Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (26.): Vysoké rozlišení a MPEG-4

7. 11. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova spustila 14. října společně s novými zprávami vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Česká televize šíří jako HDTV svůj první program už od letošních prázdnin. V obou případech probíhá vysílání digitálně a ve formátu MPEG-4. Jak si můžete naladit jednotlivé experimenty u sebe doma? Obyčejný set-top-box vám na ně stačit nebude.

Na televizi Nova můžete vidět ve vysokém rozlišení odpolední i večerní zpravodajství, publicistiku a seriál Pojišťovna štěstí. Zbytek pořadů je pouze matematicky přepočtený z rozlišení standardního, a tak nenabízí novou kvalitu. Česká televize nevysílá v HDTV nic, všechno do něj pouze přepočítává.

Vysílání televize Nova i ČT 1 naladíte v zemské digitální síti CPraze (64. kanál) a Brně (25. kanál). Komerční jednička je v hlavním městě v DVB-T dostupná také na kanálu 46, tedy v multiplexu B. Oba programy jsou součástí nabídky „internetové“ O2 TV od Telefóniky O2. Jako vysílání přes internetový protokol (IPTV) nabízí Novu i společnost Mattes AD. A stejná televize je dostupná i v satelitní platformě CS Link.

Nezbytná výbava

Pokud to myslíte s vysokým rozlišením vážně, potřebujete televizor s úhlopříčkou alespoň 40 palců (jeden metr) a s rozhraním HDMI (viz DIGI slovník). Zákazníci O2 TV nepotřebují ke sledování HDTV nic dalšího, nezbytný set-top-box už mají doma. Abonenti družicové služby CS Link musí mít digitální přijímač, který rozumí formátu MPEG-4. Podpora modernějšího vysilacího standardu DVB-S2 není nutností, vysílání probíhá jako DVB-S.

A co když za televizní příjem nic neplatíte, tedy až na koncesionářské poplatky České televizi, a chcete sledovat HDTV „ze vzduchu“ na svoji anténu? Pak si můžete vybrat ze dvou řešení. Prvním je zemský set-top-box podporující HDTV a MPEG-4. Prakticky žádný model, na který jste až dosud narazili v obchodě, tyto podmínky nesplňuje. Teprve letos v září byly na český trh uvedeny první dva výrobky, které vám Novu a ČT 1 ve vysokém rozlišení naladí. Jsou jimi Topfield TF-7710 HTCI a Homecast HT 5101 CO a stojí přes sedm tisíc korun.

Homecast HT 5101 CO

Cena set-top-boxů je ale minimální v porovnání s tím, na kolik vyjde druhé řešení – digitální televizor s podporou MPEG-4. Ačkoli řada výrobců už dnes nabízí televizory s ladicími obvody pro DVB-T, příjem vysokého rozlišení zatím umožňuje pouze minimum z nich. Poradí si s ním nové výrobky značky Sony Bravia, konkrétně řady X3500, X3000 a W3000. Zaplatíte za ně ale od 60 do 140 tisíc v závislosti na modelu a úhlopříčce. Alternativou je televizor Sharp Aquos LC-52HD1E, který stojí 110 tisíc (úhlopříčka 46 palců), resp. 140 tisíc (úhlopříčka 52 palců). Mezi jeho výhody patří i 160 GB pevný disk na záznam pořadů.

DIGI slovník: HDMI

Ilustrační slovník pojmů

Zkratka HDMI znamená High-Definition Multimedia Interface, tedy rozhraní pro multimédia ve vysokém rozlišení. HDMI slouží k přenosu obrazu a zvuku v digitální podobě a úplné, nekomprimované kvalitě. Rozhraní je novým standardem pro propojení domácí zábavní techniky.

Konsorcium výrobců elektroniky sdružených ve skupině HDMI group představilo standard v roce 2003. Dnes existuje už v několika verzích, které se liší kapacitou pro přenos informací. Už první z nich dokázala přenést video s rozlišením 1920×1080 obrazových bodů, což pro televizní vysílání ve formátu HDTV stačí. Odpovídá to standardu 1080p, neboli postupně vykreslovaným 1080 řádkám. Výrobci televizorů a další televizní techniky značí totéž logem Full HD, případně HD ready 1080p. Nova i Česká televize přitom v současnosti testují v úspornějším formátu 1080i, ve kterém se řádky zobrazují „na střídačku“, nikoli postupně.

LCD a plazmové televizory jsou dnes už HDMI standardně vybavené. U set-top-boxů je ale stejné rozhraní zatím spíš výjimkou. Většina digitálních přijímačů totiž zatím obsahuje jen analogové způsoby obrazového propojení, především SCART. Set-top-boxy připravené na příjem HDTV a MPEG-4 už však samozřejmě HDMI obsahují.

Změna už dnes?

Příprava na televizní vysílání ve vysokém rozlišení je investicí do budoucnosti. Než ale začnete utrácet peníze, zamyslete se, jestli se vám nevyplatí ještě pár měsíců či let počkat. Testy HDTV Novy a České televize jsou oba dočasné a cena elektroniky klesá s časem a počtem jejích uživatelů. Mějte na paměti, že vysoké rozlišení je zatím exkluzivní záležitostí.

BRAND24

Programy ve vysokém rozlišení už dnes vysílají na satelitu, ale kromě testu Novy zatím není žádný v češtině. Většinou se jedná o placené stanice v zahraničních satelitních platformách. Nejslibnější pozici vůči HDTV mají nyní v Česku diváci s digitálním příjmem televize přes kabel nebo IPTV – šíření stanic ve vysokém rozlišení tu totiž přináší minimum dodatečných nákladů. V zemském digitálním vysílání se sice HDTV testuje už dnes, ale řádných programů se tu diváci dočkají pravděpodobně až po vypnutí analogové televize, tedy někdy na konci roku 2010 až 2012.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 6. listopadu 2007 (číslo 46/2007).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Pokračování odpovědi na níže uvedený dotaz z čísla 45.

A. Nosek: Zajímalo by mě, jestli na Domažlicku nezůstalo hodně lidí po vypnutí analogu bez televize. Je k tomu nějaký výzkum?

Dokonce 99 % domácností v regionu mělo již čtyři dny po ukončení analogového vysílání z Vraního vrchu zabezpečený příjem českých programů.

Zajímavá fakta odhalil bleskový průzkum také při otázce na preferovaný způsob příjmu. Oproti republikovému průměru, kdy je až 70 % diváků závislých na příjmu pozemního vysílání, došlo na Domažlicku k dalšímu navýšení preference satelitního příjmu. Set-top-box pro zemské digitální vysílání využívá nyní 36 % domácností a integrovaný digitální televizor 4 % z nich. Oproti tomu satelitní příjem zvolilo 32 % domácností. Přehlédnout však nelze ani 21 % domácností v domažlickém regionu, které využily příležitost oddálit přechodu na digitální vysílání – některým divákům stačilo nasměrovat anténu na jiný analogový pozemní vysílač, nejčastěji na vysílač Plzeň – Krašov. Jeho rozeznání bylo umožněno prostřednictvím speciálního symbolu (piktogramu), který byl vložen pouze do nyní již ukončeného analogového vysílání kanálů ČT 1 a ČT 2 z vysílače na Vraním vrchu.

Domažlicko nyní čeká další fáze přechod na digitální vysílání, konkrétně výstavba sekundární sítě, tedy místních dokrývačů. Tyto vysílače lokálního významu pomocí nízkého vyzářeného výkonu řeší pokrytí signálem v lokalitách, kde kvůli geografickým podmínkám není možné uspokojivě přijímat signál z hlavního vysílače.

Z. Utitzová: Moji rodiče si chtějí koupit set-top-box a bydlí v Uhlířských Janovicích – to je okres Kutná Hora. Prosím vás proto o sdělení, je-li tato část pokryta digitálním vysíláním.

Dle matematických modelů akciové společnosti Radiokomunikace, která šíření signálu DVB-T pro Českou televizi zabezpečuje, má být digitální zemské vysílání v Uhlířských Janovicích (okres Kutná Hora) dostupné, a to z vysílače Praha – Cukrák na 25. kanálu (506 MHz). Záleží však na zcela konkrétní lokalitě v obci, kvalitní příjem nelze v případě regionu takto vzdáleného od vysílače obecně garantovat. Je-li to možné, pokuste se, prosím, získat reference od svých sousedů. V každém případě bude zapotřebí odpovídající precizně nasměrovaná venkovní pevná anténa a kvalitní anténní svod. Zastaralá, neudržovaná anténa s nevhodným zesilovačem či rozbočovačem a špatnou kabeláží dokáže znemožnit příjem i v místech pokrytých velmi intenzivním a kvalitním signálem.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).