Hlavní navigace

Radim Pařízek nemusí získat všechny regionální televize, kterým končí smlouva v multiplexu 3

2. 11. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

České Radiokomunikace se pokouší na poslední chvíli udržet regionální stanice, kterým vypověděly smlouvu na vysílání ve svém celoplošném multiplexu 3. Nabízí jim místo v Regionální síti 8.

Na scénu přichází Regionální síť 8

Multiplex 4 nemusí být jedinou alternativou pro regionální televize, kterým České Radiokomunikace kvůli plánovanému zařazení celoplošného filmového programu Prima Max vypověděly smlouvu na vysílání v multiplexu 3. Do hry vstoupila i Regionální síť 8, kterou stejně jako multiplex 3 provozují České Radiokomunikace a která pokrývá všechna krajská města a jejich okolí. Tato síť sice dosud vystupovala jako „neregionalizovatelná“, operátor tedy nenabízel možnost vysílat jen ve vybraných lokalitách, kvůli regionálním televizím ale svůj původní záměr přehodnotil. Jihočeská televize, Východočeská televize V1 a ostravská televize Polar tak dostaly výhodné nabídky přestoupit z multiplexu 3 do Regionální sítě 8 (viz mapy pokrytí níže), která je na šíření signálu výrazně levnější než multiplex 4 Radima Pařízka.

Regionální síť 8 umožňuje regionalizaci v rámci své sítě i na úrovni jednotlivých vysílačů, potvrzuje mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová. Otázka přechodu regionálních televizí z multiplexu 3 do jiných sítí je otázkou obchodních jednání, jejichž bližší podrobnosti nebudeme v tuto chvíli sdělovat. Samozřejmě – budou-li mít jednotlivé stanice zájem o vysílání v Regionální síti 8, pak je možné jejich vysílání do těchto sítí umístit, dodala. Nižší cena za vysílání ale často znamená menší pokrytí než v multiplexu 3 nebo 4, které je v případě Ostravy a východočeských metropolí Hradce Králové a Pardubic soustředěno především na tato města a nejbližší okolí. Také proladěnost Regionální sítě 8 na televizorech není příliš velká, oproti multiplexu 4 má její programy reálně naladěno mnohem méně domácností. Přesto některé televize o nabídce Českých Radiokomunikací vážně uvažují.

Nabídku jsme dostaly, potvrzují televize

Na dotaz serveru DigiZone.cz regionální televize shodně potvrdily, že možnost přejít do Regionální sítě 8 přišla zároveň s požadavkem na jejich odchod z multiplexu 3. České Radiokomunikace nám ihned nabídly přechod do Regionální sítě 8, která má v jižních Čechách podobné pokrytí jako multiplex 3, říká programový ředitel Jihočeské televize Viktor Nový. Stanice se ale nakonec rozhodla využít nabídky konkurenčního multiplexu 4. Proč? Na pokrytí vycházela Regionální síť 8 lépe, ale proladěnost této sítě není tak velká, takže multiplex 4 pro nás byl jednoznačnou volbou, vysvětluje Nový, který zároveň působí jako mluvčí v sesterské televizi Zak v Plzni, jež do multiplexu 4 přešla již na přelomu loňského a letošního roku. Původně vysílala také v multiplexu 3 Českých Radiokomunikací, u konkurence si ale vyjednala lepší podmínky.

Nyní chtějí obě regionální televize, které pojí stejný majitel Alois Valter, vysílat v tomtéž multiplexu a od tohoto kroku očekávají nejen snížení nákladů na šíření signálu, ale také vytvoření celostátní reklamní sítě regionálních televizí dostupných v multiplexu 4. O totéž se kdysi pokoušely stanice sdružené v Asociaci krajských televizí, ještě když všechny vysílaly v multiplexu 3. Plán však pohořel na neochotě sjednotit částečně vysílací schémata. Regionální televize totiž v zásadě využívají dva různé programové koncepty. Nejčastěji natáčí zpravodajsko-publicistickou smyčku, kterou poté po celý den opakují, existují ale i televize, které mají klasičtější schéma jako velké celostátní televizní kanály. Aby mohly regiony prodávat společně reklamu, musely by se shodnout na začátku vysílacích časů stěžejních pořadů, především premiérových vydání hlavních zpravodajských relací, okolo nichž by mohl být vyhrazen čas pro celostátní reklamní bloky.


Zdroj: Digital Broadcasting a České Radiokomunikace

Rozdílné pokrytí východních Čech celoplošným multiplexem 4 (vlevo) a Regionální sítí 8

Otazník nad Východočeskou televizí V1

Bez jednotného přístupu k základnímu požadavku na sladění vysílacích časů si regiony na peníze z národní reklamy nesáhnou. To si uvědomuje nejen Jihočeská televize a její sesterská TV Zak, ale i ostravský Polar, který rovněž dostal nabídku od Českých Radiokomunikací přejít do Regionální sítě 8, ale nakonec rovněž zvolil multiplex 4. Nabídku na přechod do Regionální sítě 8 jsme dostali, ale ta má v Ostravě jen městský vysílač, a to by se nám absolutně nevyplatilo. Od začátku jsme počítali s tím, že půjdeme do multiplexu 4, říká jednatel Polaru Jaroslav Korytář. Přechod do multiplexu 4 už dříve pro DigiZone.cz označil za novou etapu rozvoje regionálních televizí v Česku. Velký otazník ale visí nad Východočeskou televizí V1, která stále váhá nad tím, zda přejít do multiplexu 4, nebo zvolit Regionální síť 8 a omezit své pokrytí pouze na Hradec Králové a Pardubice a jejich okolí. Dosavadní pokrytí V1 v multiplexu 3 bylo naddimenzované, kvůli jednofrekvenční síti vysílačů Černá hora a Ještěd musela chtě nechtě vysílat i v Libereckém kraji.

Ze všech tří regionálních televizí, které nyní opouští multiplex 3, měla V1 největší pokrytí a nejvyšší poplatky za šíření signálu. Adekvátní pokrytí v multiplexu 4 ji ale nevyjde o moc levněji, zatímco omezení na Hradec Králové a Pardubice by znamenalo významnou úsporu. Regionální televize přitom nemají příliš mnoho času na rozhodování. Prima už oznámila, že svůj filmový kanál Prima Max spustí 20. listopadu. K tomuto datu z multiplexu 3 zmizí minimálně Jihočeská televize a Východočeská televize V1. Přechod máme naplánovaný na 21. listopadu, potvrzuje Viktor Nový z Jihočeské televize. Východočeská televize V1 by měla podle informací serveru DigiZone.cz opustit multiplex 3 již 12. listopadu, pražské vysílání Sportu 5 v multiplexu 3 skončilo již v noci ze soboty na neděli. Jistý problém nastane na Ostravsku, kde se televize Polar s Českými Radiokomunikacemi dohodla na setrvání v multiplexu 3 až do začátku února příštího roku.


Zdroj: Digital Broadcasting a České Radiokomunikace

Rozdílné pokrytí jižních Čech celoplošným multiplexem 4 (vlevo) a Regionální sítí 8

Čeká Primu Max dočasný kanál na Ostravsku?

Tři měsíce chce Polar vysílat souběžně na stávající pozici v multiplexu 3 i na nové pozici v multiplexu 4. Pro Primu Max to znamená problém: pokud bude chtít od začátku pokrývat z pozemních vysílačů i Ostravsko, bude muset dočasně využít prostor v Regionální síti 8. Na začátku příštího roku by pak přešla na stálou pozici v multiplexu 3, což by znamenalo upozornit diváky, aby si na svých televizorech načetli aktuální programovou nabídku této celostátní sítě. Zda Prima využije této možnosti, nebo start pozemního vysílání Primy Max na Ostravsku oddálí až na začátek února, zatím není jasné. Prima ale má na řešení tohoto problému poměrně málo času, v podstatě jen dva týdny. Pro České Radiokomunikace by bylo dočasné vysílání Primy Max v Regionální síti 8 v Ostravě výhodné, napomohlo by větší penetraci tohoto multiplexu v domácnostech, což by se odrazilo v lepší vyjednávací pozici s dalšími potenciálními klienty této sítě.

BRAND24

Z dlouhodobého hlediska však Regionální síť 8 neskýtá svým zákazníkům příliš dobrou perspektivu. Podobně jako všem dalším regionálním sítím DVB-T jí vyprší individuální oprávnění k vysílání už na konci roku 2017, tedy za dva roky. České Radiokomunikace nám nabídly smlouvu pouze do roku 2017, potvrdil serveru DigiZone.cz zástupce jedné z regionálních televizí, které opouští multiplex 3. Existuje sice reálná šance, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nakonec regionálním sítím DVB-T kmitočty prodlouží, ale nebude to na dlouho. Bylo by to do doby, než by bylo nutné tyto kmitočty v souladu s politikou uvolňování pásma 700 MHz vyčlenit pro služby mobilních operátorů, říká bývalý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, který nyní působí jako šéf expertní skupiny pro přípravu Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice na ministerstvu průmyslu a obchodu.


Zdroj: Digital Broadcasting a České Radiokomunikace

Rozdílné pokrytí Ostravska celoplošným multiplexem 4 (vlevo) a Regionální sítí 8

DigiZone.cz přinese příští týden rozhovor s Pavlem Dvořákem o strategii přechodu na DVB-T2 v České republice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).