Hlavní navigace

Rádio Wave by mělo přestat vysílat analogově, odhlasovala Rada ČRo

28. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
28. 2. 2007

Posluchači v Praze a ve středních Čechách zřejmě přijdou o nejmladší okruh Českého rozhlasu, stanici ČRo 4 – Rádio Wave. Rada veřejnoprávního rozhlasu totiž na svém dnešním zasedání vyzvala generálního ředitele ČRo Václava Kasíka, aby frekvenci, na které Rádio Wave vysílá pro Prahu a střední Čechy, bezodkladně vrátil původnímu okruhu ČRo Region střední Čechy.

Rádio Wave vysílá v pásmu FM z vysílače Cukrák na frekvenci 100,7 MHz od loňského 13. ledna. V éteru vystřídalo právě středočeský okruh ČRo, kterému rozhlas vyčlenil menší vysílače. Podle pěti z osmi členů Rady ČRo tím ale rozhlas porušil zákon, protože snížil dosah středočeského vysílání. Podobného názoru je i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), které se zase nelíbí, že rozhlas na této frekvenci vysílá jiný program, než pro který mu byla přidělena.

Velká mediální rada dokonce uložila ČRo milionovou pokutu za protiprávní vysílání, rozhlas se ale proti ní odvolal a Rádio Wave z Cukráku vysílá dál. Právě dlouhodobé spory s RRTV vedly rozhlasovou radu k hlasování o dalším setrvání Rádia Wave v FM pásmu. Návrh radní Dany Jaklové podpořilo pět z osmi členů Rady ČRo. Proti byl například radní Štěpán Kotrba.

BRAND24

Podle Kotrby rada svým usnesením porušila zákon, protože nemůže generálnímu řediteli nařizovat, jak má nakládat s frekvencemi, na nichž vysílá veřejnoprávní rozhlas. Nehledě na to, že tím likviduje veřejnoprávní stanici pro mladé, o jejíž potřebě se hovoří nejméně deset nebo patnáct let, řekl Kotrba serveru DigiZone.cz.

Usnesení neobsahuje termín, k jakému by rozhlas měl vrátit středočeskou frekvenci 100,7 MHz svému regionálnímu studiu. Hovoří o „bezodkladném zajištění plnění zákona, podle kterého by mělo být středočeské vysílání ČRo dostupné na dostatečném území Středočeského kraje“. Kotrba ale tvrdí, že zákon neřeší pokrytí území, nýbrž obyvatel, a to je v případě ČRo Region střední Čechy dostatečné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).