Hlavní navigace

ProSiebenSat.1 koupila skandinávskou televizní skupinu SBS

27. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 6. 2007

Německá televizní společnost ProSiebenSat.1 Me­dia převzala za 3,3 miliardy euro (asi 95 miliard korun) skandinávskou skupinu SBS Broadcasting. Propojením obou firem vznikne druhá největší televizní skupina v Evropě po rovněž německé RTL Group, která je součástí mediálního domu Bertelsmann, upozornila agentura ČTK.

BRAND24

Sloučené firmy operují v 13 evropských zemích, kde provozují 24 bezplatných a stejný počet placených televizí a také 22 rozhlasových sítí. SBS Broadcasting chtěla koncem devadesátých let převzít bermudskou mediální skupinu CME a rozšířit tak své podnikání na země střední a východní Evropy. Součástí obchodu mělo být i převzetí televize Nova, jejíž licenci ale místo CME kontroloval tehdejší ředitel Novy Vladimír Železný.

CME chtěla od Železného koupit většinový podíl v licencované společnosti CET 21, ten ji ale neprodal a od obchodu s SBS sešlo. CME poté odvolala Železného z funkce generálního ředitele tehdejší servisní organizace Novy, České nezávislé televizní společnosti a na jeho místo jmenovala dosavadního šéfredaktora zpravodajství Novy Jana Vávru. Železný však jako držitel licence převzal většinu zaměstnanců a v srpnu 1999 zahájil vysílání „nové Novy“ bez CME z pražského Barrandova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).