Hlavní navigace

Rozhlasová digitalizace? Ta Technický plán přechodu nepotřebuje, míní ČTÚ

7. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
7. 4. 2010

Představitelé komerčních rádií mlží, když před politiky tvrdí, že je třeba sepsat Technický plán přechodu ze zemského analogového na zemské digitální rozhlasové vysílání. Žádný harmonogram rozhlasové digitalizace není podle vedoucího odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jiřího Duchače třeba. Na rozdíl od televizního vysílání se totiž kvůli digitalizaci rádií nemusí vypínat analogové rozhlasové kmitočty.

K TÉMATU: Perspektivy digitálního rozhlasu T-DAB v České republice

Je potřeba zdůraznit, že implementace digitálního vysílání u rozhlasu neznamená přechod, tedy není nutno vypínat analogové vysílání a proto není potřeba nějaký plán přechodu na digitální vysílání. Takové ty mystifikace, které pronikly až do parlamentu, že je třeba plán přechodu, jsou zbytečné, prohlásil Duchač na pondělním workshopu ČTÚ k naplňování harmonogramu televizní digitalizace.

ČTĚTE TAKÉ: Výběrové řízení na celoplošnou síť pro digitální rozhlas ještě neskončilo

Šéf odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ ale upozornil, že je třeba rozhodnout, kolik sítí pro zemské digitální rozhlasové vysílání bude v České republice existovat. Ono to souvisí s kmitočty ve III. televizním pásmu, v němž má Česká republika vyhrazenu jednu síť pro zemskou digitální televizi. Některé země uvažují o tom, že by v tomto pásmu digitální televizní vysílání neuplatnily a použily ji pro digitální rozhlas, řekl Duchač.

Vyjasnit se také musí role veřejnoprávního Českého rozhlasu v celém procesu rozhlasové digitalizace. Zda vznikne veřejnoprávní síť Českého rozhlasu, ve které by šířil svůj multiplex, vysvětlil Duchač. Český rozhlas původně počítal s tím, že vlastní celoplošnou rozhlasovou síť v systému DAB spustí v letošním roce. Po loňském odvolání generálního ředitele Václava Kasíka ale tyto své plány přehodnotil.

Podstatné bude rozhodnutí, jak bude vypadat struktura digitálního rozhlasového vysílání v České republice, kolik sítí bude celoplošných a kolik regionálních. Zda ponecháme televizi v III. pásmu, vysvětlil na workshopu Jiří Duchač. Jakákoli výběrová řízení na kmitočty pro digitální rozhlas v III. pásmu jsou ale podle něj možná až ve chvíli, kdy se uvolní kmitočty. Nejenom po vypnutí analogu, ale i po vrácení kmitočtů, dodal.

BRAND24

Česká republika má pro III. pásmo přiděleny tři vrstvy pro digitální rozhlasové vysílání. Jeho spuštění ale brání především analogový kmitočet televize Nova na severočeském vysílači Buková hora, který by se měl vypínat letos v srpnu. Duchač také naznačil, že by bylo dobré, kdyby si Česká republika stanovila termín vypínání analogového rozhlasového vysílání v FM pásmu.

Existuje určitý termín, rok 2025. Je otázka, zda to není pozdě, nebo naopak brzy. Některé evropské země počítají s vypnutím FM pásma již v roce 2015, doplnil Duchač.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).