Hlavní navigace

Pro vypnutí analogu v Praze se Nova rozhodne pravděpodobně až 28. dubna

31. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
31. 3. 2009

Dnes po deváté hodině začala v Hotelu Jalta v Praze konference VI. Kulatý stůl o digitalizaci pořádaná serverem DigiZone.cz. V prvním bloku vystoupili předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, ředitel televize Nova Petr Dvořák, šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš, ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský a technický ředitel televize Prima Patrik Slavík. Jeho tématem bylo vypínání analogového vysílání v Praze.

Petr Dvořák z Novy řekl, že pokud budou zachovány podmínky TPP, tak analog ze strany komerční jedničky bude vypnut. TPP obsahuje řadu podmínek, ke kterému jsme se vyjadřovali na konci loňského roku a nejsme s ním úplně spokojeni, konstatoval Dvořák. Podle něj je dobře, že se do dokumentu dostala např. přítomnost digitálního signálu a druhá podmínka – masivní informační kampaň.

BRAND24

Na konci dubna bude mít Nova k dispozici informace o výzkumu, když bude vědět, zdali se vyplatí v Praze vypnout, nebo ne. Počítá se s výsledky kolem 28. dubna. Jde o iniciativu subjektů sdružených v ATO. V současné době není jasné, jaké procento společných televizních antén je připraveno pro příjem pozemního digitálního signálu, konstatoval technický ředitel televize Prima Patrik Slavík. Ten připomněl, že se v Praze vysílá již několik let, ale někteří vlastníci nebyli ochotni do úpravy STA investovat.

Dvořák z Novy řekl, že jeho televize diváky o digitalizaci informuje, ale jde o iniciativu z dobré vůle. Podle něj stát moc nepropaguje přechod na digitální vysílání. Tomu oponoval šéfredaktor DigiZone.cz Jan Potůček. Ředitel české komerční jedničky řekl, že již přibližně půl roku Nova upozorňuje na problém se společnými anténami. Pavel Dvořák z ČTÚ řekl, že pokud ani jedna z komerčních televizí nevypne analog, napíše regulační orgán RRTV, aby byly zahájeny patřičné kroky, a budou popřípadě zdraženy ceny za vysílání na analogových kmitočtech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).