Hlavní navigace

Ředitel Janeček pozastavil vysílání rasistického spotu v ČT

21. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 5. 2009

Česká televize, resp. přímo sám její generální ředitel Jiří Janeček nechal pozastavit volební spot Národní strany, který se vázal k volbám do Evropského parlamentu. Janeček tak učinil na vlastní odpovědnost, a to zatím bez trestního oznámení, které by podle něj nebylo tou nejrychlejší obranou. Generální ředitel ČT k tomuto kroku přistoupil proto, že se mu klip zdál rasistický. Národní strana má však podle něj šanci dodat spot náhradní.

V úvodu spotu bylo uvedeno: Konečné řešení otázky cikánské, které předložila Národní strana, je návodem pro všechny evropské státy. Jak uvedla Česká televize na svém zpravodajském serveru www.ct24.cz, v klipu jsou rovněž zmínky o parazitování či černém rasismu. Stejný názor s Janečkem sdílí také premiér Jan Fischer a ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Mluvčí televize Ladislav Šticha řekl, že ČT je povinna ze zákona odvysílat všechny klipy, ovšem tentokrát šlo o morální rozhodnutí samotného Janečka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).