Hlavní navigace

Adrian Sarbu získal licenci pro televizní vysílání v Černé Hoře

17. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
17. 7. 2007

Nejvyšší šéf televize Nova, ředitel televizních stanic CMEČeské republice, na Slovensku a Rumunsku Adrian Sarbu získal licenci pro televizní vysílání v Černé Hoře. Licenci obržela Sarbuova společnost MediaPro, v níž nemá CME žádný podíl, informoval internetový server časopisu Týden. Sarbu se zároveň zavázal, že do nové stanice investuje 14,5 milionu eur (v přepočtu přes 400 milionů Kč).

Mluvčí CME Romana Tomasová týdeníku potvrdila, že vstup na černohorský televizní trh je čistě Sarbuovou aktivitou: Černá hora je velice malý trh, který pro CME není v současné době strategicky významný. CME přitom vlastní televizní stanice ve Slovinsku a Chorvatsku, rozjednaný je také její vstup do jedné televizní stanice v Srbsku.

Černá Hora, bývalá součást Jugoslávie a do loňského roku společný stát se Srbskem, přesně zapadá do regionu, v němž je CME televizně aktivní. Generální ředitel CME Michael Garin nedávno prohlásil, že majitel Novy hodlá dále expandovat do zemí střední a východní Evropy. V této souvislosti ale zmínil pouze Polsko, Bulharsko, Maďarsko, Turecko, Srbsko, Rusko a další televizní aktivity na Ukrajině.

Nelze ani vyloučit, že pokud Sarbuova firma MediaPro bude s televizní stanicí v Černé Hoře úspěšná, později ji odprodá CME, jako to Sarbu učinil i s vlastními podíly v rumunské televize Pro TV a dalších tematických kanálech. Zatímco licence všech rumunských televizí, kterým šéfuje Adrian Sarbu, už z drtivé většiny vlastní CME, servisní společnosti, na jejichž službách jsou tyto stanice závislé, plně ovládá právě Sarbu.

BRAND24

Licenci pro televizní vysílání v Černé Hoře získala kromě Sarbuovy firmy MediaPro také americká News Corp. mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Ta se kromě CME také snaží proniknout na televizní trhy ve střední a východní Evropě. Zatím se jí podařilo získat malou polskou televizi Puls, která by se měla v dohledné době přejmenovat po vzoru Murdochovy televizní sítě ve Spojených státech na Fox TV.

Už dříve News Corp. získala televizní stanice v Rumunsku, Bulharsku a Srbsku. Letos v květnu získala Murdochova společnost stoprocentní podíl v největší lotyšské komerční televizi LNT a většinový, sedmdesátiprocentní podíl v další televizní stanici TV5.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).