Hlavní navigace

Rok 2015 v DVB-T: (nejen) start nových kanálů Primy a Barrandova a konec Active TV

29. 12. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: T-Mobile
Právě končící rok byl opět velmi bohatý na události týkající se pozemní digitální televize. Mimo jiné došlo i ke stěhování velkých regionálních televizí z multiplexu 3.

Na DVB-T2 přejdeme do roku 2021

Pouze šest let budou ještě většině českých domácností fungovat stávající televizní přijímače, tedy pokud přijímají televizní signál klasickým způsobem přes terestrickou anténu. Už v roce 2021 se neobejdou bez televizoru, který má integrovaný tuner DVB-T2 pro příjem zemské digitální televize nové generace. Vyplývá to z připravované Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice, na které pracuje expertní skupina při Ministerstvu průmyslu a obchodu. Dokument měl podle původních plánů do konce letošního roku doputovat na vládu a v podstatě rozhodne o osudu stávajících multiplexů DVB-T, jimž v letech 2021 až 2024 skončí platnost kmitočtových přídělů. Z dosavadních plánů ministerstva vyplývá, že operátoři DVB-T nebudou moci využít svá oprávnění až do konce jejich platnosti, ale náhradou dostanou sítě nové generace DVB-T2.

UHF pásmo nadále pro pozemní televizi

Očekávané rozhodnutí, že pásmo 694 až 790 MHz (49. až 60. kanál) padne v následujících letech za oběť telekomunikačním mobilním službám, zejména pak budování rychlých internetových sítí, zaznělo na konferenci WRC 2015 v Ženevě. Novinka se v následujících letech bude týkat nejen České republiky a Slovenska, ale i celé Evropy a také Afriky, Středního východu a části Asie. Podle Mezinárodní telekomunikační unie ITU by však do budoucna měla být zachována ochrana televizního vysílání i leteckých radionavigačních systémů. Očekávané informace z WRC 2015 přinesly jako první servery Telecompaper.com a Advanced-television.com.

Vlastník TV Barrandov spustil hned tři volné kanály

Hned tři nové volně šířené televizní kanály spustil v průběhu letošního roku majitel plnoformátové Televize Barrandov. Prvenství si v tomto směru odneslo 18. dubna Kino Barrandov, které je orientované na filmy a seriály. Významným dodavatelem obsahu je společnost SPI International, jež na českém a slovenském trhu provozuje skrze firmu Filmbox International stanice Filmbox a další. Nový program spoléhá především na distribuci v zemském multiplexu 3 operátora Czech Digital Group. Krátce po Kině Barrandov odstartovala i nová televize Barrandov Plus zaměřená na dětskou tvorbu a dokumenty. V létě pak nově vzniklé kanály doplnila i stanice Barrandov Muzika.

Dočkali jsme se dvou nových „Prima“ televizí

FTV Prima dlouhodobě provozovala celoplošné vysílání čtyř televizních stanic – TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE a Prima ZOOM. Prima MAX je tak pátým televizním kanálem Prima Group, programově se zaměřila na zahraniční tvorbu s důrazem na filmy. Nový kanál Prima MAX s převážně filmovým obsahem vhodně doplní naši televizní nabídku v rámci multikanálové strategie, kde má každá z našich stanic jasně profilovanou programovou nabídku, uvedl Marek Singer, generální ředitel FTV Prima. Stanice Prima MAX bude v rámci pozemního vysílání šířena v rámci třetího multiplexu společnosti CDG, resp. Českých Radiokomunikací. Další stanicí, která rozšířila portfolio stanic Prima Group, je kanál Prima Comedy Central, který spustila společnost Viacom v multiplexu 4.

Vysílání ukončila kontroverzní televize Active

Společnost Czech Digital Group, která je stoprocentně ovládána Českými Radiokomunikacemi, ukončila v březnu distribuci věštecké a herní stanice Active TV v multiplexu 3. De facto tím započala proces konce tohoto kanálu. O ukončení vysílání Active TV v multiplexu 3 svědčilo odpojení její programové pozice. Stanice se sice později ještě stihla přesunout do multiplexu 4, ale její distribuce tu neměla dlouhého trvání. Na družici Astra 3B, tedy satelitní pozici 23,5 stupně východně, pokračovala distribuce signálu prozatím beze změny, ale i to se později změnilo. V prosinci přišla stanice o licenci.

Active TV už vysílá v rámci pozemní distribuce ve správném obrazovém formátu
Autor: repro foto Active TV (DVB-T)

Televize Active je již minulostí, ale její tváře se „přelily“ na obrazovky jiných stanic

Odstartovala Mňam TV

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila na svém únorovém zasedání licenci pro regionální vysílání nové televizi Mňam TV, jejímž provozovatelem je společnost CE Media, a to na dobu 12 let. Stanice byla nejprve dostupná v Regionální síti 8 společnosti České Radiokomunikace, později se soustředila na celoplošný multiplex 4 operátora Digital Broadcasting, za níž stojí ostravský podnikatel Radim Pařízek. V této síti by měla být později dostupná i Mňau TV, jejíž start byl původně avizován už na říjen. V reálu by k němu mělo dojít ale pravděpodobně v lednu. Provozovatel se po několika měsících od startu dostal do finančních problémů, což vyústilo v přerušení živě natáčených pořadů. Budoucnost televize je tedy nejistá a není v tuto chvíli vyloučena ani možnost, že projekt časem skončí.

Regionální televize se stěhovaly do menších sítí

S výrazným snížením pokrytí digitálním terestrickým signálem musí počítat diváci Východočeské televize V1. Stanice se od 12. listopadu přesunula do Regionální sítě 8 Českých Radiokomunikací. „Vé jednička“ tak od operátora neodchází, pouze se přesune z multiplexu 3, kterou ČRa ovládají skrze operátora Czech Digital Group. Zatímco doposud využívala televize vysílačů Ještěd, Černá hora, Krásné a Kamenná Horka (Svitavy), nově se bude muset spolehnout na méně významné kóty. Jihočeská televize a ostravský Polar se naopak přesouvá do multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting.

Regionální síť 8 se rozšířila, mj. i na Cukrák

Ve středu 22. dubna spustily České Radiokomunikace oficiálně pokrytí z nového vysílače Regionální sítě 8 z lokality Nový Jičín – Veselský kopec, která obsahuje v tuto chvíli stanice TV Noe, Óčko Expres, Sport 5, TV8, Barrandov Muzika a Regionálnítelevize CZ. Spuštění vysílače, který funguje na kanálu 56 s výkonem 1 kW, je poměrně velkým překvapením. Operátor při spuštění sítě v polovině loňského roku tvrdil, že pokrytí multiplexu je definitivní a nemělo by se již rozšiřovat. Od 30. září pak funguje Regionální síť 8 i ze středočeského vysílače Cukrák, tedy ve stejné jednofrekvenční síti jako Praha – Mahlerovy sady. Pokrytí se zvýšilo na přibližně 57 % populace a v nabídce se objevila i Regionálnítelevize CZ.

Stručně

Filmový a seriálový kanál Nova Cinema po dvou letech odešel z terestrického multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting podnikatele a hudebníka Radima Pařízka. Nova Cinema vstoupila do multiplexu 4 v druhé polovině září 2013, vydržela zde tedy přibližně dva roky. Stanice bude pozemní cestou nadále dostupná v multiplexu 2 Českých Radiokomunikací.

Lukáš Polák: Nova Cinema po dvou letech odchází z multiplexu 4, testovat tu začala Mňau TV

Mediální skupina Prima následovala svou konkurentku Novu v dostupnosti svých kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV). V průběhu října došlo v pražské Regionální síti 12 k ukončení šíření kanálů Prima HD a Prima Cool HD a jejich vysílání bylo nahrazeno stejnými programy ve standardním rozlišení (SD).

Lukáš Polák: Prima následuje Novu, Pražanům vypnula kanály s vysokým rozlišením v DVB-T

Slovak Sport 2 zaujal v průběhu letošního roku pozici „volnějšího“ programu určeného i pro distribuci v DVB-T. Zde ho později v Regionální síti 8 nahradila slovenská TV Osem. Od prosince rodina kanálů Slovak Sport zanikla a nahradily ji nové televize Arena Sport.

Lukáš Polák: Slovak Sport se změní na Arena Sport, slibuje i nové atraktivní soutěže

S nepříliš povzbudivou zprávu, která potvrzuje statistiky Českého telekomunikačního úřad (ČTÚ) a o nichž již server DigiZone.cz informoval dříve, přišly v červenci České Radiokomunikace. Operátor není spokojen s navyšujícím se počtem případů rušení televize mobilními sítěmi LTE. Právě distribuce DVB-T signálu je pro České Radiokomunikace hlavním zdrojem obživy.

Lukáš Polák: České Radiokomunikace potvrzují, že rušení televize mobilními sítěmi LTE narůstá

Částku pět eur měsíčně (60 eur/rok), tedy v přepočtu přibližně 140 korun, by měli zaplatit zájemci, kteří si budou chtít objednat placenou pozemní televizi ve formátu DVB-T2 v Německu. K dispozici by mohlo být podle optimistických odhadů dohromady až šest desítek programů ve vysokém rozlišení (HDTV). 

Lukáš Polák: Němci zveřejnili první detaily o DVB-T2, část nabídky zůstane nekódovaná

České Radiokomunikace získaly v průběhu února od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povolení spustit další testy ve formátu DVB-T2/HEVC. Operátor počítal se zachováním stávajících parametrů, signál je tedy opět šířen z pražského žižkovského vysílače na kanálu 50 výkonem 20 kW s vertikální polarizací.

Lukáš Polák: Radiokomunikace dnes opět spustí testy DVB-T2/HEVC, nabídnou i lineární vysílání

V České republice začne fungovat placená pozemní digitální televize ve standardu DVB-T. V Říčanech u Prahy ho začne používat jako technické řešení místo IPTV společnost dvbexpert. Serveru DigiZone.cz to potvrdil jednatel firmy Jaroslav Pech.

Lukáš Polák: V Česku odstartuje placená pozemní televize, brzy ji naladíte nedaleko Prahy

Provozovatel Regionální sítě 4, společnost Prague Digital TV, zahájil v Praze a středních Čechách ve spolupráci s lucemburskou M7 Group testy placené pozemní digitální televize. Ty probíhají konkrétně na vysílačích Strahov, Ládví a Zelený pruh na 46. kanálu.

Lukáš Polák: V Praze začaly testy placené pozemní televize, stojí za nimi i služba Skylink

Hybridní širokopásmové televizní vysílání označované zkratkou HbbTV už je částečně dostupné i pro diváky, kteří mají sice modernější televizor, jenž tuto technologii podporuje, ale nemají ho připojený k internetu.

Lukáš Polák: Česká televize začala lákat na hybridní vysílání i diváky nepřipojené k internetu

Devět možností pro inzerci v rámci hybridního televizního vysílání chtějí v budoucnu nabízet klientům České Radiokomunikace, dominantní poskytovatel vysílacích služeb na našem trhu, který tuto technologii připojil na všechny své pozemní digitální televizní multiplexy.

Lukáš Polák: České Radiokomunikace přizpůsobí inzerentům hybridní vysílání „na míru“

Společnost FTV Prima, provozovatel kanálů pod hlavičkou Prima, spustila v pondělí v testovacím režimu první hybridní aplikace na bázi technologie HbbTV. K jejich využívání je zapotřebí přijímač – televizor, případně set-top-box – s podporou tohoto standardu.

Lukáš Polák: Prima spustila v testovacím režimu první hybridní aplikace pro přijímače s HbbTV

Jihočeský hudebník a podnikatel Karel Peterka se rozhodl, že vysílání svého kanálu „TV Písnička a Country no.1“ zachová v nabídkách kabelových a IPTV operátorů. Distribuce programu tak byla začátkem května ukončena v terestrickém multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Serveru DigiZone.cz to tehdy potvrdil sám Peterka.

Lukáš Polák: TV Písnička a Country no.1 v zemském multiplexu 4 končí, v kabelu možná zůstane

Zejména teleshoppingová a věštecká televize Tip TV, která byla šířena prostřednictvím multiplexu 4 ostravského podnikatele Radima Pařízka, ukončila se závěrem listopadu oficiálně své vysílání. Serveru DigiZone.cz to potvrdil její ředitel Zdeněk Sláma s tím, že k vypnutí Tip TV vedou de facto ekonomické důvody.

Lukáš Polák: Televize Tip šířená v multiplexu 4 opět ukončila vysílání, znovu už ho neobnoví

Na poli regionálních stanic v České republice došlo k menší změně v severních Čechách. K 30. červnu bylo po několika letech ukončeno vysílání stanice RTM TV, jejíž vysílání bylo určeno pro Liberecko a Jablonecko. Na její pozici se od čtvrtka 2. července objevila nová televize RTM+.

Lukáš Polák: Severočeská regionální televize RTM skončila, nahradila ji nová stanice RTM+

Ostravský podnikatel Leoš Pohl snížil stoprocentní podíl společnosti Mediapoli ve firmě Prague Digital TV, která provozuje pražskou a středočeskou Regionální síť 4, a ponechal si v ní nově pouze 33,5 %. Podíl 66,5 % byl nově převeden na podnikatele Pavla Frombergera. Pohl serveru DigiZone.cz řekl, že na fungování multiplexu se nic nemění.

Lukáš Polák: Leoš Pohl převedl většinový podíl v pražské Regionální síti 4 na jejího investora


Foto: DigiZone.cz

Ostravský podnikatel Leoš Pohl

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil na svých webových stránkách další speciální podstránku (microsite), která se tentokrát bude věnovat rozložení jednotlivých služeb do celého kmitočtového spektra. Díky webu spektrum.ctu.cz je možné zjistit, jaké služby a za jakých podmínek mohou být v konkrétních kmitočtových pásmech provozovány.

Lukáš Polák: Neorientujete se v rozložení kmitočtového spektra? Nová stránka ČTÚ vám pomůže

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) aktualizoval v lednu pokrytí obyvatel a území České republiky jednotlivými zemskými sítěmi, a to nejen televizními, ale i rozhlasovými. Regulátor o tom informoval v pravidelné měsíční monitorovací zprávě, kterou zveřejnil v průběhu února.

Lukáš Polák: ČTÚ aktualizoval pokrytí obyvatel a území digitálními zemskými sítěmi

BRAND24

Televize Relax se už nevrátí ke svému původnímu názvu TV Pohoda. Rozhodl o tom management stanice s tím, že během původního transformačního procesu, kdy kanál používal označení Relax-Pohoda, se tento krok ukázal v podstatě zbytečným.

Lukáš Polák: Provozovatel televize Relax obrátil, k původnímu názvu Pohoda se už nevrátí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).