DPH.

V porovnání s cenami podobně rychlého připojení přes kabel nebo WiFi je Astra2Connect dražší, ale na druhou stranu, pokud jej člověk používá k práci, bohatě se mu vyplatí (navíc v místech, kde si tuto službu lidé pořizují, kabel ani WiFi není k dispozici). Vůbec nejdražší je prvotní jednorázová investice téměř 15 tisíc korun za satelitní komplet a aktivační poplatek. Upozornění pro diváky satelitní televize: pro příjem Astra2Connect je nutný speciální komplet, satelitní internet nechytíte na klasický komplet pro sledování televizních kanálů a na komplet Astra2Connect nenaladíte žádné televizní kanály.

Jak to je stahováním dat a IP adresou?

Stahování dat u Astra2Connect není nijak limitované, ale pokud uživatel stahování „přežene“, může mu být rychlost připojení na následující měsíc snížena. Toto omezení není neustálé, ale pouze v době špiček tak, aby nedocházelo k omezení dostupnosti internetu u ostatních, ukázněných uživatelů. Ke snižování rychlosti připojení dochází nejprve u zákazníků s nejnižším tarifem. Ve všech případech je garantována minimální rychlost 64 kbps. Na tuto minimální rychlost může být uživatel omezen v době špičky po spotřebování datového objemu 2 GB (nejnižší tarif), 3 GB (druhý nejnižší tarif), 5 GB (třetí tarif) a 8 GB (nejvyšší tarif), uvádí Skylink na svém webu.

BRAND24

Zákazník dostává veřejnou IP adresu, která je pevně svázána s modemem a je tudíž pevná. Modem je konstruován jako „Bringe“, neumožňuje tedy rozvod internetu ve formě bezdrátového připojení WiFi nebo další kabeláže po celém domě pro další počítače. K tomu je třeba dokoupit a nainstalovat router. Rozvést internet z Astra2Connect do dalších počítačů ale lze.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Zaujalo vás satelitní připojení k internetu natolik, že byste si ho pořídili?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).