Hlavní navigace

Radiokomunikace počítají s digitalizací Kojálu na podzim

3. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
3. 3. 2009

České Radiokomunikace (ČRa) slibují, že se jim digitální signál multiplexu 1, jehož operátorem je Česká televize, podaří spustit z „brněnského“ vysílače Kojál na podzim. Digitální vysílání multiplexu 1 by se z Kojálu mělo začít šířit již v listopadu, uvedl pro dnešní vydání deníku MF DNES David Haidinger z ČRa. Kojál je podle něj nejvýznamnějším vysílačem v jihomoravském regionu. Dle zkušeností serveru DigiZone.cz dosahuje jeho signál bez problémů např. i hluboko do východních Čech. Vysílá do vzdálenosti řádově desítek kilometrů, upřesnil Haidinger.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Českým Radiokomunikacím se loni dařilo díky digitalizaci

Se zahájením příprav na šíření digitálního signálu se počítá v předstihu několika měsíců. „Digitální signál multiplexu 1 by se měl z Kojálu začít šířit v listopadu 2009. Multiplexy 2 a 3 pak od září 2010,“ řekl David Haidinger z tiskového oddělení ČRa, který tak zároveň potvrdil termíny, které jsou stanoveny Technický plánem přechodu. Kojál je již v současné době osazen novou anténou, při přechodu na digitální vysílání zde pouze přibudou nové vysílače. V listopadu letošního roku by se měli diváci dočkat vypnutí analogové ČT 2, v roce 2011 pak ČT 1 a Novy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).