Hlavní navigace

Martin Benko: Philips přichází s projekčním osvětlením TV a oddělenými reproduktory

6. 11. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

TP Vision nás letos technickými finesami docela zásobuje. Vedle zcela změněného Ambilightu je tu i snaha o výrazně lepší zvuk oddělením reproduktorů.

Operační systém Android TV a dvě unikátní televizní novinky pro sezónu 2015/16 byly ústředním motivem pražského setkání (článek je zde), na kterém se diskutovalo i o technologii Ambilight, resp. její nejnovější projektorové variantě.

Právě díky ní posunulo TP Vision jako výrobce televizorů se značkou Philips osvětlení pozadí televizoru zase o kus dál. Na setkání jsme mj. domluvili i rozhovor s Martinem Benkem, produktovým specialistou firmy pro střední a východní Evropu, a řeč nebyla jen o Ambilightu a technologii unikátního ozvučovacího systému televizoru s oddělenými reproduktory, ale i o stále neuvedeném Ultra HD (4K) přehrávači a streameru. Ten měl být k dispozici už před rokem…

Na tiskovém setkání jste řekl, že při koupi televizoru bude v budoucnu více rozhodovat operační systém. Proč si to myslíte?

Televizor se v současnosti mění na zdroj centrální zábavy v domácnosti. Tradiční způsob sledování televizních programů postupně začíná nahrazovat sledování obsahu z multimédií a internetu. Zákazníci se nyní více orientují na tzv. Smart funkce a jejich možné využívání. V tomto směru vidím určitou paralelu s tím, co se v nedávné minulosti odehrálo v oblasti mobilních telefonů. I tenkrát se velké značky rozhodly pro různé operační systémy a postupně se ukázalo, jaký to mělo dopad na celkový segment a prodeje. Nerozhodoval přitom ani tak operační systém, jako obsah, možnosti a aplikace, které nabízel. Klíčovou roli přitom sehráli vývojáři aplikací, kteří se orientovali na operační systém s nejvyšším potenciálem. A dnes již vidíme, že hlavní segment trhu je rozdělený na dva operační systémy, přičemž jedním z nich je právě Android. Domnívám se, že něco podobného se bude opakovat také v televizní technice, a proto si myslím, že výběr operačního systému bude při nákupním rozhodování hrát stále větší roli. Věřím, že stejně jako v mobilech má operační systém od společnosti Google, tedy Android TV, velký potenciál stát se dominantním také v oblasti televizorů.

Opravdu věříte tomu, že operační systém je v pořadí důležitosti kritérií při nákupu chytrého televizoru někde na předním místě?

Věřím, že na žebříčku důležitosti bude stále výše. Jak jsem již říkal, pro zákazníka bude důležitý hlavně obsah a možnosti, které nabídne. Vše samozřejmě závisí na vývojářích. My v TP Vision věříme, že se budou orientovat na operační systémy s velkým potenciálem a z toho důvodu jsme vsadili právě na Android TV. Už dnes nabízí prostřednictvím Google Play Store velký výběr aplikací a her optimalizovaných pro televizní obrazovky, které uživatelé znají z mobilních zařízení. A samozřejmě i filmový a hudební obsah, to vše ve flexibilním a rychlém prostředí, což je také důležitý faktor.

V Praze jste představili dvě hlavní novinky: televizor s oddělitelnými reproduktory (série 8601) a televizor s osvícením zadní stěny za pomoci LED projektorů (série 8901 Ambilux). Pro koho myslíte, že budou určeny? Pro hračičky, bohaté fajnšmekry, nebo technické nadšence?

Oba dva modely pocházejí ze série 8000, která už tradičně představuje vyšší prémiový segment a orientuje se na zákazníky, kteří si potrpí na určité vychytávky, netradiční koncepty a od technologií vyžadují emoce – takže takoví fajnšmekři. Samozřejmě, že se v televizích této série nacházejí také špičkové technologie, který uspokojí i technicky náročné uživatele.

Jaký systém se u série 8601 používá k bezdrátovému přenosu zvuku mezi televizorem a oddělenými reproduktory? Je nějak ohlídána synchronizace zvuku, resp. jeho případné zpoždění? Tohle někdy dělá dost problémů…

Pokud jsou reproduktory magneticky uchycené k rámu televizoru, připojí se pomocí konektoru na spodní straně TV. Bezdrátový přenos se používá jen při rozšíření o sadu zvukových stojanů PTA860, které v balení obsahují také USB „dongle“ pro bezdrátový přenos. Po zasunutí USB do televize se stojany automaticky bezdrátově připojí, neboť jsou spárované již z výroby. Pro bezdrátový přenos se využívá systém Kleernet s vysoce kvalitním zvukovým přenosem a velmi nízkou latencí. Pracuje na frekvenci 5 GHz a zaručuje, že nebude docházet k interferenci s Wi-Fi nebo zařízeními Bluetooth. Stojany navíc ukrývají dva středopásmové reproduktory, které zvyšují celkový zvukový výkon z 50 na 70 W (RMS). Při použití této sady se automaticky přepne zvukový režim a středobasové reproduktory na zadní straně TV následně reprodukují pouze basovou složku.

Televizor série 8601 je hodně tenký. Kam se vlastně vešly ony dva středobasové reproduktory, které má mít zabudované v obrazovce?

Již od série 6300 používáme technologii „Double“ nebo „Triple ring speakers“. Tato technologie funguje na principu dvou nebo tří pružných částí, na kterých je připevněná membrána. Větší počet pružných částí umožňuje membráně větší rozsah pohybu a tím i silnější basy při zachování kompaktních rozměrů reproduktoru. V sérii 8601 byla pro středobasové reproduktory, umístěné v zadní části konstrukce, použita technologie „Triple ring“ s výkonem 30 W (RMS).


Autor: TP Vision

A teď k Ambiluxu. Použít projekci namísto běžných LED diod je geniální nápad stejně, jako namísto diskrétních či promíchaných barev promítnout na stěnu za televizorem část obrazu. Jak se zamezuje tomu, aby stěna nepoutala větší pozornost diváka než samotná scéna na obrazovce?

Technologie Ambilight je našimi zákazníky vysoce oceňována a my se ji snažíme rozšiřovat postupně do více sérií, ale také hledáme způsob, jak ji vylepšit. Kromě Ambilightu z dvou, tří nebo čtyř stran jsme tento rok představili úplně novou generaci projekčního Ambilightu v televizoru Ambilux série 8900. Tato nová technologie posouvá efekt na zcela novou úroveň a světlo vyzařované na stěnu vytváří nejen barvy, ale také tvary. Pro vytvoření tohoto efektu se důkladně monitorují barvy a jednotnost jasu ve scénách a naše algoritmy vytvářejí jednotlivé projekce přes „piko“ projektory umístěné za televizí. Výsledný efekt je záměrně rozostřený a přizpůsobený tak, aby na diváka nepůsobil rušivým dojmem. Samozřejmě je možné si tento efekt dále uživatelsky přizpůsobit nebo si vybrat z několika předdefinovaných režimů.

Prozradíte nám něco o použitém projektorovém systému? Mám na mysli princip, druh projekčních lamp a jejich udávanou životnost?

Systém tvoří devět „piko“ projektorů rozložených do oblouku a synchronizovaných tak, aby na zeď za obrazovkou promítaly jednotný efekt. Jejich rozměry jsou malé a ladí s ultratenkým designem samotné televize. Využívají technologii DLP (Digital Light Processing) od společnosti Texas Instruments. Jejich životnost je minimálně 20 000 hodin. Projektory jsou zapuštěné do designu televize tak, aby nedošlo k jejich poškození. V případě potřeby doporučujeme jakékoliv zásahy nechat na autorizovaném servisu.

Projektorový systém používá pevný objektiv, nebo jde regulovat, případně natáčet?

Nastavení je pevné a samotný efekt je možné upravovat pouze prostřednictvím nastavení režimů v uživatelském prostředí.

Nebude mít série 8901 Ambilux problém s osvětlením stěny za dne, resp. za pološera? Stávající systém Ambilight pracující často s poměrně výkonnými LED diodami se s tím většinou vypořádával se ctí…

Projekční Ambilight s DLP má svítivost až 350 lm, což je dokonce o něco více, než má tradiční Ambilight v úhlopříčce 65" s LED diodami. Pro ideální zážitek ze sledování modelu Ambilux TV se však musí brát ohled také na ideální vzdálenost od stěny, která je zhruba 20 cm. V případě uchycení na stěnu se v balení nachází speciální držák.

Předpokládám, že stejně jako Ambilight je i Ambilux patentován a že jde tudíž o systém, který budete mít k dispozici pouze vy…

Ano, technologie Ambilight je patentovaná a pod tento patent spadá i nový projekční Ambilight. Navíc byly patentovány také další části této technologie, které se týkají přímo ochrany nové projekce Ambilightu.

Říkáte „projekční Ambilight“. Systém se tedy nejmenuje Ambilux? V pojmenování je teď trochu zmatek…

Televizor 65PUS8901 s projekčním Ambilightem se nazývá Ambilux, ale samotná technologie se jmenuje „Ambilight Projection“.


Autor: TP Vision

Pojďme k poslednímu tématu. Kdy bude k dispozici dlouho očekávaný Ultra HD (4K) streamer?

Mediální přehrávač UHD880 se očekává ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015. Zákazníci, kteří si v roce 2014 zakoupili 4K televizory série 8809, 9109, 9809 a zaregistrovali se do 30. 6. 2015, dostanou tento přehrávač zdarma. Zákazníkům, kteří si zakoupili 4K sérii 6809, 7809 nebo 7909 doporučujeme kontaktovat naše zákaznické centrum. UHD880 nebude možné zakoupit v klasických prodejnách, protože tento mediální přehrávač považujeme jen jako řešení pro podporu HEVC kodeku u výše zmíněných televizorů.

Chystá se na konec roku pro české a slovenské zákazníky ještě nějaké překvapení?

Na konec roku se chystáme uvést naši vlajkovou loď – sérii 9600, která se už tradičně zaměřuje na špičkovou kvalitu obrazu. Stejně tomu bude i letos a kromě technologií lokálního ovládání jasu v jednotlivých segmentech – Micro Dimming Premium a Bright Premium – přinese také podporu pro obraz HDR (Hight Definition Range – vysoce dynamický rozsah zobrazení) – a emoce z kvalitního obrazu navíc podpoří i Ambilight ze čtyř stran.

Je na co se těšit!

BRAND24

Děkuji za rozhovor.

Martin Benko, produktový a cenový specialista pro střední a východní Evropu

Martin pracuje pro společnost Philips již od roku 2006 a postupně zde zastával funkce produktového školitele, produktového specialisty a produktového manažera pro černou a bílou techniku. V období transformace společnosti a vzniku TP Vision s licencí pro Philips TV mezi lety 2011 až 2013 pracoval jako Trade marketing pro střední Evropu. Od roku 2013 působí na současné pozici produktového a cenového specialisty pro střední a východní Evropu.

Máte doma televizor s Ambilightem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).