Hlavní navigace

Sangean DPR-39: digitální rádio do kapsy, které oceníte zejména na cestách

13. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Když se můj předešlý DAB+ kapesní přijímač odebral do křemíkového nebe, hledal jsem jednoduchý přístroj, který mne bude dále provázet na cestách prostředky veřejné dopravy, pěšky i automobilem.

Volba padla na DPR-39 a ani po roce užívání rozhodnutí koupit tento přijímač nelituji. Hledal jsem přijímač s dobrou citlivostí na radiový signál, solidní výdrží baterií a možností manuálního ladění. S ohledem na plánované využití jsem vybíral nejjednodušší přístroj z řady, kterou výrobce nabízí pod označení DPR. Při výběru jsem se smířil s tím, že nový přijímač bude mít pouze III. pásmo. Pohybuji se totiž v oblastech, které jsou již pokryty vysíláním v tomto pásmu.

Velikost, vzhled

Přijímač není žádný prcek, svými rozměry 60 × 100 × 20 milimetrů pohodlně zaplní kapsu pánské košile. Bílému plastovému výlisku dominuje stříbrně orámovaný černý displej v horní části přední strany přijímače a lišta ve stříbrné barvě s řadou tlačítek a výstupem pro sluchátka. Vložené standardní tužkové (2× AA) baterie tvoří významnější část hmotnosti radia, které je svými přibližně 120 g (včetně baterií) pro dané rozměry poměrně lehké a v kapse rozhodně netíží. V prostoru pro baterie nalezneme ještě micro USB konektor pro aktualizaci firmware.

Přijímač využívá podsvícený inverzní LCD displej s možností nastavit 10 stupňů kontrastu. První stavový řádek přináší informaci o síle signálu, čase a orientační zbývající kapacitě baterií. Další dva řádky umožňují zobrazit text po 16 znacích. Displej po 10 sekundách významně sníží intenzitu svitu (pokud v menu neurčíme jinak), zůstává v činnosti po celou dobu, kdy je přijímač zapnut. Je velmi dobře čitelný i na přímém slunečním světle.

Ovládání

Na vrchní straně přijímače najdeme zapínací tlačítko a pět tlačítek předvoleb. Na pravé straně se nachází hlavní ovládací prvek – otočný ovladač. Umožňuje pohyb nahoru a dolů v rovině přijímače a krátké, resp. dlouhé, stisknutí. Ovládání hlasitosti má své tlačítko na levé straně přijímače.

Rozložení ovládacích prvků dovoluje, je-li přijímač v kapse, jej zapnout nebo vypnout, vybírat stanice z předvoleb a při troše šikovnosti regulovat hlasitost, aniž by bylo potřeba přijímač z kapsy vytahovat.

Tento přijímač nemá žádné tlačítko, které by přímo přepínalo režim ze systému T-DAB(+) do VKV-FM a naopak. Změna se provádí v menu.

Pokud se nacházíme v režimu příjmu digitálního rozhlasu – T-DAB(+) – čeká nás následující chování:

  • Otočný ovladač při pohybu nahoru a dolů umožňuje listování naladěnými stanicemi, stisk znamená volbu vypsané stanice.
  • Pokud na otočný ovladač aplikujeme krátké stisky – čteme stavové informace k naladěné stanici: text, název multiplexu, čas, datum, kanál/frekvence multiplexu, datová rychlost zvolené stanice, systém (+), síla signálu – „teploměr“.
  • Dlouhý stisk otočného ovladače vyvolá vstup do menu, ve kterém se pohybujeme volbou nahoru a dolů a krátkými stisky.

V nejvyšší úrovni menu (z pohledu T-DAB(+) režimu) jsou následující volby: Vyhledávání stanic/“Prune“/Nastavení/VKV-FM mód/návrat zpět.

Vyhledávání stanic je možné zvolit automatické přes celé pásmo, nebo manuální s volbou konkrétního T-DAB(+) kanálu. Volba „Prune“ odstraňuje z procházení stanic ty momentálně nedostupné. Položka Nastavení umožňuje mimo jiné provést tovární reset přijímače, zjistit verzi firmware, upgradovat firmware, nastavit displej, zvolit jazyk a zvolit čas pro uspání přijímače (mezi 15 a 90 minutami).

V případě VKV-FM příjmu zobrazuje první textový řádek frekvenci nebo název stanice dle RDS. Ve druhém řádku je možné listovat informacemi, které RDS zprostředkovává: typ programu, stav příjmu (stereo/mono), čas, datum a radiotext. V menu se pak dá určit citlivost přijímače při automatickém ladění stanic (dlouhým podržením otočného ovladače nahoru či dolů) – volbou vzdálené nebo místní stanice.

V nastavení je možné zvolit vyjma položek společných s režimem T-DAB(+) nucený monofonní režim.

Přijímač ukládá stanice stejného multiplexu zachyceného na různých kmitočtech pouze jednou. Pokud přijde o signál multiplexu na jednom kmitočtu, snaží se dle ID stanice hledat i na jiných dříve naladěných kmitočtech. Například při přejezdu z Prahy do jižních Čech dokáže přeladit stanici z multiplexu firmy Teleko (přijímač zde naladil i kanál 5D z Černé hory v Krkonoších) do multiplexu RTI, který v jižních Čechách vysílá také na kanále 5D z Kluku. Pokud přijímač úplně přišel o původní signál, přeladění trvá jednotky sekund.

Přijímač je dostatečně citlivý na signál obou systémů. Příjem T-DAB+ multiplexu firmy Teleko na pražském kanále 11A nečiní rádiu významnější problémy v celém prostoru uzavřeném hranicemi hlavního města, pokud se pohybuji vně budov. Stávající vyšší zabezpečení 2A (více zde) pomáhá možnosti příjmu v kritičtějších oblastech. DPR-39 mne překvapil též při improvizovaném připojení na externí anténu – poradil si v Praze s celoněmeckým multiplexem šířeným na kanále 5C, který se zde přijímá na hraničních úrovních signálu. Ve VKV-FM módu dokáže přijímač pracovat se signály vzdálenými o 200 kHz. Oproti digitálnímu přijmu je však samozřejmě v audiosignálu slyšet šum a automatické vypínání stereo režimu při pohybu.

Přiznám se, že od doby, kdy moji oblíbenou stanici šíří české multiplexy, poslouchám ji v případě, kdy se pohybuji mimo budovy, výhradně prostřednictvím systému T-DAB+. Roční zkušenost z terénu mne překvapivě přesvědčila, že jsem ochoten případně skousnout trochu digitálního zkreslení výměnou za vytrvale plný stereofonní signál bez šumu, překmitů a rušení, které jsou při kapesním příjmu analogového systému neustále přítomny.

Výdrž přijímače na baterie splňuje udávaných cca 12 hodin. Proudový odběr se pohybuje přibližně v rozmezí 150 – 250 mA. Ztlumení podsvícení šetří cca 30 mA. Více lačný po energii je nečekaně VKV-FM mód.

Přiložená špuntová sluchátka s molitánky poskytují snesitelnou zvukovou kvalitu. Přijímač disponuje ve srovnání s řadou dalších i nekapesních přijímačů „expertními“ funkcemi. Má možnost manuálního ladění, zobrazí informace o multiplexu a umí se automaticky přeladit.

BRAND24

Díky přelaďování může být přijímač zajímavý i jako T-DAB+ adaptér do automobilu.
Přijímač Sangean DPR-39 jsem zakoupil na jaře 2014 v e-shopu elektrocr.cz za 1459 Kč.

Autor působí na Katedře radioelektroniky ČVUT-FEL v Praze

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je členem Československého DX klubu. Působí na Katedře radioelektroniky ČVUT-FEL v Praze v Laboratoři radiových vysílačů a přijímačů. Specializuje se na systémy pro digitální rozhlasové a televizní vysílání. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).