Hlavní navigace

Průvodce světem IPTV: v čem je výhodnější než kabelovka a v čem ne

4. 10. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Nový seriál serveru DigiZone.cz a technologické platformy nangu.TV představuje výhody digitální televize přes IP protokol a její vývoj na českém trhu.

Zákon IPTV nezná, legislativně jde o „kabelovku“

Ačkoli je IPTV technologicky jinak řešená platforma než digitální kabelová televize, legislativně mezi nimi není žádný rozdíl. Tedy alespoň české zákony staví oba způsoby šíření televizních služeb „po kabelu“ na stejnou úroveň a po operátorech IPTV žádají, aby se registrovali u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jako provozovatelé kabelové televize, případně jako poskytovatelé audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání (v případě videoték Video on demand). Jinak je ale mezi klasickou kabelovou televizí, ať už digitální nebo analogovou, a IPTV propastný rozdíl.

Hlavní odlišností je zpětný kanál a interaktivita, kterou jsme popsali v prvním díle našeho seriálu. Připomeňme, že zatímco kabelová televize nabízí z jednoho místa ke všem svým zákazníkům tok desítek lineárních programů a diváci je mohou sledovat pouze v reálném čase (pokud tedy nemají speciální set-top-box s pevným diskem a možností nahrávání pořadů), IPTV dokáže nabízet službu TimeShift (pozdržení programu a jeho opětovné spuštění v době, kdy má divák čas) či videotéky, jejichž prostřednictvím si divák vybere pořad z televizního archivu nebo film z videopůjčovny a přehraje si je libovolně, kdy se mu zachce.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Zákon nerozlišuje mezi IPTV operátory a provozovateli kabelové televize, říká předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová

IPTV vyžaduje chytrý set-top-box a připojení k internetu

Zůstaneme-li u porovnávání modernější digitální kabelové televize a IPTV, v nárocích na příjmová zařízení v nich není moc velký rozdíl. U obou divák potřebuje speciální set-top-box, buď kabelový s tunerem DVB-C nebo IP box a modem pro připojení k internetu. Digitální kabelovou televizi ale lze sledovat i bez set-top-boxu, pokud vlastníte televizor s integrovaným DVB-C tunerem a CI slotem, do kterého vložíte modul s příslušnou dekódovací kartou pro přístup k předplacené programové nabídce. IPTV je v tomto smyslu v nevýhodě, žádné televizory nemají integrovaný IP box přímo v sobě, takže pro příjem této služby je vždycky třeba externí box napojený na televizor.

Uživatelsky nejméně náročná je pak původní analogová kabelová televize, kterou stačilo pouze připojit kabelem k televizi a naladit jednotlivé programy. Jenže analogová kabelovka je na ústupu a většina poskytovatelů kabelové televize ji ponechává už jen ve velmi omezené podobě pro pár posledních klientů staršího věku. Ředitel technologické platformy nangu.TV Antonín Král předpokládá, že do tří let v tuzemsku zcela zanikne a nahradí ji buď digitální kabelová televize, IPTV nebo hybridní sítě, které spojí výhody obou těchto vysílacích platforem. Zákazníci se tak budou muset přizpůsobit a naučit se zacházet s novými, sofistikovanějšími přijímači.


Foto: archiv DigiZone.cz

Jednou z nejčastěji používaných značek set-top-boxů IPTV je Motorola

Zákazníci chtějí za svoje peníze službu s přidanou hodnotou

Zpětný kanál a interaktivita začínají být diváky přímo vyžadované. „Zákazníci se začínají učit, že pokud mají za něco platit, měly by mu poskytované služby dávat i nějakou přidanou hodnotu. Hodně se zvedá penetrace tzv. OTT služeb, což jsou streamy služeb, do kterých není nijak zapojen operátor. Nejznámější je asi YouTube, důležitější jsou služby typu Netflix, Love Film a podobně, které přinášejí komerční službu typu Video On Demand přes internetové spojení. Lidé si je budou vyžadovat, a pro jejich příjem budou muset mít doma IP konektivitu. Logicky to tedy povede k hybridizaci sítě (spojení kabelové televize a IPTV),“ míní Antonín Král.

„Pro kabelového operátora, speciálně pak pro toho, který už investoval do digitalizace sítě, to ale nebude znamenat, že by se musel zcela zbavovat DVB-C. Může použít dostupnou technologii, DOCSIS 3.0 pro poskytování nelineárních služeb přes IP kanál. A klasické DVB-C pro přenos živého obsahu všem zákazníkům v jeden okamžik. A nebo, a to dnes vidíme už také poměrně dost často, se kabelový operátor při rekonstrukci analogové kabelové sítě z devadesátých let rozhodne původní kabeláž kompletně nahradit optikou až do domu, tedy čistým IPTV,“ dodává Král.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Budoucnost je nejen v IPTV, ale i v hybridních sítích digitální kabelové televize a IP, říká šéf platformy nangu.TV Antonín Král

Kabeloví operátoři pomrkávají po IPTV

Pro příklad společností, které při modernizaci původně analogových kabelových sítí rovnou přecházejí na IPTV není třeba chodit daleko. Takovou cestu zvolila například společnost Rio Media, která skoupila větší množství malých kabelových operátorů a u části už nabízí pouze IPTV. Díky němu mohla v části svých sítí sjednotit programovou nabídku a rozšířit nabízené služby, i když cena pro koncového zákazníka oproti analogové kabelové televizi stoupla. Má tedy vůbec pro kabelové společnosti smysl digitalizovat svoje sítě do formátu DVB-C, nebo by měly rovnou přecházet na IPTV jako Rio Media? Podle Antonína Krále mohou obě technologie velmi dobře existovat vedle sebe.

„Pokud jste jako kabelový operátor významně investoval do digitalizace svojí sítě, budete se snažit prodloužit životnost DVB-C. Pokud jste na té síti schopen pustit DOCSIS 3.0, přidáte nelineární služby navíc vedle stávající sítě DVB-C. Ale budoucnost asi patří čistým sítím IP,“ míní šéf platformy nangu.TV. Spojení digitální kabelové televize a IPTV v rámci jedné sítě si žádá i nové řešení na příjmové straně, tedy u zákazníků. Nestačí už klasický kabelový set-top-box s tunerem DVB-C nebo digitální televizor, který ho má v sobě už integrovaný, ani čistý IP box, nýbrž hybridní přijímač, který umožní přijímat obsah z obou platforem. Takové hybridní set-top-boxy IP/DVB-C už jsou dostupné i na českém trhu.


Foto: UPC

Vlastní IP vrstvu a zpětný kanál už nabízí i kabelová společnost UPC, zatím bohužel jen v Holandsku

Hybridní set-top-boxy: co výrobce, to individuální řešení

U hybridních set-top-boxů je ale problém s příliš mnoha různými technickými řešeními, protože IP část dosud nemá žádnou jednotnou standardizaci. To komplikuje situaci dodavatelům IP řešení pro kabelové sítě, které dosud využívaly výlučně standard DVB-C a chtějí ho rozšířit o zpětný kanál s interaktivitou. „Postupně se daří trh posouvat k určité standardizaci, i když bohužel ne typu ITU nebo EBU, kdy DVB část je víceméně všude stejná. IP část a integrační prostředí set-top-boxu je často specifické pro konkrétního výrobce,“ potvrzuje šéf nangu.TV Antonín Král.

nangu.TV jako dodavatel technologického řešení IP části kabelové sítě proto zveřejňuje svoje rozhraní a další informace, aby je výrobci set-top-boxů mohli využít a integrovat do platforem, kde tato společnost působí. „Jsme otevřeni výrobcům, kteří přijdou odněkud zvenku. Takovou diskusi máme například s výrobcem Kaon. Je také vidět, že se sjednocuje prostředí jednotlivých set-top-boxů. V dnešní době existují de facto tři druhy boxů: linuxový, pro Microsoft Media Room a postavený na OS Android. Do toho lze dodat aplikaci, která přináší přístup k videotéce konkrétního operátora,“ vysvětluje Antonín Král. Hybridní set-top-box, který umí zpracovat signál digitální kabelové televize i IPTV je jen mírně dražší než „čisté“ IP boxy, cena základních řad začíná těsně nad dvěma tisíci korunami.


Foto: archiv DigiZone.cz

Hybridní set-top-box TC-8100I-N, který zvládá příjem DVB-C i IPTV. Vyroben by v Číně.

Zpětný kanál přes IP plánuje i největší česká kabelovka UPC

Kabeloví operátoři si uvědomují, že bez zpětného kanálu a nelineárních služeb včetně videoték a televizních archivů mohou postupně přijít o značnou část diváků. Proto už i velké firmy, které investovaly stovky milionů korun do digitalizace svých sítí, připravují jejich rozšíření o IP kanál. Výjimkou není ani největší tuzemský poskytovatel kabelové televize – UPC. Jeho mateřský koncern v Holandsku spustil před měsícem ostrý provoz služby Horizon TV, která zpřístupňuje kabelovou televizi do tabletů, počítačů a chytrých mobilů, a zároveň nabízí videotéku s 3500 televizními pořady a téměř 2000 filmy. Do tří až šesti měsíců bude stejná služba dostupná i zákazníkům UPC ve Švýcarsku, Německu a Irsku.

BRAND24

Kdy se Horizon TV dostane i do České republiky a pod jakým názvem, zatím není jasné. Jisté je, že přijde brzy. UPC si nemůže dovolit pokulhávat za konkurencí, která podobné služby nabízí již dnes. Vždyť i největší česká satelitní platforma Skylink se nedávno spojila s videotékou Topfun a nabízí přístup k její videotéce přes vysokorychlostní připojení k internetu. Jednoduchým kabelovkám zkrátka postupně odzvoní a nahradí je sofistikovanější služby, přívětivější k zákazníkovi.

Příště: Vývoj IPTV na českém trhu od jeho zavedení po současnost

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).