Hlavní navigace

Rada zveřejnila analýzu, jak televize nedodržují vysílací časy

13. 12. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 12. 2005

Všechny čtyři velké tuzemské televizní stanice – ČT 1, ČT 2, Nova a Prima – nedodržují vysílací časy pořadů v prime time. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes na svých webových stránkách zveřejnila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada sledovala dodržování začátku hlavních večerních pořadů za období od 21. do 27.srpna a od 19. do 20. září 2005. Radní zadali tento monitoring na základě množících se stížností na značné posuny ve vysílacích časech celoplošných televizí, zejména pak ve večerních a nočních hodinách.

Monitoring prokázal, že k posunům ve vysílacích časech dochází na všech čtyřech celoplošných televizních stanicích. V drtivé většině jsou anoncované začátky pořadů odsouvány reklamními bloky, konstatuje rada. Ve sledovaném období měla největší skluzy televize Prima (v průměru 6,6 minuty), následovaná Novou (průměrně 5,8 minuty), ČT 1 (2,5 minuty) a ČT 2 (1,7 minuty).

BRAND24

Oddělení programu Úřadu RRTV se domnívá, že nedodržování anoncovaných vysílacích časů je projevem nezodpovědnosti vůči divákovi. Z hlediska zákona o vysílání však není tento problém uchopitelný. Pro zásah v rámci správního řízení v zákoně chybí opora. Rada by patrně mohla využít své autority dozorčího orgánu a vyzvat provozovatele, aby nežádoucí posuny vysílacích časů eliminovali, konstatují autorky analýzy Alena Skálová a Vilma Hušková.

Dokument: Analýza RRTV o nedodržování vysílacích časů celoplošných televizí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).