Hlavní navigace

Radní České televize: Umělé kauzy ve zpravodajství médium zbytečně poškozují

10. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ke kauze „cenzury ve zpravodajství“ se vyjádřila i radní Ivana Levá, která uvedla, že Česká televize si vybudovala za poslední roky velmi silnou pozici a označila ji dokonce za nejsilnější médium

Radní České televize se na dnešním pravidelném zasedání shodli na tom, že umělé kauzy, které vznikají okolo jejího zpravodajství, ji zbytečně poškozují. Právě za umělou kauzu byl označen sestříhaný projev prezidenta republiky Miloše Zemana z 13. listopadu na konferenci „25 let svobodného podnikání“. Z něho později zmizela zmínka o miliardáři a mimo jiné mediálním magnátovi Zdeňku Bakalovi (viz video). Zmiňovanou reportáž zkoumal i Editoriální panel České televize, který dal za pravdu dřívějšímu oficiálnímu tvrzení veřejnoprávního média, tedy, že šlo o chybu editora zpravodajství. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal prý v tomto směru chystá vyvodit patřičné sankce.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Cenzura na Kavčích horách před volbami nebyla, rozhodli radní. A narazili

Předseda radních Jaroslav Dědič informoval, že kromě něho budou na oficiálním stanovisku kontrolního orgánu v této věci pracovat Jan BednářJiří Závozda. Nejpozději na lednových radách bude prezentován výsledný názor a výsledná zpráva v této věci, konstatoval Dědič. Radní Vratislav Dostál uvedl, že kauza, která se objevila v médiích, určitě nebyla uměle vyvolaná. Pan Bakala je velmi kontroverzní postava současnosti a pro spoustu lidí je to postava doslova temná, argumentoval v souvislosti s kauzou bytů OKD. Reagoval tak mimo jiné na vyjádření kolegy Jana Prokeše, který naopak označil akci, kde Zeman vystoupil, za ne příliš významnou konferenci.

Z ARCHIVU: FITES si stěžuje na Radu ČT, cenzuru ve zpravodajství chce prý zamést „pod koberec“

Řešení, které editor zvolil, bylo velmi nešťastné a ve společnosti vyvolalo velmi nepříjemný a nepříznivý vliv. Nepotěšilo mě, že se tato věc rozebírala v médiích. Není to bohužel poprvé, co byla Česká televize obviněna z cenzurních zásahů. Obdržel jsem celou řadu telefonátů od občanů, kteří kritizovali televizi a měli tento dojem, sdělil dnes svým kolegům Jan Bednář. S ním souhlasil i Luboš Beniak. Ten ve své řeči mimo jiné uvedl: Obvinit Českou televizi z cenzury, to je velice vážně obvinění. Velmi mě překvapilo, jak se tohoto obvinění mohl dopustit člověk v pozici mluvčího prezidenta. Jasně to smrdí účelovostí kampaně, a to odmítám.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize prostřídala některé moderátory na zpravodajském kanálu ČT 24

Ke kauze se vyjádřila mimo jiné i radní Ivana Levá, která uvedla, že Česká televize si vybudovala za poslední roky velmi silnou pozici a označila ji dokonce za nesilnější médium u nás. Podle jejích slov je proto logické, že se hledají kauzy, díky kterým by se na ni dalo zaútočit. Do budoucna určitě mohou přijít i další kauzy okolo prezidenta republiky. Je třeba, aby tady editor zvýšil pozornost. Chyba se stala. V tomto směru na žádnou cenzuru nevěřím, vyjádřila svůj názor Levá. Té dal za pravdu i radní Michal Jankovec. Pan prezident bude mít jistě i další kontroverzní projevy a bude dobré se na ně připravit, sdělil Jankovec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).