Hlavní navigace

Rok 2010? V digitalizaci rozhodně pěkná divočina

21. 3. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rok 2010 je na události ze světa digitální televize velmi bohatý. Vezměte si sami, že ještě nemáme konec jeho třetího měsíce a už víme, že s televizí Nova budou problémy zřejmě nejen kvůli nevypnutí analogu na Sušicku a Domažlicku. Chystá se řada nových kanálů včele s nejočekávanějšími stanicemi Viasat Nature a Retro Music Television a satelitní diváci konečně dostanou kvalitní filmový kanál ve vysokém rozlišení obrazu. Pokud si zkrátka následující řádky přečtete, nebude asi věřit tomu, že zde máme teprve březen.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Je začátek nového desetiletí a mně osobně letošní rok připadá divoký více než ty ostatní. Jako kdyby letošek měl vynahradit léta předcházející, a to se rozhodně nedá mluvit o tom, že ta by byla na události nějak chudá. Protože jsme na serveru věnovanému digitálnímu vysílání, řeč je právě o něm. Schválně si některé události zrekapitulujme. Již na začátku letošního roku, když jsme přinášeli přehled toho, co letošní rok přinese, jsme psali o dokončení pokrytí České republiky signálem digitálního terestrického multiplexu 1 České televize a rozšiřování DVB-T sítí 2 a 3. Tehdy jsme již tušili, že televize budou také vypínat analogový signál, ale nikdo nevěděl o tom, že ČT se do tohoto kroku pustí se skutečnou vervou a do konce března se to bude týkat 85 lokalit s programy Jedničky a Dvojky. Analog se sice vypíná, ale televizi Nova se to příliš nelíbí a např. na Sušicku si usmyslela, že tak neučiní proto, jelikož zde vysílá multiplex 2, jehož je součástí, na jiném konečném kanálu, než stanovoval Technický plán přechodu (TPP), jízdní řád české digitalizace. Jak se k situaci postaví Český telekomunikační úřad, je otázkou. TPP však byl tímto krokem porušen.

Nova by ale samozřejmě mohla teoreticky přijít i o licenci pro svůj druhý okruh Nova Cinema. O tom, že může být ještě veselo, svědčí nedávné vyjádření mluvčí české komerční jedničky Michaely Fričové, která konstatovala, že veškeré náklady s nutným prodloužením analogového vysílání bude požadovat uhradit. Abych ale jen stále nemluvil o digitalizaci terestrické, veselo je také na poli satelitní televize. Po několika týdnech byly konečně ukončeny dohady o tom, jaké programy se objeví při jarním rozšiřování nabídky platformy Skylink, která je co do počtu abonentů největší v České republice. Vyslyšeny byly především prosby o kanál HBO HD a nepotvrdily se spekulace, které většinou naprosto postrádaly jakéhokoliv smyslu. Dokonce padaly i názvy programů, které vůbec neexistují, například Viasat Nature HD. Hlava kolem z toho šla i samotnému výkonnému řediteli TradeTecu Jaromíru Glisníkovi a raději vydání tiskové zprávy s novými programy urychlil, aby spekulace, domněnky a dohady uťal a měl konečně se svými pracovníky zase chvíli klidu.

BRAND24

Ještě neskončil třetí měsíc letošního roku a už víme, že odstartuje nový hudební kanál Retro Music Television, který by se podle prvních informací dal přirovnat k populární VH 1 Classic, avšak bude nabízet také československou tvorbu. Jak již z názvu vyplývá, stanice bude nabízet starší muziku, a tak se Óčko zaměřené na mladého diváka konkurence bát nemusí, stejně jako se RMT nebojí Óčka. Objeví se zde však již brzo další hráč, který bude tomuto programu konkurovat – MuzikaCS. Vedení RMT se sice termín snažilo udržet v tajnosti, ale záměr byl zmařen, a tak již pár dní víme, že se tak stane 30. března. A to se ještě před několika dny hovořilo o tom, že termín startu bude známý v horizontu několika týdnů až měsíců. Ona to ale vlastně byla pravda, i když by ty týdny byly třeba jen dva… Start takovýchto programů však není žádným překvapením. Stačí se podívat na poslechovost rádií jako Blaník nebo Impuls a zahájení vysílání takovýchto stanic je sázkou na jistotu. Ještě bych si dovolil připomenout svůj aprílový žert z loňského roku. Vzpomenete si na TV Blaník? Paradoxně jsme start přesně takovéto televize předpověděli.

Ale abychom nezůstávali jen u hudebních stanic, chystá se např. i dokumentární kanál Viasat Nature, jehož start měl zůstat opět veřejnosti do poslední chvíle utajen, ale přesto je jasné, že program bude v květnu, a jak je vidno z tiskové zprávy satelitního Skylinku z pátku, bude také součástí jeho nabídky. Zatím nezodpovězený nám zůstává start dětského programu Nickelodeon v české verzi. Ten je již paradoxně dostupný v distribuční trase, ovšem zájemci se k němu nemají jak dostat, protože ho v České republice zatím nenabízí jediný operátor. Víme také, že se chystá tuzemská verze kanálu AXN. V současné době o ní probíhají jednání s operátory. Vůbec už se pak nezmiňuji o HD verzi francouzského hudebního kanálu Mezzo live. Je totiž otázkou, zdali ho někdo v Česku kvůli tvrdým vyjednávacím podmínkám, které si Lagardère stanovila, hned na začátku zařadí. Opravdu je tohle teprve začátek roku 2010? Pokud ano, pak bude pravděpodobně ještě hodně divoký.

Je rok 2010 na digitální události opravdu tak bohatý?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).