Hlavní navigace

Průvodce světem Smart TV: Co potřebuji, aby mi doma fungovala chytrá televize?

20. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový seriál DigiZone.cz a společnosti Samsung, v němž se dočtete vše, co jste kdy chtěli a potřebovali vědět o chytrých televizorech.

Chytrý televizor bez zdroje dat je na nic

Rozhodujete se těsně před Vánoci, zda si pořídit chytrý televizor? Nebo vás lákají povánoční slevy, díky nimž ceny Smart TV výrazně klesnou a řada modelů se stane dostupnější? Ať tak či tak, měli byste vědět, za jakých podmínek lze chytrý televizor doma vůbec využít. Jinak by se totiž mohlo stát, že si sice koupíte nejmodernější výstřelek mezi televizními přijímači, ale ve skutečnosti ho využijete jen pro příjem klasického televizního vysílání nebo jako poněkud drahý přehrávač DVD a Blu-ray disků. Chytrá televize totiž není chytrá sama od sebe, pro všechny „chytré“ funkce potřebuje kvalitní připojení k internetu.

Co se skrývá pod slůvkem „kvalitní“? Jednoduše řečeno dostatečně rychlé. Mezi nejvyužívanější aplikace chytrých televizorů jsou videotéky a televizní archivy. Stále oblíbenější jsou navíc filmy a seriály v HD kvalitě, které jsou na kapacitu přenosové sítě velmi náročné. Proto u nich nestačí připojení k internetu o rychlostech okolo 2 Mbit/s, které běžně nabízí jako „vysokorychlostní“ Telefónica pro oblasti mimo velké aglomerace. Divák by si přitom měl dát pozor na to, že garantovaná rychlost připojení a reálná rychlost internetu se mohou zásadně lišit. Pokud jim provider v místě příjmu slibuje rychlost připojení 3,5 Mbit/s, ve skutečnosti se může pohybovat jen okolo 2 Mbit/s, což je pro Smart TV skutečně nedostatečné.


Foto: bandwidthblog.com

Aby se ze Smart TV nestal jen poněkud drahý přehrávač pevných disků a obsahu z USB, potřebujete kvalitní připojení k internetu

Jak rychlé připojení k internetu je třeba?

Server DigiZone.cz se nedávno na tuto otázku zeptal Radka Přikryla, obchodního ředitele největší česko-slovenské internetové videopůjčovny Topfun. „Většinu filmů ve standardním rozlišení obrazu enkódujeme do 2 Mbit/s datového toku a společně se zvukovou stopou mohou mít 2,2 Mbit/s. Standardně máme vyzkoušeno, že zhruba třímegové linky už nemají problém s tím, že by se u nich sekal obraz, televize je schopna Topfun bez problémů zvládnout,“ říká Přikryl. To však platí pouze pro obsah ve standardním rozlišení obrazu. Proč by si ale divák, který si koupil nejmodernější Smart TV s Full HD rozlišením, pouštěl na obrazovce „SD mazanici“?

„HD obsah enkódujeme do datového toku 3,5 Mbit/s a s 3D obsahem jsme si doslova hráli, protože máme obsah, který je v datovém toku 5 Mbit/s, a nově některé filmy v 3,6 Mbit/s. Zdá se mi ale, že jsou kvalitativně absolutně stejné jako ty pětimegové,“ popisuje obchodní šéf Topfunu. Provozovatel videotéky také vyjednává se svým dodavatelem obsahu, společností On Demand Digital, o 3D filmech a seriálech s nižším datovým tokem, který by nebyl tak náročný na rychlost internetového připojení. I tak by si ale zájemci o koupi Smart TV měli dát pozor, jak rychlou linku doma mají. A chytrý televizor pokud možno připojit k internetu pevným kabelem.


Foto: archiv DigiZone.cz

Nechvalně známá scéna při snaze přehrát obsah při horším internetovém připojení…

Pozor na Wi-Fi, tohle připojení bývá nekvalitní

Některé modely Smart TV se umí připojit k internetu i přes Wi-Fi, což je sice pohodlnější a z hlediska „zakabelovanosti“ domácnosti estetičtější, divák by ale měl vědět, že s každým dalším přístrojem pracujícím na Wi-Fi se zpomaluje rychlost připojení všech takových přijímačů závislých na této konkrétní síti. A to už by mohl být problém. Navíc pokud mí domácnost internetové připojení pouze přes Wi-Fi a využívá menší providery, často je problém zajistit si obecně rychlejší připojení. „Spousta poskytovatelů Wi-Fi připojení k internetu je schopna zaručit stabilní tok jen kolem 2 Mb/s,“ postěžoval si začátkem letošního roku v rozhovoru pro DigiZone.cz ředitel internetu televize Nova Pavel Krbec.

BRAND24

„Další problém, na který narážíme, je rozšířenost domácích Wi-Fi sítí v husté zástavbě, lidé se mezi sebou navzájem ruší. Poskytovatel internetu jim zařídí rychlé připojení přes kabel, ale oni ho rozvedou po domě přes Wi-Fi a kolem nich je dalších pět až deset bytů, které ji mají taky. Když si proskenujete, kolik Wi-Fi sítí je v dosahu vašeho bytu, často se dostanete až k číslu dvacet. Pásmo je pak zarušené a přenosové rychlosti začínají strmě padat dolů. A video je to první, na čem se to projeví,“ upozorňuje Krbec. Nova se s tímto problémem setkává poměrně často při řešení stížností na „nefunkční“ videotéku Voyo.cz. Ta má stejně jako Topfun i speciální aplikace v chytrých televizorech několika značek.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Domácnosti jsou příliš zahlceny Wi-Fi sítěmi, které se mohou vzájemně rušit, varuje ředitel internetu Novy Pavel Krbec

Pevné připojení je lepší

Nejde přitom jen o malou rychlost Wi-Fi od providera nebo zarušení pásma příliš mnoha sítěmi v jednom místě. Krbec také poznamenává, že domácnosti začínají být až převybaveny přístroji, které mohou fungovat na Wi-Fi, ať už jde o tablety, chytré telefony, notebooky, moderní digitální rádia, různé čtečky, navigace a podobně. Televizor, který je na rychlost datového připojení asi nejnáročnější, by při tak velkém počtu přístrojů závislých na připojení mohl lehce vypovídat službu – tedy samozřejmě ne při sledování klasických lineárních programů, ale při využívání aplikací Smart TV. Dostáváme se prostě do situace, kdy rychlost připojení u většiny providerů nestíhá pojmout náročnost všech zařízení, jimiž bývají vybaveny domácnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).