Hlavní navigace

Prospěje Óčku odchod z DVB-T?

26. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
V tomto týdnu se konečně ukázalo, zda a kdy požádá hudební televize Óčko o kompenzační licenci pro zemské digitální vysílání, na kterou má právní nárok. Vedení televize nejenže o licenci nepožádá, ale s terestrickým vysíláním prozatím úplně skončí. O tom, zda má pro hudební televizi smysl vůbec vysílat terestricky, se vedou diskuse už několik let. Óčko se až dosud tvářilo, že terestrika je pro něj prioritou. Teď už to neplatí.

Průkopník odchází…

Hudební televize Óčko patří mezi průkopníky české televizní digitalizace. V průběhu posledních let ji v této oblasti vyšlo téměř vše. Od zisku řádné licence pro digitální vysílání ve výběrovém řízení po úspěšný rozvoj v různých vysílacích platformách. Pod křídly mediální skupiny Mafra ze z Óčka stala rychle se rozvíjející televize, která na českém trhu nemá výraznější konkurenci. Hudební stanice se několik let dostávala ke svým divákům nejen prostřednictvím satelitu a kabelových společností, ale i terestrického digitálního vysílání. Jenže v momentě, kdy tento způsob šíření signálu začal být pro provozovatele zajímavý v souvislosti s postupným vypínáním analogového vysílání, se Óčko rozhodlo DVB-T opustit…

Tento nečekaný krok překvapil. Ještě v květnu ředitel televize Jiří Balvín prohlašoval, že Óčko podepíše tříletou smlouvu na vysílání v multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group. Nyní otočil – digitální terestrické vysílání není pro hudební televizi prioritou, a ta se soustředí jen na jiné platformy. Konečně víme, proč televize tak dlouho otálela se žádostí o kompenzační licenci, kterou nakonec nepodala.

Potřebuje vlastně Óčko terestrické vysílání?

O tom, zda má pro hudební televizi smysl vůbec vysílat terestricky, se vedou diskuse už několik let. Dlouhodobá iniciativa vedení této stanice ohledně digitalizace přitom naznačovala, že pro Óčko budou pozemní vysílače prioritou. Právě Óčku se s dalšími menšími televizemi dokonce podařilo prosadit, aby se analogové vysílání v Praze vypnulo jako první (původně se Praha měla vypínat až na konci celého přechodu k digitalizaci). Televize Óčko byla dokonce iniciátorem vzniku Asociace digitálních televizí, která zastupovala zájmy držitelů prvních digitálních terestrických licencí. I proto se ústup z těchto pozic nyní jeví dost zvláštně.

Odchod z DVB-T může pro televizi znamenat výraznou úsporu nákladů. A dá se předpokládat, že diváků tak výrazně neubude. Vždyť hudební televize si za dobu své existence vybudovala solidní vztahy s kabelovými operátory a nyní je součástí základních nabídek téměř všech operátorů. Pomohlo ji k tomu i rozšíření povinnosti must-carry na všechny terestrické televize, včetně digitálních. Kromě toho, cílová skupina této televize může Óčko naladit nejrůznějšími způsoby – včetně plnohodnotného vysílání přes internet. Z tohoto pohledu se tedy zdá, že Óčko terestrické vysílání vlastně vůbec nepotřebuje a jeho odchod z DVB-T je logickým krokem.

Ještěže nemáme tu licenci…

Televizi nebývale prospěl i fakt, že vlastně nepožádala o kompenzační licenci pro terestrické vysílání. Kdyby ji dnes vlastnila, musela by totiž povinně vysílat i terestricky. Pokud by se z DVB-T multiplexu stáhla, o licenci by přišla. Z tohoto pohledu není co závidět zejména zpravodajské televizi Z1, která musí v síti CDG setrvat ať chce nebo nechce. Licence ji zavazuje vysílat terestricky a jiná síť než multiplex 3 se momentálně nenabízí.

Vyhlídky pro návrat Óčka do DVB-T nejsou nijak růžové. Výkonný ředitel Hynek Chudárekrozhovoru pro server Digizone.cz uvedl, že televize se do terestriálu vrátí, až bude k dispozici multiplex, který ji nabídne pokrytí jen na hranici celoplošnosti (tedy 70 procent obyvatelstva). Multiplexy 1–3 přitom plánují pokrýt víc jak 90 procent obyvatel, multiplex 4 se zatím vůbec nerozvíjí.

BRAND24

Co bude s multiplexem 3?

Odchod Óčka z multiplexu 3 zřejmě nadělá největší vrásky samotnému operátorovi – společnosti Czech Digital Group. V celé síti totiž zůstanou vysílat jen dvě televize – Public a Z1 (křesťanská TV Noe vysílá terestricky jen v Praze). Pro síť, která má dlouhodobě nedostatek klientů to může být další výrazná komplikace. Jenže z velké části za to může i operátor sám svou politikou vůči klientům. Nedokáže totiž umožnit menším televizím, aby vysílaly jen v některých oblastech dle vlastního výběru, ale tlačí je do celoplošného vysílání na všech prostředcích, které má multiplex 3 k dispozici. S tím nesouhlasí nejen Óčko, ale i regionálně zaměřená televize TV 7, která má zanedlouho zahájit vysílání na základě kompenzační licence.

Televizi Óčko se v průběhu posledních let podařilo v digitalizaci dosáhnout téměř vše, co chtěla. Nevyšlo jí ale to nejdůležitější – nenašla multiplex, který by vyhovoval jejím finančním možnostem a představám. Pokud ale bude i nadále úspěšná díky vysílání na satelitu a v kabelech, nemusí se do DVB-T vůbec vracet.

Jakým způsobem přijímáte televizi Óčko?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).