Hlavní navigace

Pro mobily je vhodnější DVB-H než UMTS, tvrdí T-Mobile

15. 2. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
15. 2. 2006

Digitální televize v mobilním telefonu je lepší přes technologii DVB-H, což je obdoba zemského digitálního vysílání v systému DVB-T, a ne přes streamování v UMTS. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to tvrdí Martin Bogelsack, interní konzultant společnosti T-Mobile. Tento mobilní operátor nabízí během ZOH 2006 přímo v dějišti her v italském Turíně zkušební vysílání zpravodajského kanálu ČT 24 přes DVB-H.

Nechali jsme si zpracovat, co zákazníci od mobilních telefonů a služeb operátorů žádají, a vychází z toho jednoznačně, že je to plnohodnotný internet a digitální televize ve velmi vysoké kvalitě, uvedl Bogelsack pro HN. Kvalitu podle něj zajistí právě DVB-H a nikoli UMTS, které už nyní komerčně nabízí v České republice konkurenční firma Eurotel. Pomocí UMTS není možné kvalitně obsloužit tolik zákazníků jako pomocí nové technologie DVB-H. Ta poskytuje také mnohem kvalitnější obraz, tvrdí Bogelsack.

DVB-H podle Bogelsacka umožňuje téměř neomezený počet připojených zákazníků, kteří mohou souběžně sledovat televizi přes mobilní telefon. Pro operátora je dobré nabízet ale obě možnosti, dodal. T-Mobile však zatím DVB-H nenabízí jako komerční službu a pouze ho testuje. Důvodem jsou podle Bogelsacka nedořešené legislativní otázky. Další bariérou je nedostatek mobilních telefonů s možností příjmu DVB-H. Navíc výrobci je vyrábějí různě. Musí se proto sjednotit určité standardy, řekl HN Bogelsack.

BRAND24

Legislativní podmínky podle Bogelsacka zatím neumožňují spustit řádné vysílání v DVB-H. To se týká jak České republiky, tak pro T-Mobile mateřské země: Německa. Bogelsack pro HN uvedl, že nevylučuje spuštění této služby na komerční bázi dříve v Česku než v Německu. Tam je podle něj situace komplikovanější tím, že jednotlivé spolkové země vydávají svoje vlastní povolení k vysílání. Velmi dobře se daří operátorům dohodnout v Itálii, vysvětlil Bogelsack důvod, proč T-Mobile zvolil pro testovací provoz DVB-H právě dějiště ZOH 2006 v Turíně.

Na experimentálním vysílání během olympijských her T-Mobile spolupracuje s italským operátorem TIM. Ten by podle Bogelsacka mohl jako vůbec první v Evropě spustit komerční vysílání DVB-H, a to ještě před letním mistrovstvím světa ve fotbale.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).