Hlavní navigace

RRTV si vyžádala další monitoring zpravodajství FTV Prima, výsledky bude znát v září

7. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

DOPLNĚNO VYJÁDŘENÍ PRIMY – V minulém týdnu zveřejnil server Hlídací pes nahrávku, která má dokládat, že vedení Primy chtělo po zaměstnancích zpravodajství, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ignorovali tak zásady objektivity.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ve svém dnešním vyjádření konstatuje, že k porušení příslušných ustanovení zákona o vysílání nemůže dojít samotným vydáním jakéhokoli interního pokynu. Zda reálně došlo nebo dochází k porušování zásad objektivity a vyváženosti ve vysílání programu Prima, je podle Rady možné zjistit výhradně monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného zpravodajského a publicistického obsahu.

ČTĚTE TAKÉ: ČT se ohradila proti výzkumu prezentovaného FTV Prima, kontruje vlastním průzkumem

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zadala už loni v létě mediálním analytikům úřadu monitoring a analytické vyhodnocení zpravodajských a publicistických pořadů Primy za období tří týdnů na přelomu loňského srpna a září. Cílem monitoringu byla podle Rady snaha zjistit, zda při informování o migrační krizi nedochází k porušování zákona o vysílání a také, jakým způsobem je vytvářen mediální obraz aktuálních událostí.

PSALI JSME: Primagate aneb povinnost kladné reportáže

Analýza, se kterou se Rada seznámila loni v prosinci, odhalila několik sporných momentů v konkrétních mediálních obsazích a rovněž poukázala na obecně problematickou tendenci zpravodajství Primy vytvářet negativní mediální obraz migrace. Takováto zjištění opírající se zejména o metody obsahové analýzy by ale podle názoru Rady nemohla uspět jako dostatečný podklad pro vedení správního řízení a uložení pokuty v rámci správního trestání. Rozhodně však Rada nekonstatovala, že vysílání bylo objektivní a vyvážené, jak se snaží dezinterpretovat závěry analýzy ve svém stanovisku televize Prima, uvedla Rada v dnešní tiskové zprávě.

Výsledky další analýzy budou v září, odnětí licence bezprostředně nehrozí

Pochybnosti, které analýza vzbudila, vedly Radu k tomu, že se rozhodla vyžádat si další monitoring zpravodajství a publicistiky programu Prima, a to za období od konce letošního března do poloviny dubna. Závěry analýzy bude mít Rada k dispozici během září. Pokud analýza odhalí porušení zákona o vysílání, je možné provozovateli vydat upozornění na porušení zákona, eventuálně ve správním řízení uložit finanční sankci, uvedl předseda Rady Ivan Krejčí (na fotografii).

Odnětí licence provozovateli ale podle něj bezprostředně nehrozí, protože k odejmutí licence může Rada v souladu se zákonem přikročit až v případě, kdy provozovatel zvlášť závažným způsobem opakovaně porušuje svou zákonnou povinnost. Vyjádření FTV Prima k dnešnímu stanovisku Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v tuto chvíli server DigiZone.cz zjišťuje a zveřejní ihned po jeho obdržení.

BRAND24

Vyjádření FTV Prima

Informaci o dnešním výsledku jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání známe z její tiskové zprávy. Samozřejmě počkáme na výsledky analýzy našeho zpravodajství, kterou Rada avizovala. Jak už jsme v minulých dnech informovali, požádáme také my o analýzu našich zpráv nezávislé experty. Jména těchto expertů zveřejníme v horizontu několika dní. Ve zpravodajství budeme i nadále ctít principy, na kterých je postaveno, tedy především pravdivost a nezávislost na vnějších tlacích.

Jana Mrákotová, mluvčí FTV Prima

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).