Hlavní navigace

Rada ČT požádala Jiřího Janečka, aby pozastavil tendr na výběr poplatků

6. 10. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
6. 10. 2010

Výběrové řízení na externí firmu, která by měla v následujících šesti a půl letech zajišťovat pro Českou televizi výběr koncesionářských poplatků, by mělo být pozastaveno. Generálního ředitele ČT Jiřího Janečka o to dnes požádala Rada ČT. Pozastavení tendru, v němž šlo o miliardový výnos pro externí agenturu, navrhnul radní Jan Prokeš a většina členů Rady ČT hlasovala pro. Radní také schválili, aby vedení ČT předalo podkladovou dokumentaci k této soutěži Dozorčí komisi Rady ČT.

K TÉMATU: Radním a odborářům ČT se nelíbí navrhovaný způsob výběru koncesionářských poplatků

BRAND24

Radou rovněž prošlo usnesení, podle něhož musí generální ředitel ČT Jiří Janeček v dostatečném předstihu předkládal informace k zamýšlenému vypisování soutěží na veřejné zakázky, ještě předtím, než je ČT zveřejní. Tendr na externího výběrce konceisonářského poplatku nebyl úplně zrušen, ale pouze pozastaven do doby, než Rada ČT a její Dozorčí komise soutěž neprošetří. Podle obchodního ředitele ČT Roberta Kvapila se o zakázku zajímá 41 firem.

Výběrové řízení na výběrce koncesionářského poplatku čelí značné kritice kvůli rychlosti, s jakou bylo vypsáno, a miliardové marži, kterou ČT slíbila vítězi soutěže. Kavčí hory se brání, že podobným způsobem řeší výběr poplatků také britská BBC. Mediální teoretik Milan Šmíd ale naznačuje, že jak v případě BBC, tak na sousedním Slovensku externí firma vybírá koncesionářské poplatky jak pro veřejnoprávní televizi, tak veřejnoprávní rozhlas najednou a pak je redistribuuje oběma médiím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).