Hlavní navigace

Proč HD programy České televize nevysílají teletext? Nejde to, vysvětluje ČT

11. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zařazením teletextu k programům ČT 1 HD a ČT 4 HD by mohlo dojít k narušení jejich obrazu, vysvětluje šéf teletextu České televize Jan Zeman

Bez přístupu k teletextu vysílají oba programy České televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), plnoformátový kanál ČT 1 HD i sportovní ČT 4 HD. Proč jej Kavčí hory ke klasickému vysílání nepřipojí? Podle vedoucího oddělení teletextu ČT Jana Zemana to není technicky možné. Zařazením textového vysílání k HD programům by totiž mohlo dojít k narušení obrazu obou kanálů.

K TÉMATU: Nejpopulárnější teletext má ČT 1. V ročním podílu vede ČT 4

„Je to pouze z technických důvodů. Normy EN 300 472 a EN 300 468, které specifikují ukládání teletextu do datového streamu, popisují pouze ukládání v SD rozlišení. V příslušném deskriptoru je třeba vždy uvést čísla řádek, na nichž je teletext vysílán. Např. u ČT 1 jsou to řádky 7, 8, 9, 19, 12, 13, 14, 15, 19, 20 a 320, 321, 322, 323, 325, 326, 327, 328, 332. Problém je v tom, že řádky 320 až 332 jsou u HD signálu, který má celkem 1080 řádek, součástí aktivního obrazu a čísla řádek vertikálního zatemňovacího intervalu druhého půlsnímku jsou u HD signálů jiná,“ vysvětluje Zeman.

ČTĚTE TAKÉ: Má v dnešní době ještě smysl vysílat teletext?

BRAND24

„Bohužel, nikdo neurčil, do kterých řádek by se u HD měl teletext ukládat. Řada přístrojů vkládá teletext do signálu, pak by mohl nastat problém. Nelze predikovat, co by udělaly set-top-boxy a televizory, kdyby dostaly u HD signálu teletext uložený podle SD normy. Některé by ho možná zobrazily dobře, ale nelze se na to spolehnout,“ dodává šéf teletextu ČT. V sousedním Německu sice některé HD programy vysílají i teletext v SD rozlišení, podle Zemana však patrně mají dohodu s výrobci přijímačů, nebo si udělali průzkum trhu.

„Náš trh nelze srovnávat s Německem, což mj. ukazuje situace kolem HbbTV. Faktem zůstává, že HD norma s SD teletextem nepočítá. Takže rozhodnutí našich techniků je přesně v souladu s normou,“ konstatuje Zeman.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).