Hlavní navigace

Rada pro vysílání varuje před ezoterickými pořady. Zneužívají důvěřivosti diváků

20. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Snadné vydělávání na úkor lidí s vážnými problémy, v nouzi či nemocných, se v České republice stává reálným sociálním problémem,“ konstatuje RRTV

Důrazné varování televizním divákům před ezoterickými pořady, které nabízejí různé rady, věštby nebo dokonce léčbu prostřednictvím televizní obrazovky, vydala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Zároveň přiznala, že podcenila vliv těchto pořadů na české diváky. „Podobné pořady se v českém vysílání nevyskytovaly a nebyl důvod se domnívat, že by domácí diváky oslovily. Čas ukázal, že tento názor byl chybný,“ konstatuje předsedkyně vysílací rady Kateřina Kalistová. Rada podle ní eviduje na tyto pořady stále vyšší počet stížností.

K TÉMATU: Active TV podvádí diváky, zlobí se Rada pro vysílání. Podala trestní oznámení

„Ezoterické televizní pořady, nabízející věštby, poradenství léčitelů či léčbu na dálku, založené na uskutečnění telefonického hovoru za zvýšenou sazbu než je běžné, jsou vytvářeny s jasným komerčním cílem. Hlavní motivací společnosti provozující podobné pořady není altruismus, nýbrž poměrně snadný zisk na úkor diváků/telefonujících,“ upozorňuje Rada v oficiálním varování. „Pokud se divák chce dovolat přímo do studia, měl by počítat s tím, že to může trvat i několik minut, nezávisle na tom, jestli moderátor ve studiu tvrdí opak. Výjimkou není ani to, že se do studia, resp. ke svému věštci, divák vůbec nedovolá. Za uskutečněný telefonický hovor však může zaplatit účet i v řádech tisíců korun,“ dodává.

ČTĚTE TAKÉ: Active TV je automat na peníze od důvěřivých lidí, zlobí se divák z Domažlicka

K radám a diagnózám věštců by měl divák podle Rady přistupovat s maximálním odstupem a nadhledem, zejména pokud se týkají zdravotního stavu: „Věštci nejsou lékaři, a proto by divák měl jakékoli své zdravotní problémy primárně konzultovat se svým lékařem. Zároveň by si měl uvědomit, že provozovatelé těchto pořadů se ve svých obchodních podmínkách vzdávají odpovědnosti za obsah konzultací. Kromě toho je třeba mít na paměti, že divák nemá žádnou záruku, že údajný věštec, léčitel, jasnovidec apod. skutečně disponuje nějakými specifickými, abnormálními, paranormálními či jinými schopnostmi.“

NAPSALI JSME: Active TV už vysílá věšteckou Ezo TV, přenosy lze sledovat i ze satelitu

BRAND24

Volající by si měl podle radních uvědomit i to, že věštkyně jej může požádat o kontaktování i v budoucnu kvůli záležitostem, které s ním potřebuje vyřešit/odblokovat/vyčistit, čímž se příjem služby může nečekaně a výrazně prodražit. „Takový zájem ze strany věštce může být jen čirou snahou o zvýšení zisku,“ zdůrazňuje Rada. Divák by se proto měl aktivně zajímat o obchodní podmínky nabízených služeb, které jsou dostupné například na webu. Ezoterické pořady v Česku vysílá řada specializovaných televizí, ale objevují se i v nočním vysílání největších tuzemských televizních programů.

„Možná postižitelnost těchto pořadů z hlediska zákona je velmi nízká, proto Rada přistoupila k rozhodnutí obrátit se na diváky, jenž takové pořady oslovují, prostřednictvím několika základních informací a doporučení,“ vysvětlila šéfka vysílací rady, proč došlo na veřejné varování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).