Hlavní navigace

Radikomunikace dnes nečekaně zahájily v Praze test systému DVB-T2

29. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 11. 2010

UVNITŘ MAPA POKRYTÍ České Radiokomunikace, dominantní provozovatel televizních a rozhlasových vysílačů v České republice, bude moci nakonec otestovat systém DVB-T2. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž této společnosti vydal individuální oprávnění do konce roku 2011. Serveru DigiZone.cz to potvrdil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Vysílání začalo již dnes v devatenáct hodin na 25. kanálu z vysílače Žižkov (výkon 5 kW).

K TÉMATU: Smělý plán: do olympiády 2012 pokrýt většinu Česka signálem DVB-T2

Účelem tohoto šíření má být seznámení se všemi technickými aspekty nového digitálního systému, ověření možných systémových parametrů a získání praktických zkušeností s vysíláním v rámci rozsáhlých jednofrekvenčních vysílacích sítí. Dostatečná doba trvání vysílání DVB-T2 umožní ČTÚ a všem ostatním případným zájemcům získat veškeré potřebné informace v odpovídajícím časovém předstihu před rozhodnutím o komerčním využití systému DVB-T2. Provozovatelem testu je ČTÚ a Český metrologický institut, České Radiokomunikace jej zajišťují technicky. V blízké době by se měl test rošířit i do jižních Čech.

ROZHOVOR: Kamil Levinský: Příchod DVB-T2 a MPEG-4 je otázkou dvou až tří let

České Radiokomunikace už tento systém letos testovaly. Bylo to ve druhé polovině května. Signál tehdy doletěl až do Mladé Boleslavi, přesto, že byl šířen pouhými 300 Watty. Součástí multiplexu byla tehdy televize Nova jak v SD tak i HD rozlišení a program ČT 1 v klasické kvalitě obrazu. Nechyběla ani stanice ČT HD. Plán ČRa je smělý – do olympiády, která se koná za dva roky, chce pokrýt signálem většinu České republiky. Výsledky testu budou na jeho konci zveřejněny v souhrnné zprávě. Pravidelně o nich bude ČTÚ referovat na svém webu.

Tipy C

Teoretická mapa pokrytí dlouhodobého testu DVB-T2 z pražského vysílače na Žižkově (Zdroj: ČTÚ)

ČTÚ plánuje čtyři etapy testování DVB-T2:

  • prosinec 2010 – květen 2011 – testy jednoho vysílače, Praha město 25, ERP 5 kW
  • červen – červenec 2011 – testy přijímačů a set-top-boxů
  • srpen – září 2011 – testy jednofrekvenčních (SFN) sítí
  • do konce roku 2011 – rezerva pro dodatečné testy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).