Hlavní navigace

Rok řádného vysílání multiplexu A: co se povedlo a co ne

24. 10. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
V sobotu uplynul rok od zahájení řádného vysílání přechodného digitálního multiplexu A. Alespoň pro síť Českých radiokomunikací tak skončila éra experimentování s DVB-T a digitální televize se mohla postupně rozšířit i mimo Prahu a střední Čechy. Ostrému startu multiplexu A předcházela dohoda mezi Českou televizí a TV Nova o společném využití datového toku a odsunutí televize Prima do přechodného multiplexu B společnosti Czech Digital Group (CDG).

21. října 2005, den D české digitalizace

Pražští a středočeští diváci se řádného digitálního vysílání dočkali 21. října 2005 (viz článek Digitální televize je tu, startuje řádné vysílání), šest let po zahájení prvního experimentu DVB-T v české metropoli. Nejpatrnějším rozdílem oproti zkušebnímu vysílání multiplexu A byla změna programové nabídky: „áčko“ do té doby obsahovalo dva programy České televize (ČT 1 a ČT 2), televizi Nova, Prima a hudební kanál Óčko. Po dohodě mezi ČT, Novou, Českým rozhlasem a Českými radiokomunikacemi musely ostatní programy ustoupit a přejít do jiných multiplexů: Prima do sítě B, provozované vlastnicky spřízněnou společností CDG, Óčko do multiplexu C provozovaného firmou Omnicom Praha, dceřinou společností Českého Telecomu.

Společnou dohodu o využití datového toku v multiplexu A deklarovala ČT s Novou ve společném memorandu, kterému se dnes už můžeme jenom smát. Píše se v něm: Další pokračování zemského digitálního televizního vysílání v systému DVB-T pouze na bázi experimentů může ohrozit kvalifikovanou obhajobu zájmů České republiky na probíhající Regionální radiokomunikační konferenci RRC. Pokračující nečinnost v zavádění zemského digitálního vysílání v České republice by mohla mít za následek podstatné omezení té části kmitočtového spektra, která bude v rámci mezinárodní koordinace vyhrazena České republice pro šíření signálu televizního vysílání.

Časově omezené spojenectví

Mux A start Praha

Spolupráce Novy a ČT má jasně stanovený časový rámec, podle původních představ měla skončit na jaře příštího roku, přechodem multiplexu A na definitivní digitální síť 2 pro komerční digitální televize. Česká televize má získat vlastní veřejnoprávní multiplex a Nova obsadí programovou pozici v některé z digitálních sítí pro komerční televize. Ve skutečnosti může multiplex A vysílat až do 30. června 2006, poté mu skončí oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Pokud by v „áčku“ nevysílala Nova, dalo by se považovat už dnes za veřejnoprávní multiplex. Další obsah totiž tvoří kromě programů ČT už jen stanice Českého rozhlasu. Před zahájením řádného vysílání přitom v síti vysílalo i komerční rádio Frekvence 1 (později se v něm objevilo znovu, ale z finančních důvodů jen na krátkou dobu).

Pro Český rozhlas bylo zahájení řádného vysílání multiplexu A přelomové v tom, že se poprvé do éteru přes pozemní vysílače (nepočítáme-li pražský týdenní test T-DAB z června 2005) dostaly tři jeho nové digitální stanice: zpravodajský okruh Rádio Česko, populárněvědecká stanice ČRo Leonardo a ČRo D-dur věnovaná vážné hudbě. Z analogových okruhů v síti zůstala stanice ČRo 2 – Praha a ČRo 3 – Vltava. Oproti „experimentálnímu“ období naopak zmizel ČRo 1 – Radiožurnál. Rozhlas zpočátku doplácel na větší zájem o televizní programy a musel se spokojit s menším datovým tokem, což se negativně odrazilo na kvalitě vysílání některých stanic. K navýšení datového toku celého multiplexu došlo až začátkem letošního února, kdy Radiokomunikace nahradily zastaralou vysílací techniku za novější.

Brno: test v říjnu, pilotní vysílání od Vánoc

Zatímco za zkušební vysílání televize a rádia šířená v multiplexu A nemusely Radiokomunikacím platit, zahájením řádného vysílání se situace změnila. Provozovatel sítě zpočátku nasadil zaváděcí ceny (mj. i z důvodu horší kvality vysílání před přechodem na modernější vysílací technologie), od února 2006 už jde o čistě komerční záležitost. Ve stejný den, kdy Radiokomunikace spustily řádné vysílání multiplexu A v Praze, se digitální síť objevila i v Brně. Test z vysílače v Barvičově ulici (K40, 10 kW) probíhal u příležitosti veletrhu Invex a multiplex měl totožný obsah jako v Praze. V době odpojovaného regionálního vysílání ČT tedy nenabízel jihomoravský večerník. Brněnské vysílání pokračovalo ještě několik dní po Invexu, poté je ale Radiokomunikace vypnuly, aby mohly naistalovat regionální multiplexer pro odpojované místní pořady (podle požadavku ČT).

Pravidelného digitálního vysílání se Brno dočkalo 22. prosince 2005, půldruhého měsíce před původně slibovaným termínem. Tentokrát Radiokomunikace spustily silnější vysílač Hády (K40, 10 kW) a dále pracovaly na přípravě druhého vysílače v Barvičově ulici, s nímž Hády od 9. února 2006 vytvořily jednofrekvenční síť (podobně jako žižkovský vysílač v Praze a Cukrák ve středních Čechách). Spouštění vysílače v Barvičově ulici provázely protesty místních obyvatel proti zhoršenému příjmu analogového signálu televize Prima. K tomu docházelo u domácností, které využívaly anténu tzv. polské síto se zesilovačem. Radiokomunikace problém vysvětlily ve speciální tiskové zprávě, řada diváků ale Primu nakonec oželela, což vedlo jejího tehdejšího generálního ředitele Martina Dvořáka k myšlence zahájit ještě letos na podzim řádné digitálního vysílání multiplexu B s Primou v Brně (jednání ustrnula na ceně za šíření signálu).

Ostrava a start tematického kanálu ČT 4 Sport

Ve stejný den, kdy Radiokomunikace spustily druhý brněnský vysílač multiplexu A, zahájila tato digitální síť řádné vysílání také v Ostravě (K39 Slezská Ostrava, 10 kW). I zde bylo podmínkou České televize regionální odpojování místní mutace večerníku, respektive Reportu. V mutliplexu se ale objevila také pátá programová pozice pro tematický kanál ČT 4 Sport, který zahájil vysílání o den později, 10. února 2006. Pražské a brněnské vysílače multiplexu A přešly k tomuto dni na nové vysílací technologie a díky tomu se v síti mohly objevit i další dva rozhlasové programy: ČRo 1 – Radiožurnál a nová stanice pro mladé, ČRo 4 – Rádio Wave. Naopak komerční rádio Frekvence 1, které od 1. prosince 2005 vysílalo na pražské jednofrekvenční síti multiplexu A, definitivně opustilo vlny DVB-T.

Ostrava mux A tiskovka

Naplněnost multiplexu, který sice funguje jako statistický a jednotlivé programy si mezi sebou podle potřeby přelévají datový tok, dosáhla letos v únoru maxima. Pět televizních a osm (v Brně a Ostravě sedm) rozhlasových programů si navzájem ubírá prostor a nezřídka se stává, že zejména kvalita zvuku zaostává za obrazem (zejména u programu ČT 4 Sport). Situace ale stále není tak vážná jako u přechodného multiplexu B, kde stabilně vysílá šest televizních a tři rozhlasové stanice a provozovatel nyní chce připojit ještě jednu televizní pozici pro testování v kompresním standardu MPEG-4. Na rozdíl od Radiokomunikací přitom CDG stále vysílá na technologii z roku 1999, na které jako první v České republice zahájila testy DVB-T.

BRAND24

Na řadu přichází Domažlice a Ústí nad Labem

Od letošního listopadu se multiplex A rozšíří i na Domažlicko. Půjde o vůbec nejmenší oblast, kde bude tato digitální síť vysílat. Obsah bude stejný jako v Praze, Brně nebo Ostravě. Jedinou výjimkou je odpojované regionální vysílání u programu ČT 1. V případě Domažlic pojede z vysílače Vraní vrch (K38, 5 kW) pražská podoba multiplexu A s Večerníkem z Čech. Vysílání by mělo zachytit asi 221 tisíc diváků. Před vypršením platnosti licence multiplexu A pokryjí Radiokomunikace signálem DVB-T ještě jednu oblast. Na řadu přijde Ústecko s problematickým vysílačem Buková hora.

Stejně jako v případě Domažlic jde o nutný krok, protože místní analogové vysílače se ruší s digitálním rozhlasem v Německu. Proto bude nutné na Domažlicku vypnout analogové vysílání programu ČT 2 a na Ústecku televizi Nova (oba na 12. kanále). Stát by ale nejradši v obou oblastech vypnul analogový signál všech televizních programů zařazených do multiplexu A, aby donutil diváky přejít na digitální příjem televize.

Jaký program v multiplexu A sledujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).