Hlavní navigace

Radio Česko na Invexu: pohled pod digitální pokličku

26. 10. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Český rozhlas přestěhoval na Invex celou redakci zpravodajského okruhu Radio Česko. Stanice vysílá z prosklené kukaně stánku 16 v pavilonu D a rozšířila program ze čtyř na deset hodin denně. Přes pozemní vysílače DVB-T jej mohou přijímat posluchači nejen v Praze, ale po dobu veletrhu také v Brně. Radio Česko dále vysílá přes Internet a těsně po ukončení Invexu spustí zkušební vysílání v systému T-DAB pro Prahu a střední Čechy.

Deset hodin aktuálního zpravodajství denně

Od svého vzniku v dubnu letošního roku vysílalo Radio Česko, jediná all news rozhlasová stanice u nás, každý všední den od 6:00 do 10:00 hodin pouze na Internetu. Od minulého pátku jej naladí také diváci digitální televize v Praze a středních Čechách. Česko se společně s dvěma dalšími novými okruhy Českého rozhlasu (D-dur a Leonardo) objevilo v programové nabídce digitální sítě A Českých radiokomunikací. Stejný multiplex vysílá během Invexu také v Brně na 40. kanále z kóty Barvičova (výstupní výkon 400 W, ERP cca 2 kW, směřování antén 110 stupňů na areál BVV).

Radio Česko Invex

Ve stánku Českého rozhlasu (ČRo) na Invexu funguje vysílací studio a newsroom propojený s centrálou ČRo v Praze dvěma dvoumegovými pevnými linkami Českého Telecomu. Rozšíření vysílání na deset hodin denně si vyžádalo také posílení týmu stálých zaměstnanců. Místo čtyř lidí nyní program zajišťuje sedmičlenná redakce. Z toho je pět redaktorů a zprávařů, jeden editor webových stránek a jedna produkční. Vysílání jsme rozdělili do dvou ucelených pětihodinových bloků, mezi kterými je hodinová přestávka. Během ní přebíráme program Radiožurnálu, přiblížil vedoucí redakce iŽurnálu Jan Rosenauer. Radiožurnál se na vlnách Radia Česka objevuje také po šesté hodině večer a vysílá na nich až do sedmé ranní.

Studio navštívila ministryně Dana Bérová i vicepremiér Martin Jahn

Během Invexu Radio Česko vysílá od 7:00 do 12:00 hodin a od 13:00 do 18:00 hodin. Pracujeme na čtyři směny po dvou až třech hodinách. Jednu směnu tvoří moderátor, zprávař a redaktor. První směna je od sedmi do deseti hodin, druhá od deseti do poledne, třetí od jedné hodiny odpoledne do čtyř a čtvrtá od čtyř do šesti, říká šéfka projektu Hana Hikelová, která je zároveň vedoucí redakce domácího zpravodajství na ČRo 1 – Radiožurnálu. Oproti nejposlouchanějšímu veřejnoprávnímu okruhu se Radio Česko omezuje pouze na mluvené slovo: zprávy, rozhovory, postřehy a analýzy. Zpravodajské relace vysílá každých patnáct minut (program vysílání během Invexu [XLS, 77 kB])

Jahn Radio Česko Invex

Podle Hany Hikelové to je vůbec poprvé, co některý z okruhů Českého rozhlasu připravuje a odbavuje vysílání z podobné akce mimo klasické vysílací pracoviště ČRo: Něco podobného se nám nepodařilo ani během karlovarského mezinárodního filmového festivalu. Sami lidé z rozhlasu nevěřili, že se nám to může podařit. Veletržní studio Radia Česko navštívilo několik zajímavých hostů: zahájení Invexu v něm komentovala ministryně informatiky Dana Bérová, v pondělí odpoledne se tu objevil vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Redakce také oslovila několik odborníků na moderní technologie a zástupce jihomoravské policie.

Ve hře byl také multiplex Českého Telecomu

Spuštění „invexovského“ vysílání provázely od počátku problémy. Redakce do poslední chvíle nevěděla, jestli se vůbec do Brna přestěhuje. Nebylo totiž jasné, zda České radiokomunikace jako provozovatel digitální sítě A na Invex skutečně zprovozní kanál 40, či zda se rozhlas bude muset domlouvat Českým Telecomem, který v Brně od začátku října provozuje krátkodobý experiment DVB-T (vysílá v něm pouze televize Óčko). U Českých radiokomunikací (ČRa) bylo výhodou to, že stačilo překlopit jejich současný pražský multiplex na brněnský vysílač. Signál se do Brna dostává po pevných linkách ČRa a poté z Barvičovy do éteru. Rozložení datového toku je stejné jako u pražského vysílání, na rozhlas se z celkových 22,12 Mbit/s d­ostalo 1,5 Mbit/s.

Radio Česko Invex 2

Omezený prostor donutil ČRo upustit od většiny doplňkových služeb na bázi MHP (Multimedia Home Platform). Kromě samotného audio vysílání tedy nabízí pouze elektronického programového průvodce (EPG), a to ještě ve velmi okleštěné verzi. Museli jsme ho stáhnout na dva dny, zatímco televize nabízí program na sedm dní dopředu. Co se týká služeb na bázi MHP, měli jsme jich připraveno několik, ale vedení ČRo se kvůli malému prostoru v multiplexu A rozhodlo jejich vývoj dočasně pozastavit, vysvětluje Jan Rosenauer. Stanice ČRo mají ve vysílací síti A dokonce nižší kapacitu pro audio výstup než televizní programy. Na jeden okruh ČRo vychází 0,20 Mbit/s, zatímco na televizní stanici 0,26 Mbit/s. To je na televize, u kterých jde hlavně o obraz, zbytečně moc, míní Rosenauer.

Studio bez proudu, pavilon bez signálu

Šéf digitálního týmu Českého rozhlasu Pavel Balíček se nyní snaží dohodnout s Českou televizí a televizí Nova, aby se dobrovolně vzdaly tak vysokých nároků na kvalitu zvuku a přepustily část bitového toku z audio výstupů rozhlasu. To by také umožnilo rozšířit rozhlasové EPG na klasických sedm dní. Doplňkových služeb se ale posluchač digitálního rozhlasového vysílání přes systém DVB-T jen tak nedočká. České radiokomunikace dávají v přechodném období přednost většímu množství přenášených programů před dalšími aplikacemi. Stejnou strategii ale volí i rozhlas: pět okruhů, které nyní nabízí v „televizním“ multiplexu A, chce časem posílit o další tři. Co kdyby tento prostor využil spíše pro doplňkové služby?

Nastavení parametrů DVB-T sítě A
TV kanál 25 (506 MHz)
Šířka pásma 8 MHz
Vysílací mód 8k
Ochranný interval 1/8
Kódový poměr 2/3
Konstelace 64QAM
Hierarchický mód ne-hierarchický
Celková bitová rychlost 22,12 Mbit/s
Kódování obrazu MPEG-2 MP@ML
Kódování zvuku MPEG-1 Layer II
Formát obrazu 4:3 (do budoucna i 16:9)
Kódování češtiny pro EPG ISO/IEC 6937

Zdroj: Radikomunikace

Programy vysílané v multiplexu A
Program video [MBps] audio [MBps] teletext [MBps] data EPG [MBps] mód zvuku celkem [MBps] poznámky
ČT 1 perex mini
3,25 0,192 0,23 0,11 stereo 3,782
ČT 2 perex mini
3,25 0,192 0,23 0,11 stereo 3,782
ČT 24 perex mini
3,00 0,128 0,05 0,11 stereo 3,288 TXT pouze str. 888
ČT 4 perex mini
4,00 0,128 stereo 4,128
Nova perex mini
3,50 0,192 0,30 0,11 s/dch/m 4,102
ČRo 1 Radiožurnál perex
0,160 0,53 stereo 0,690
ČRo 2 Praha perex
0,192 0,11 stereo 0,302
ČRo 3 Vltava - perex
0,192 stereo 0,192
ČRo 4 - Radio Wave perex
0,192 stereo 0,192
ČRo D-dur perex
0,256 stereo 0,256
ČRo Radio Česko perex
0,096 mono 0,096
ČRo Leonardo logo
0,160 stereo 0,160
Nutná rezerva 1,620
SOUČET 17,00 2,08 0,81 1,05 22,59

Zdroj: Radikomunikace

Ale zpět k vysílání Radia Česko na Invexu. Redakce tu zažila několik horkých chvilek. To když dva dny po sobě krátce před zahájením vysílání v celém areálu BVV vypadl eletrický proud, nebo když po spuštění vysílání redaktoři zjistili, že v pavilonu, kde se nachází stánek Českého rozhlasu, nelze zachytit analogový ani digitální signál z pozemních vysílačů ČRa. Museli jsme to řešit vlastním zesilovačem. Prý za to můžou silné stěny pavilonu a železná konstrukce stánku, říká Jan Rosenauer. Pokud by Český rozhlas nepoužil zesilovač, nemohl by návštěvníkům Invexu na stánku demonstrovat digitální vysílání v praxi.

Budoucnost? Paradoxně může pomoci konec české BBC

Rozšířené vysílání bude Radio Česko nabízet i po ukončení veletrhu Invex. S Brnem se redakce rozloučí ve čtvrtek v šest hodin večer. V pátek a o víkendu Radio Česko vysílat nebude (na víkendové služby redakce nemá kapacitu), od pondělí 31. října se začátek vysílání posune na 7:00 (před Invexem začínalo Česko vysílat v 6:00), potrvá do 11:00 a pak od 13:00 do 18:00 hod. Mezi jedenáctou a třináctou hodinou budeme přebírat Radiožurnál. Je to v době, kdy na Radiožurnálu běží poměrně málo hudby a hodně mluveného slova, takže je pro formát Radia Česko příhodná, vysvětluje Hana Hikelová. Dalšího rozšíření z devíti na dvanáct hodin denně by se měla stanice dočkat 1. dubna 2006.

Mapa pokrytí

Mapa pokrytí multiplexu A

Chcete vědět, jestli se nacházíte v dosahu vysílací sítě A, která jako první v České republice zahájila řádné digitální vysílání a jejíž součástí je také Radio Česko? Nabízíme vám mapu pokrytí Prahy a středních Čech a také mapy předpokládaného pokrytí Brna a Ostravska, kam se tato vysílací síť rozšíří v prvním čtvrtletí příštího roku. Seznam plánovaných vysílačů a celkové pokrytí sítě A naleznete v mapách jednotlivých sítí.

Radiu Česko by paradoxně mohlo pomoci ukončení vysílání české redakce BBC. K tomu má dojít 31. března. Nezastírám, že máme zájem o některé redaktory BBC, stejně jako o některé programové formáty a kmitočty, na kterých BBC vysílá, říká Hana Hikelová. V současné době prý jedná se třemi redaktory BBC. Zájem by měla také o převzetí formátu diskusního pořadu Interview BBC, které proslavil moderátor Václav Moravec. Interview by mohlo pokračovat i ve vysílání zpravodajského kanálu ČT24, a tím bychom také zahájili spolupráci zpravodajských stanic Českého rozhlasu a České televize. O tom ale bohužel nemohu jednat ze své pozice já, konstatuje Hana Hikelová.

V Praze na VKV a zkušebně v T-DAB?

Radio Česko má podle Hany Hikelové zájem také o některé kmitočty BBC, konkrétně o její pražskou frekvenci VKV. Ostatní by zřejmě využila nová veřejnoprávní stanice pro mladé, ale záleží na tom, jak rychle by byly tyto kmitočty k dispozici a zda by nám je přidělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, říká Hana Hikelová. Mimo Prahu se chce Radio Česko soustředit výhradně na digitální a internetové vysílání. Do své programové nabídky jej chtějí zařadit také kabelové společnosti UPC a Karneval Media. Od tohoto čtvrtka bude Radio Česko vysílat po dobu jednoho měsíce také v digitálním systému T-DAB v Praze a ve středních Čechách. V bloku 10A jej bude z vysílače Strahov šířit společnost Teleko (maximální výkon mezi 0,5 a 1 kW; záleží na rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu).

BRAND24

Rozšíření vysílání na devět a později dvanáct hodin denně si vyžádá vyšší náklady a posílení redakce. U dvanáctihodi­nového vysílání bychom potřebovali do dvaceti stálých zaměstnanců. Už teď pro nás pracují někteří lidé z Radiožurnálu, většinou jako moderátoři. Sami dodáváme některé materiály Radiožurnálu, ale nestačíme je zpracovávat. Dostávají je ve formě hrubé nahrávky a sestříhávají si je sami. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby to pro Radiožurnál mohl sestříhat autor příspěvku, říká Hana Hikelová. O rozpočtu zpravodajského rádia na příští rok se podle ní zatím jedná: Nynější rozpočet zveřejnit nemůžeme, ale kdybychom mohli, bylo by vidět, s jak malou částkou dokážeme vysílat.

Cílovým stavem by podle Hikelové mělo být šestnáct hodin nepřetržitého vysílání denně, na které by ve večerních a nočních hodinách navazoval program Radiožurnálu.

Naladili jste si už vysílání zpravodajského okruhu Radio Česko?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).