Hlavní navigace

Šance DVB-T je i v placených programech, míní šéf Radiokomunikací

19. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
19. 4. 2011

Jedna z celoplošných sítí pro zemskou digitální televizi by do budoucna mohla obsahovat výhradně prémiový obsah, jehož příjem by byl zpoplatněn. Týdeníku Euro to řekl Kamil Levinský, výkonný ředitel Českých Radiokomunikací, které provozuje celoplošné multiplexy 2 a 3 a technicky zajišťují i provoz multiplexu 1. Podle Levinského je zakódování a zpoplatnění programů v DVB-T jednou z možností, jak pokrýt náklady na šíření signálu.

K TÉMATU: TV Public skončila v multiplexu 3, zanechala po sobě dluhy přes 300 milionů korun

Reklamní koláč v českém televizním éteru je limitovaný a žádným skokem se nezvýší, proto nelze předpokládat, že by se tu uživilo třeba dvacet komerčních, byť menších, kanálů. Budoucnost, a to se týká i nových stanic, je v placeném obsahu, prohlásil Levinský. Firma nyní čelí problému se zaplněností multiplexu 3, který převzala loni v prosinci společně s jeho provozovatelem, společností Czech Digital Group (CDG). V té době v něm vysílaly dvě televize a jedno rádio. Mezitím však obě televize (Z1 a Public) zkrachovaly a v síti přibyl jen jeden nový program, Prima love.

ROZHOVOR: Multiplex 3 zaplníme až osmi televizemi, věří výkonný šéf Českých Radiokomunikací

Levinský je ale přesvědčen, že nenaplněnost multiplexu 3 je jen dočasná, neboť nejpozději v červnu příštího roku se český televizní trh plně liberalizuje a licenci pro zemské digitální vysílání bude moci získat kdokoli. Nyní na ni mají nárok jen vybrané subjekty, a zdaleka ne všechny ho využily. Výkonný šéf Českých Radiokomunikací si myslí, že do tří až pěti let by v multiplexu 3 mohlo začít vysílat nejméně pět nových televizí. Síť po změně technických parametrů pojme až osm televizních stanic.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Prima love míří do multiplexu 3, třetí program Primy startuje na MDŽ

Nemohu předjímat, jakého typu tyto stanice budou, a zároveň nelze říci, zda se bude jednat o ryze tuzemské projekty nebo zda přijdou i nějaké zahraniční kanály. Jsem ale optimista, pro určitý typ televize v digitálním éteru ještě prostor je, řekl Levinský týdeníku Euro. Otevření trhu všem zájemcům o vysílání v DVB-T podle Levinského odstraní poslední deformaci, která otevře cestu novým televizím na pozemní vysílače. Zvýšený zájem investorů již registrujeme, ale konkrétnější být nemohu, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).