Hlavní navigace

Rakousko zažilo velkou změnu v DVB-T. Novinky jsou i na satelitu Astra

25. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
25. 10. 2011

UVNITŘ VIDEA Rakouský telekomunikační operátor ORS, tamní obdoba Českých Radiokomunikací, dnes provedla velkou změnu v multiplexu B, kde byly doposud šířeny pouze stanice Puls TV, 3sat, Servus TV a Hitradio Ö3/ORF Sport Plus. V síti se objevila nová programová pozice ORF 3, která je určena pro nový stejnojmenný kulturní kanál, který tu odstartuje zítra.

K TÉMATU: Na satelitu Astra se objevily nové rakouské programy ORF Sport+ a ATV II

Největší změnou je však úprava parametrů multiplexu B. Ochranný interval je 1/8, korekce chyb (FEC) 5/6, popsal ve fóru DigiZone.cz Radovan Bučák. Někteří čtenáři, například Petr Novotný, mají pocit, že se změnou hodnot rakouské sítě se změnila kvalita signálu. Zarážející je postup ORS ve Vídni. Zde se totiž kromě pěti zmiňovaných programů objevil také šestý (!) – Schau TV (plus Radio Maria). Jde o novou metropolitní televizi, jež má zahájit vysílání během podzimu.

ČTĚTE TAKÉ: Nová vídeňská televize Schau-TV bude i na satelitu Astra

Od zítřejšího dne přejde na plnohodnotné čtyřiadvaceti­hodinové vysílání kanál ORF Sport+. Jeho signál bude na satelitu Astra kódován, což platí i pro ORF 3. V souvislosti se změnou programové strategie veřejnoprávní ORF bude ukončena distribuce kanálu TW 1. Ten je již v tuto chvíli kódován a dostupný pouze na kartách ORF Digital. Právě na této pozici se stanice zítra objeví. Stanice ORF 3 by měla začít vysílat ve 14 hodin. Multiplexu A s kanály ORF 1, ORF 2 (dvě regionální verze) a ATV je šířen beze změn.

Složení rakouského multiplexu A - ORF 1, ORF 2 (dvakrát) a ATV
Složení rakouského multiplexu B - 3sat, Puls TV, ORF Sport+, Servus TV a ORF 3. Ve Vídni navíc Schau TV a Radio Maria.

Ve vysílání rakouské TW1, která zítra ukončí vysílání, se objevují upoutávky na nový kulturní a společenský kanál ORF III. V DVB-T je prozatím k vidění pouze statické obrazovka s termínem startu 26. října, 14 hodin.

BRAND24

Chystaná metropolitní televize Schau TV aktivovala na satelitu Astra promo smyčku. Programová pozice je k naladění i v DVB-T multiplexu B z vídeňského vysílače Kahlenberg, kanál 34.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).