Hlavní navigace

Rok 2007 v digitalizaci: dařilo se všemu kromě DVB-T

27. 12. 2007
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 29
Jaký byl „digitální“ rok 2007? Až na průtahy s přechodem ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání celkem úspěšný. Dařilo se hlavně ostatním digitálním platformám: satelitu (DVB-S), digitální kabelové televizi (DVB-C) i televizi přes internetový protokol (IPTV). Díky nim opět klesl počet domácností závislých na pozemním příjmu televize, i když je jich v České republice stále drtivá většina. Ale pojďme si zrekapitulovat letošní rok trošku podrobněji.

DVB-T se rozšířilo jen na Ústecko

Pro pozemní digitální televizi byl letošní rok ztracený. Začal odmítnutím návrhu Technického plánu přechodu, následovaly tahanice o podmínky, za jakých se zkušebně vypne zemské analogové vysílání na Domažlicku, což vedlo k několikerému posunutí termínu switch off vysílače Vraní vrch, a nakonec se podařilo rozšířit zemské digitální vysílání alespoň do jedné další oblasti: severních Čech. 1. července začal na Ústecku z vysílače Buková hora vysílat přechodný digitální multiplex A, ovšem jen se čtyřmi programy České televize a sedmi stanicemi Českého rozhlasu (jde o nejsilnější digitální vysílač v tuzemsku s výkonem 100 kW).

Na digitální signál televize Nova si museli Severočeši počkat další čtyři měsíce. Teprve v listopadu se totiž vedení Novy dohodlo s operátorem multiplexu, Českými Radiokomunikacemi, na podmínkách a především ceně za šíření signálu. 31. srpna ukončila Česká televize a Nova zemské analogové vysílání z Vraního vrchu na Domažlicku. Šlo o vůbec první vypnutí středně velkého analogového vysílače v České republice, na kterém se nanečisto zkoušely reakce diváků. Pokus dopadnul celkem dobře (až na to, že Nova v listopadu analogové vysílání opět obnovila), i když pětina domácností v oblasti nepřešla na digitální příjem, ale pouze otočila antény na jiné analogové vysílače v oblasti (především plzeňský Krašov). Absence Primy v digitálním multiplexu ale vedla řadu diváků na Domažlicku ke koupi satelitního přijímače.

Skluz veřejnoprávního multiplexu

ČT 24 grafika 2

Krach loňského návrhu Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání a soudní spory o platnost licencí nových digitálních stanic přiměly Českou televizi k ráznému kroku: letos na jaře se rozhodla postupovat nezávisle na komerčních televizích a připravila start svého veřejnoprávního multiplexu. Digitální síť, jejíž datový tok má kromě ČT zaplnit také Český rozhlas, měla podle původního plánu začít vysílat do letošních Vánoc na Plzeňsku, Pardubicku a Jihlavsku. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ale zjistil, že na Pardubicku a Jihlavsku by digitální vysílání ČT rušilo analogové kmitočty komerčních televizí a není ho možné spustit dříve, než zde dojde k vypnutí analogové televize.

Česká televize se tedy soustředila alespoň na Plzeňsko. Start veřejnoprávního multiplexu zde ale pozdrželo schvalování tzv. „diginovely“ zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která měla řešit otázku výběru operátora této digitální sítě. Podle zákona je operátorem de facto sama ČT, ta však musí sehnat technického provozovatele sítě. Protože diginovelu schválily obě komory parlamentu až koncem října a prezident ji podepsal v listopadu, ČT mohla vypsat veřejnou obchodní soutěž až začátkem prosince (s uzávěrkou 10. ledna 2008). Na Kavčích horách se tedy rozhodli posunout start veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku až na březen 2008. Zároveň ČT připravila vlastní plán zavádění této digitální sítě, nezávislý na vypínání analogových kmitočtů Novy a Primy, nýbrž programu ČT 2.

Nebývalý rozmach satelitní televize

Satelitní parabola

Průtahy s pozemní digitalizací vedly k větší poptávce po dalších způsobech příjmu digitální televize. Největší zájem zaznamenaly placené satelitní platformy, zejména pak rumunská Digi TV (počet jejích předplatitelů v České republice se odhaduje na 180 tisíc), která tento zájem ke konci roku ještě podpořila masivní televizní kampaní. Upozorňovala v ní na svůj dvoutunerový set-top-box, díky němuž lze programovou nabídku Digi TV sledovat na dvou televizorech v domácnosti, aniž by na obou musel běžet stejný program. Naopak téměř třikrát dražší konkurenční služba UPC Direct v letošním roce pozvolna přicházela o zákazníky (aktuálně jich vykazuje 126 700, z nichž část odešla právě k Digi TV).

Suverénně největší tuzemskou satelitní platformou ale zůstává CS Link. Dva distributoři dekódovacích karet k této službě, Trade&Technology (T&T) a Gital, dohromady přesáhli 300 tisíc zákazníků. Z toho 200 tisíc udává T&T, přes 100 tisíc pak Gital. Obě firmy letos významně rozšířily programové nabídky a přidaly do nich i oba programy veřejnoprávní Slovenské televize. V prosinci se pak v CS Linku, Digi TV a nakonec i v UPC Direct objevil nový filmový kanál Nova Cinema, po kterém je mezi diváky obrovská poptávka (podporovaná silnou kampaní na hlavním programu Novy). Bude zajímavé sledovat, jak se start této televize promítne do počtu zákazníků jednotlivých satelitních služeb za poslední kvartál letošního roku.

Digitalizují i kabelovky, a nejen UPC

Půldruhého roku po nebohém Karnevalu nabídla letos v srpnu digitální kabelovou televizi (DVB-C) také jeho nová mateřská firma UPC. Po prvním měsíci tito dva sloučení operátoři vykazovali asi 50 tisíc zákazníků služby UPC Digital. Ke konci roku to bylo již 70 tisíc zákazníků, přičemž více než polovina ale připadá na původní sítě Karnevalu (v době sloučení obou firem měl Karneval skoro 40 tisíc odběratelů digitální kabelové televize). Nedigitalizují ale jenom kabelové sítě UPC. Stejnou službu nabízí i jihomoravský Self servis, jihočeský Elsat, menší kabelové společnosti na Vysočině a řada dalších operátorů. Mnozí postupně omezují analogovou programovou nabídku a nutí zákazníky k přechodu na digitální příjem.

Handan DVB-C set-top-box

Přes původní sliby UPC letos nenabídla v digitální kabelovce programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V listopadu ale získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání souhlas s rozšířením programové nabídky o čtyři HD kanály, jejichž zařazení je otázkou několika měsíců. Přijímače pro HDTV má UPC už připraveny u nymburské společnosti Lica. Stejná firma pro UPC testovala a upravila digitální videorekordér PVR, který ještě před Vánoci kabelovka nabídla v testovacím provozu několika vybraným zákazníkům a novinářům (včetně autora tohoto článku). UPC se tak snaží účinněji konkurovat stále bohatšímu výběru digitální televize přes internetový protokol (IPTV) včele s O2TV od Telefóniky O2 Czech Republic.

Rozmach IPTV brzdí nedokonalé sítě

IPTV sledování

O2TV těsně před Vánoci oznámila překročení hranice 70 tisíc zákazníků. Těžko říct, zda to je po roce a čtvrt a silné zaváděcí kampani úspěch, každopádně Telefónice O2 se podařilo mezi diváky rozšířit povědomí o tomto typu digitální televize. O2TV si nejvíc konkuruje s digitální kabelovou televizí UPC a zatím v počtu zákazníků těsně vede. Nabízí také více doplňkových služeb a Telefónice se do ní daří rychleji zařazovat nové programy (kdežto UPC si musí jakékoli rozšíření programové nabídky nechávat schvalovat od ústředí v Amsterodamu). Větší rozmach O2TV ale brání nedokonalé a méně propustné sítě ADSL, kvůli nimž si zákazník při přepínání programů chvilku počká a při rychlejších pohybech kostičkuje obraz.

V květnu se na trhu objevila první velkoobchodní nabídka Quickmedia IPTV. 1. srpna, po několika odkladech, začala nabízet vlastní IPTV společnost Telekom Austria Czech Republic (dřívější Czech OnLine). Digitální televize Volný TV obsahovala hned od začátku unikátní videotéku HBO Digital a funkci Time-shift, možnost zastavit a zpětně přehrát pořad u jakéhokoli televizního programu. Do konce roku ovšem získala jen několik set zákazníků. Vůbec první operátor IPTV v České republice, frýdecko-místecká společnost Mattes AD, koncem léta zavedl vysílání ve vysokém rozlišení obrazu, na podzim expandoval do Prahy (zatím jen na sídliště Nové Butovice) a v prosinci snížil ceníky všech programových balíčků na čtvrtinu, aby byl konkurenceschopný vůči jiným operátorům digitální televize.

Odstartovala HDTV v češtině

Nonstop Kino HD

Letošní rok byl přelomový také z hlediska vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). 2. července zahájila testy HD vysílání Česká televize. V jejím případě ovšem nešlo o plnohodnotné HDTV, nýbrž o standardní obraz programu ČT 1 přepočítáváný na více řádků. Objevil se v zemském digitálním multiplexu C v Praze a Brně a také ve službě O2 TV. Koncem srpna následoval první „full HD“ program v češtině Nonstop Kino HD, který zatím nabízejí pouze vybraní operátoři IPTV. V říjnu pak televize Nova otevřela nové zpravodajské News Center, odkud odbavuje zpravodajské a publicistické pořady, ale také vybrané filmy a seriály ve vysokém rozlišení. Toto vysílání se objevilo v satelitní službě CS Link, u IPTV od Mattesu AD a v zemských digitálních multiplexech B a C.

Nova i Česká televize využily svoje testy HDTV i během říjnového veletrhu Invex v Brně. Diváci zde mohli sledovat ČT 1 HD v multiplexu C od Telefóniky O2 a Novu HD ve speciálním experimentálním multiplexu Českých Radiokomunikací, který vysílal jenom po dobu Invexu. Další rozmach HDTV se očekává v prvním pololetí příštího roku, zejména v souvislosti s digitální kabelovou televizí a IPTV. Satelitní operátoři se HDTV zatím vyhýbají. Výjimkou je platforma CS Link, ovšem i zde se dají čekat mírné potíže s datovým tokem pro Novu ve vysokém rozlišení obrazu. Televize ho už musela „přiškrtit“ kvůli zařazení filmového kanálu Nova Cinema (který vysílá ve standardním rozlišení).

Vznikla Public TV, zanikly Top TV24cz

Public TV screeshot 1

Měnil se také obsah digitálního vysílání. Z čistě českých projektů jmenujme nově vzniklou satelitní stanici Public TV, patřící mediální divizi společnosti Strojexport, která vysílá prostřednictvím satelitního CS Linku a v zemském digitálním multiplexu B v Praze a ve středních Čechách. 15. září začal v češtině vysílat filmový kanál HBO Comedy, třetí program z řady prémiových stanic HBO. 1. prosince následoval další filmový kanál Nova Cinema a dva dny na to česká verze dětského programu JimJam. Ten patří firmě Chellomedia ze skupiny Liberty Global, majiteli kabelové a satelitní společnosti UPC. Stejná firma letos koupila televizní stanice TV Deko, TV Paprika a Minimax, známé rovněž v tuzemských kabelových a satelitních programových nabídek.

Telefónica O2 na podzim spustila prostřednictvím služby O2TV devět programů zaměřených na českou hokejovou extraligu, firma Media Vision pak kanál CS Link TV na propagaci digitalizace. Další televize během letošního roku získaly licenci (většinou satelitní), ale zatím nezačaly vysílat: vzdělávací Kanál Da Vinci, ženská TV Ona, zdravotní TV Apatyka a TV R1 o životním stylu a realitách. Televize ale také zanikaly. Nejprve se začátkem srpna po dvou letech existence odmlčela teleshoppingová stanice Top TV, aby po neúspěšném jednání o prodeji (zájem měl i majitel Novy, mediální skupina CME) koncem téhož měsíce vrátila vysílací licenci. Ve stejnou dobu přerušila vysílání parlamentní televize 24cz. Také jí se nepodařilo vyřešit finanční potíže a koncem září oznámila zánik.

Diginovela otevřela cestu novým programům

Zdeněk Zajíček Petr Beneš

Suverénně nejdůležitější událostí letošního roku bylo schválení „diginovely“ zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která od 1. ledna 2008 vrátí do hry šestici původních vítězů licenčního řízení na první digitální televize. Od Nového roku tak televizím Óčko, TV Barrandov, Febio TV, TV Pohoda, RTA a Z 1 znovu poběží tři sta šedesátidenní lhůta pro zahájení vysílání. Diginovela zároveň otevírá televizím Nova, Prima a dvěma sítím regionálních stanic cestu ke kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání, pokud se přihlásí k Technickému plánu přechodu a svolí k předčasnému vrácení analogových kmitočtů. Nova s Primou mohou za tento souhlas počítat s prodloužením platnosti licencí pro zemské digitální vysílání o dalších osm let.

Prodloužení licencí má logiku v tom, že Nova s Primou mají podle zákona nárok na zařazení do některé z digitálních sítí, zatímco všechny ostatní digitální televize si musí vyjednat podmínky, za jakých mohou obsadit některou z programových pozic v chystaných multiplexech. Nové digitální stanice ale získaly výhodu v podobě rozšířené podmínky „must carry“ pro kabelové operátory, podle níž se všechny pozemně šířené digitální televize musí povinně objevit v základní omezené, a tudíž i nejlevnější programové nabídce kabelových televizí. Operátoři proti této podmínce protestují a hodlají si na ni stěžovat u Evropské komise. Stejná podmínka platí i pro případné digitální vysílání na displeje mobilních telefonů, mobilní operátoři ale nejsou narozdíl od kabelových proti.

Tipy C

Další pokus o TPP

Pavel Dvořák

Jen čtyři dny před Vánoci zveřejnil ČTÚ nový návrh Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Zatím jde jen o představu ČTÚ, ke které se mají vyjádřit „dotčené subjekty“, tedy provozovatelé televizních stanic a operátoři digitálních sítí. Poté se dokumentem bude zabývat Legislativní rada vlády a nakonec samotná vláda, která TPP vydá jako vlastní nařízení. Nový TPP počítá s rychlejším zaváděním veřejnoprávního multiplexu České televize a Českého rozhlasu. Digitální sítě pro komerční televize by měly podle tohoto plánu odstartovat nejpozději v listopadu 2008, tedy přibližně v době, kdy vyprší novým šesti digitálním televizím lhůta pro zahájení vysílání.

Termíny v tabulkách TPP jsou ale jen orientační a operátoři mohou multiplexy spouštět dříve. Minimálně tři ze šesti nových digitálních stanic (Óčko, TV Barrandov, Z 1) už deklarovaly, že by chtěly zahájit řádné zemské digitální vysílání do poloviny příštího roku. Digitální sítě ale nemůžou začít vysílat dříve než v březnu 2008, což je předběžný termín, kdy by se TPP měl dostat podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka dostat na jednání Legislativní rady vlády. I kdyby ale TPP neprošel u současných komerčních televizí Nova a Prima, lze podle Dvořáka vybudovat dvě celoplošné digitální sítě. Jednu by obsadil veřejnoprávní multiplex a o druhou by se muselo podělit šest komerčních nováčků.

Které digitální platformě se vedlo v roce 2007 nejlépe?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).