Hlavní navigace

Ředitelka Radiožurnálu ubrala ČR přes dva miliony obyvatel

11. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 1. 2008

Vyhrocenou debatu mohli vidět dnes diváci v Dobrém ránu České televize na ČT 1 a ČT 24. Zhruba 12 minut před osmou tu začala diskuse moderátora s ředitelkou Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Barborou Tachecí a novinářem Janem Potůčkem o nové podobě prvního okruhu veřejnoprávního rozhlasu.

Zatímco redaktor Reflexu a šéfredaktor DigiZone.cz se prakticky nedostal ke slovu, Barbora Tachecí se „opřela“ do moderátora kvůli tomu, že si, podle jejího mínění, plete fakta a názory. Při svém školení o základech žurnalistiky a o zacházení s fakty se ředitelka Radiožurnálu sama ale dopustila chyby. Opakovaně totiž o České republice uvedla, že je to země s osmi miliony obyvatel. Doložitelné údaje Českého statistického úřadu přitom uvádějí, že v Česku žilo k 30. září loňského roku 10 349 372 lidí. Dodejme jen, že Barbora Tachecí si obyvatele nijak neomezila věkem a hovořila obecně o všech lidech žijících v České republice.

Tipy C

PODÍVEJTE SE NA: Dobré ráno ČT (zmiňovaný rozhovor začíná v čase 01:49:21 záznamu)

Zajímavostí je v této souvislosti fakt, že sama Barbora Tachecí v 90. letech jako moderátorka České televize pracovala. V jednom, na svoji dobu poměrně ostrém rozhovoru s Václavem Klausem, dnešním prezidentem, předvedla zajímavý přístup ke své moderátorské profesi. Když chtěla začít kritizovat některé z Klausových kroků, řekl jí Václav Klaus, že před vysíláním vyjádřila k jeho politice naopak sympatie. Na to mu Tachecí odvětila: To máte pravdu. Ale teď jsem nezávislá novinářka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).