Hlavní navigace

Radio 1 vydalo svoji první QSL kartu pro radioamatéry a lovce signálů

28. 2. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
28. 2. 2012

UVNITŘ NÁHLED Svoji první QSL kartu, lístek velikosti pohlednice, na který si radioamatéři poznamenávají údaje o zachyceném spojení a zasílají ho jako potvrzení tomu, s kým se jim podařilo spojit, vydalo pražské Radio 1. Radio 1 vydáním speciální QSL karty vyslyšelo časté prosby radioamatérů, kteří jsou schopni vysílání Radia 1 zachytit i na velice odlehlých místech. V loňském roce se například ozval posluchač z Finska, který v červnu nahrál krátkou ukázku vysílání Radia 1, vysvětlila PR manažerka stanice Klára Vlková.

K TÉMATU: Pražské Radio 1 změní ředitele, od dubna jej povede David Štěrbáček

BRAND24

Lístky obsahují především základní údaje o odesilateli, tj. jeho značku, zemi, umístění stanice včetně zařazení do zón a distriktů, a lokátoru. Dále obsahují všechny základní údaje o spojení, tj. značku protistanice (adresáta lístku), datum a čas (světový) navázání spojení, kmitočtové pásmo (resp. přesný kmitočet), druh modulace, předaný report v systému RST, případně použité zprostředkující zařízení (pozemní převaděč, transpondér družice atp.), doplnila Vlková.

Autorem pohlednice je grafik Milan Šíp. Pohlednice je k dispozici také všem zájemcům v omezeném množství na recepci Radia 1 v Říčanské 3, Praha 10 (recepce je přístupná každý všední den od 9 do 17 hodin), dodala PR manažerka Radia 1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).