Hlavní navigace

Regionální síť 7 bude konkurovat hlavně multiplexu 4. Některé kraje ale pomíjí

18. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Stále není jasné, komu Český telekomunikační úřad přidělil kmitočty pro nejlukrativnější z 13 regionálních multiplexů pro zemskou digitální televizi

Ani pět měsíců po přidělení prvního kmitočtu pro Regionální televizní síť 7 není jasné, kdo bude tento multiplex provozovat. Přitom jde o nejlukrativnější ze všech 13 existujících regionálních multiplexů DVB-T. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) této síti postupně přidělil kmitočty v deseti lokalitách, všechny umístěné v hustě obydlených oblastech. Vysílače, z nichž má síť vysílat, už využívá celoplošný multiplex 4, který provozuje ostravská společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka. Ten však spojení s Regionální sítí 7 odmítá.

K TÉMATU: ČTÚ upravil databáze a mapy televizního a rozhlasového digitálního vysílání

Sedmý regionální multiplex, který by ze současných kmitočtových přídělů pokryl 42,8 procenta obyvatel Česka, však nedosáhne do úplně všech krajů. Ideální pokrytí bude mít v Praze a Pardubickém kraji, dále v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě, Olomouci či Teplicích. Pomineme-li Prahu, dosáhne jen ve čtyřech krajích k více než 50 procentům obyvatel. Žádné nebo skoro žádné pokrytí nebude mít v Moravskoslezském, Libereckém, Plzeňském a Karlovarském kraji.

ČTĚTE TAKÉ: V Brně by měla začít vysílat Regionální síť 9. Příděly dostaly od ČTÚ i další multiplexy

Zejména absence pokrytí Ostravska je citelná, jde o oblast s vůbec největším počtem obyvatel v tuzemsku. Většina obyvatel Moravskoslezského kraje je navíc nahuštěna v prostoru, který lze jednoduše pokrýt z jednoho dobře umístěného vysílače. Nelze ale vyloučit, že provozovatel sítě společně s ČTÚ stále ještě hledá vhodný kmitočet. Otázkou zůstává, kdo je oním operátorem, když Radim Pařízek tvrdí, že jeho společnost Digital Broadcasting to není. Možností je hned několik.

NAPSALI JSME: Vsadí Česká televize při umisťování ČT :D a ČT art na regionální sítě DVB-T?

Zájem o vlastní multiplex několikrát deklarovala televize Nova. Ta je také hlavním klientem Pařízkova multplexu 4 a tudíž by neměla mít problém domluvit se na využívání stejných vysílačů, které má Regionální síť 7 sdílet s multiplexem 4. Druhým adeptem může být původní provozovatel multiplexu 4, společnost Telefónica. V jejím případě by se dalo spekulovat i o možnosti spustit v DVB-T placenou televizní službu. Třetím adeptem je veřejnoprávní Česká televize, která shání prostor pro svůj dětský kanál ČT :D a kulturní ČT art, ale i pro budoucí projekt regionálního kanálu.

BRAND24


Zdroj: Český telekomunikační úřad

Předpokládané pokrytí Regionální sítě 7 podle modelu ITU 1812–2

Vyloučit ale nelze ani úplně jiného provozovatele, který je nějakým způsobem napojen na Radima Pařízka a dokáže se dohodnout na využívání vysílačů, z nichž už nyní vysílá multiplex 4. Okruh takových potenciálních provozovatelů není velký, spadal by do něj například i někdejší šéf Novy Vladimír Železný, který byl až do loňského léta spolumajitelem firmy, která provozuje multiplex 4. Spolehlivou odpověď na otázku, kdo stojí za Regionální sítí 7, by měl dát ČTÚ. Ten však totožnost operátora odmítá zveřejnit.

DigiZone.cz připravuje rozhovor s končícím předsedou Rady ČTÚ Pavlem Dvořákem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).