Hlavní navigace

Problémy s kostičkováním u digitálního vysílání

23. 2. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Telefonoval mi známý, který si rozhořčeně stěžoval na naši novou konkurenci v éteru a tvrdil, že se mu obraz na ostravském multiplexu A seká tak strašně, že televizi v rozčilení vypnul. Potvrdil, že náš lokální multiplex v Klimkovicích (15 km jihovýchodně od Ostravy) přijímá bez problémů. Zapnul jsem proto svůj set-top-box, přepnul na Áčko a žádný problém s příjmem jsem neshledal. V čem je tedy problém? Proč někdo nemůže naladit digitální vysílání a jiný ve stejném místě přijímá signál DVB-T ve stoprocentní kvalitě?

Příčiny nekvalitního příjmu DVB-T sice mohou být různé, ale během téměř ročního testování našeho klimkovického digitálu jsme mimo pochybnost zjistili, že různé značky set-top boxů jsou v různé míře ochotny zpracovat zarušený signál DVB-T.

Rušení analogu a digitálu se liší

Rušivé signály mohou být dokonce i „virtuální“, tedy takové, které v reálném rádiovém spektru ani neexistují! V odborné terminologii se hovoří o intermodulačních produktech, které si každé rádiové zařízení v různé míře vyrábí samo. Zatímco příjem analogové televize při toleranci horší kvality obrazu může být možný i při značně intenzivním úzkopásmovém rušení v některé části TV kanálu, příjem DVB-T nemusí být v takovémto případě možný vůbec. Jsou to obecně málo známé paradoxy rozdílnosti obou televizních standardů. Naštěstí je v praxi většinově zastoupena právě opačná situace, kdy se u převážné většiny televizních diváků příjem televize ve standardu DVB-T projeví markantním zlepšením kvality obrazu.

Mapa pokrytí

Jak začínalo digitální vysílání v Ostravě

9. února zahájily Radiokomunikace oficiální zemské digitální vysílání v Ostravě. Na kanále 39 z vysílače Slezská Ostrava diváci naladí multiplex A, který již vysílá v Praze a od konce loňského roku zkušebně také v Brně. Zde Radiokomunikace přešly od 9. února na ostrý provoz a zprovoznily druhý digitální vysílač v Barvičově ulici. Ten společně s vysílačem Hády vytvořil jednofrekvenční síť na kanále 40. V Praze, stejně jako v Brně a Ostravě, firma přešla na nové vysílací technologie. Více v článku Digitální televize startuje v Ostravě.

Většina lidí, kteří si pořídili set-top-box, používá svůj současný anténní systém. O většinové a spokojené skupině příjemců digitálu logicky informace nejsou, výrazně viditelná je hlasitější menšinová skupina oprávněně nespokojených. Bohužel ale jen malá část z této skupiny nespokojených si uvědomuje, že příčinou jejich rozčarování nemusí být neschopný provozovatel multiplexu, ale jejich nevhodný anténní systém. Ten, z důvodů uvedených v předchozím odstavci, mohl klidně plnit své poslání při příjmu analogové televize, ale neporadí si se všemi záludnostmi signálu DVB-T (pro úplnost si připomeňme, že multiplex A vysílá na jiných kanálech, než kde jsme přijímali současné analogové programy).

Jen zlomek odborníků má k dispozici přístroj umožňující nahlédnout do rádiového spektra, což by umožnilo kvalifikovaně odhalit příčinu problémů. Laikovi by tento náhled stejně nebyl k ničemu. Přitom právě v této části přijímacího řetězce je s velkou pravděpodobností skryt problém popisované nespokojenosti mnohých digitalizátorů.

Pokus s ruchy při příjmu v Ostravě

Před časem jsme v laboratoři v Klimkovicích na Ostravsku ze zvědavosti měřili, při jaké úrovni se dá DVB-T ještě poslouchat. V laboratorních podmínkách se tabulka multiplexu načte dokonce při méně než 25 dBuV (podle typu set-top-boxu). Po načtení tabulky pak příjem DVB-T s lehkým sekáním obrazu funguje asi tak do – 4 až – 6 dB. V reálném provozu, podle zarušení pásma a úrovně dalších signálů vyskytujících se i mimo kanál (intermodulační produkty), nefungují některé set-top-boxy ani při 50 dBuV. Ze zkoušených značek byl v tomto směru subjektivně nejhorší přijímač Protek 1002.

DVB-T perex obecný

Digitální vysílání v Klimkovicích

Vedle řádného digitálního vysílání multiplexu A a experimentů společností Czech Digital Group a Český Telecom v Praze a Brně existuje v České republice už jenom jedna společnost, která šíří televizní programy v systému DVB-T. Jde o firmu B plus TV z Klimkovic na Ostravsku a místní televizní program Local TV. Loni na podzim došlo u tohoto vysílání k drobným změnám. K jakým, se dočtete v článku Dohady a skutečnosti okolo klimkovického DVB-T.

Před časem jsme instalovali set-top-box Protek 1002 jednomu známému, který používá STA. Výsledek? Nula. Při projíždění kanálů při instalaci se sice na 28. kanále, kde vysílá náš lokální klimkovický multiplex, program zdržel o něco déle než na jiných kanálech, ale nenačetl vůbec nic. Přijímač Strong 5219 subkanály Local TV Klimkovice sice načetl, ale k normálnímu sledování programu to s ohledem na sekání obrazu rozhodně nebylo. A set-top-box Humax F1 fungoval perfektně a zcela bez problémů!

BRAND24

Závěr?

Domnívám se, že problémy většiny stěžovatelů na mizernou kvalitu multiplexu A v Ostravě mají společného jmenovatele v popsaných fyzikálních souvislostech. Neumím v tuto chvíli posoudit, zda se jedná více o problém ošizeného vstupu VF jednotky set-top-boxu, která si zaruší přijímané spektrum vlastními intermodulačními produkty, nebo zda lepší set-top-boxy používají lepší software na filtrování chyb.

Faktem je, že není set-top-box jako set-top-box, a pokud má někdo problémy s příjmem DVB-T, pak bych doporučil ještě před rekonstrukcí anténní soustavy vyzkoušet několik značek. Určitě to vyjde levněji než profesionálně navrhnout a vyvážit anténní systém a rozvod TV signálů, aby pak příjem DVB-T mohl fungovat na kdejakou „šunku“. Při troše štěstí se třeba můžeme těšit stejným výsledkem. Netýká se to samozřejmě pouze zmíněného ostravského Áčka, ale obecně všech stávajících i budoucích digitálních multiplexů.

Jaký máte příjem zemské digitální televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).