Hlavní navigace

Nativní HD obsah pro test DVB-T2 poskytne ve středu pouze Nova

14. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 5. 2010

České Radiokomunikace (ČRa) nakonec nebudou umisťovat do testovacího vysílání systému DVB-T2, které se uskuteční příští týden v Praze, signál České televize, respektive programu ČT HD. Program nebude v době zkušebního vysílání šířit žádný obsah v nativním formátu (přirozeném HD, poznámka redakce), proto ho do multiplexu nevložíme, uvedl pro DigiZone.cz obchodní ředitel ČRa Kamil Levinský.

Původní informaci o šíření programu ČT HD poskytl našemu webu technický ředitel veřejnoprávního média Rudolf Pop. Do multiplexu tak nakonec bude umístěn pravděpodobně pouze jediný program, a to Nova HD. Je možné, že sem umístíme ještě Novu v MPEG-4 v klasickém rozlišení, ale to je již věc našich techniků, konstatoval Levinský. Jak jsme tedy již dříve uvedli, vysílání České televize ve vysokém rozlišení uvidí pouze návštěvníci konference, v rámci které test proběhne. ČT poskytne obsah v nativním HD prostřednictvím technologie HDCAM na vnitřním okruhu.

BRAND24

Poslední dodávku technologií pro test obdržely Radiokomunikace ve středu, nyní probíhá jejich montáž. Před středeční prezentací pravděpodobně ještě provedeme nějaké krátké testy, řekl DigiZone.cz obchodní ředitel ČRa. Prezentace DVB-T2 pak proběhne ve středu v 17 hodin na nativním HD signálu TV Nova a jejích Odpoledních Televizních novinách. Více prostoru však pro testovací vysílání nebude. Oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by mělo být platné pouze do pátku 21. května.

O tom, jak to bude s vysíláním DVB-T2 v budoucnu, rozhodne právě ČTÚ, záleží na tom, zdali operátorovi přidělí pro toto vysílání kmitočtovou sadu, a také poptávka vysílatelů po technologii. Systém DVB-T2 by měl být do budoucna využit hlavně pro vysílání v nativním HD formátu, tak jako je tomu například ve Velké Británii, kde jsou terestricky šířeny programy BBC HD a ITV 1 HD. České Radiokomunikace by chtěly krajská města pokrýt v roce 2012, celou republiku pak v roce 2015.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).