Hlavní navigace

ORF finišuje práce na vývoji hybridního vysílání HbbTV. Ukázala první náhledy

8. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ NÁHLEDY ORF chce v příštím roce prostřednictvím hybridního vysílání nabízet například videoarchiv ORF TV-thek, HD teletext nebo populární Alpskou panoramu.

Rakouský regulační orgán RTR, tamní obdoba naší Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), zveřejnil včera na svém webu třináctistránkový dokument týkající se vývoje hybridního širokopásmového vysílání (HbbTV) veřejnoprávní televizí ORF. Německy mluvící čtenáři si v něm mimo jiné mohou porovnat, jak se nakonec lišila realita od toho, jak rakouské médium vývoj tohoto standardu navrhlo. Prvotní práce začaly 2. února letošního roku a v ostrém provozu měla být HbbTV představena v prosinci.

Náhled HbbTV portálu rakouské veřejnoprávní televize ORF
Autor: ORF

Náhled HbbTV portálu rakouské veřejnoprávní televize ORF

K TÉMATU: ORF v budoucnu integruje svůj obsah do chytrých televizorů. Využije i HbbTV

Plán se nakonec od reality začal po několika měsících odklánět. Přibližně čtvrt roku zabraly úpravy vizuálu a prostředí pro HbbTV, které probíhaly od dubna do konce června. V původních plánech s nimi ORF vůbec nepočítala. Testovací fáze přišla na řadu následující měsíc, v červenci, a opět si vyžádala období přibližně tří měsíců, do konce září. Paralelně s ní začalo v srpnu programování multikanálového portálu ORF Connect. Jeho zkušební provoz trval jeden měsíc, do konce října. Tato fáze má být dokončena v listopadu. Do konce roku má být zhodnocen zkušební provoz HbbTV a výsledek průzkumu trhu, který si nechala ORF realizovat u agentury GfK.

Elektronický programový průvodce ORF dostupný v rámci HbbTV v interním testovacím provozu
Autor: ORF

Elektronický programový průvodce ORF dostupný v rámci HbbTV v interním testovacím provozu

ČTĚTE TAKÉ: Nekódovaný kanál Anixe HD nabídne přes tisíc hodin videa v archivu HbbTV

BRAND24

Rakouské veřejnoprávní televizi ORF se bohužel nepodařilo splnit plán, který si předsevzala, a to je spuštění hybridního širokopásmového vysílání HbbTV v komerčním provozu do konce roku. Zpoždění implementace HbbTV je logické. Prodloužily se zejména nutné úpravy na portálu ORF Connect, který by měl být dostupný mimo jiné prostřednictvím zemského vysílání a také na satelitu. ORF zároveň nechce využívat v menu příliš animací, jelikož zbytečně dochází k zatěžování hardwaru. V rámci portálu ORF Connect by měly být dostupné následující funkce: HD teletext, programový průvodce EPG, videotéka ORF, sportovní plus dopravní servis a Alpenpanorama.

Podrobnosti k vývoji hybridního vysílání rakouské ORF najdete na stránkách orgánu RTR. Průzkum týkající se připravenosti trhu na HbbTV prezentuje tento dokument.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).