Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (42.): Technický plán přechodu

9. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Kdy se k vám dostane zemské digitální vysílání (DVB-T)? A jak dlouho budete ještě moci sledovat stávající analogovou televizi? To jsou otázky, na které odpovídá Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP) Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Klasické televizní vysílání má v České republice skončit 11. listopadu 2011. Ke stejnému datu budou v Česku vysílat čtyři celoplošné digitální sítě dohromady s 16 programy. Bezplatně dostupná televizní nabídka se nám divákům tedy za necelé čtyři roky zčtyřnásobí. Časový plán v podobě TPP určuje, jak česká televizní revoluce proběhne oblast po oblasti (viz DIGI slovník), síť po síti.

Zapínání digitálního vysílání

Sítě zemské digitální televize (DVB-T) jsou v harmonogramu české digitalizace označené čísly od jedné do čtyř. První, tzv. veřejnoprávní multiplex, je určená stanicím České televize a rádiím Českého rozhlasu. Její nástup je z celé čtyřky nejrychlejší. Vysílání sítě 1 se dočkají už letos diváci v oblasti Plzeň (květen), dále lidé z Prahy a Českých Budějovic (červenec), Prahy – města, Brna – města a Ústí nad Labem (srpen) a z oblasti Sušice (listopad). Roku 2009 se síť veřejné služby rozšíří do Jihlavy (červen), Trutnova (srpen) a Brna (listopad). V roce 2010 pak dojde i na Ostravu (červen), Jeseník (září) a Zlín (říjen).

Společné termíny zahájení digitálního vysílání mají sítě 2, 3 a 4 určené komerčním televizím. Jejich vysílání začne už letošní rok v oblastech Praha, Praha – město, Brno – město a Ústí nad Labem (září) i Plzeň (říjen). V roce 2009 dorazí signál těchto sítí také k divákům v Českých Budějovicích (srpen) a Sušici (září). O rok později se mohou na totéž těšit lidé z Jihlavy (duben), Trutnova (srpen) a Brna (září). Roku 2011 se dočkají také diváci v Ostravě (duben), Zlíně (květen) a Jeseníku (červen).

Multiplexy - final

Shrnující mapa televizní digitalizace v České republice. Kliknutím si ji můžete zvětšit. Pro každou ucelenou oblast je tu uvedený start prvního a zároveň vždy nejdřív startujícího multiplexu (veřejné služby). Kromě toho mapa obsahuje soupisku všech rádiových kanálů, které budou v dané oblasti využité čtyřmi multiplexy.

DIGI slovník: Oblasti digitalizace podle TPP

Ilustrační slovník pojmů

Česká republika je pro potřeby přechodu na digitální vysílání rozdělena na 11 oblastí. Jsou jimi Praha, Ústí nad Labem, Plzeň, Sušice, České Budějovice, Jihlava, Brno, Zlín, Ostrava, Jeseník a Trutnov. Z Prahy je vyčleněná ještě podoblast Praha – město zahrnující jen území hlavního města a z Brna je obdobně vydělená část Brno – město.

Oblast Praha zahrnuje většinu Středočeského kraje, výjimkou je pouze severní část okresů Mladá Boleslav a Mělník, západní část Rakovníka a východní partie Nymburku, Kolína a Kutné Hory. Ústí nad Labem odpovídá Ústeckému kraji, ke kterému je připojená Česká Lípa a naopak mu chybí okres Chomutov a západní část Loun. Tyto „přebytky“ jsou začleněné pod oblast Plzeň, kde je i celý Karlovarský kraj a většina kraje Plzeňského.

V oblasti Sušice se nachází okres Klatovy, jižní část Plzně – jihu a západní část Strakonic. Oblast České Budějovice pokrývá většinu Jihočeského kraje. Kromě chybějícího dílu Strakonic tu není ani východní část Jindřichova Hradce. Ta je součástí oblasti Jihlava – stejně jako většina kraje Vysočina. Brno do sebe zahrnuje Jihomoravský kraj i východní díly okresů Třebíč a Žďár nad Sázavou. Oblast Zlín odpovídá Zlínskému kraji.

Moravskoslezský kraj až na okres Bruntál je součástí oblasti Ostrava. V oblasti Jeseník jsou kromě stejnojmenného okresu a Bruntálu také Olomouc a Šumperk i východní část Svitav a Ústí nad Orlicí. Celý Královéhradecký kraj a část kraje Libereckého a Pardubického sdružuje v TPP oblast Trutnov.

Vypínání analogové televize

S analogovým televizním vysíláním se Česká republika rozloučí ve dvou vlnách. První přijde na řadu program ČT 2, po něm budou v synchronních termínech následovat stanice ČT 1, Nova a Prima. V každé oblasti budou nejprve vypnuté hlavní vysílače, teprve po nich dojde na vypnutí menších dokrývačů. Každému vypnutí má předcházet minimálně tříměsíční informační kampaň a alespoň půlroční souběžné digitální vysílání.

Ještě letos bude ČT 2 vypnuté v Praze a Českých Budějovicích (červenec), v Ústí nad Labem (srpen), Praze – městě (září) a v Plzni (říjen). V roce 2009 dojde na vypnutí Dvojky v Trutnově (srpen), Sušici (září) a Brně (listopad). Až do září roku 2010 bude analogové ČT 2 vysílat v Brně – městě a v Jeseníku. O rok později dojde pak na její vypnutí v Jihlavě (květen), Ostravě a Zlíně (listopad).

Analogové programy ČT 1, Nova a Prima začnou být vypínané v roce 2009. Nejdřív o ně přijdou diváci v Praze – městě (duben), Plzni (září) a v Praze (říjen). Roku 2010 skončí v Sušici (únor), Českých Budějovicích (červen), Ústí nad Labem (srpen) a v Brně – městě (září). V roce 2011 budou vypnuté v Jihlavě (květen), Trutnově, Jeseníku a v Brně (červen) i Ostravě a Zlíně (listopad).

BRAND24

Termíny zapínání DVB-T a vypínání analogového vysílání v jednotlivých oblastech jsou v TPP stanovené jako maximální možné. Operátoři sítí mohou, pokud to technické podmínky dovolí, zahájit v každém z regionů vysílání i dřív než v uvedená data a dřív tu vypnout i analog. Harmonogram české digitalizace bude každoročně vyhodnocovaný v polovině března a září. Přehledné mapy nástupu digitálního vysílání v regionech České republiky najdete na adrese regiony.digizo­ne.cz.

Text byl napsán pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 8. dubna 2008 (číslo 16/2008). Termíny v článku jsou převzaté z březnového návrhu TPP od ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).