Hlavní navigace

Prima zahájila zemské digitální vysílání v Brně

15. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Počet digitálně šířených televizí v Brně se od čtvrtečního odpoledne rozšířil na šest. Zkušební digitální vysílání zde zahájila televize Prima, která od úterý 20. května volně přejde na vysílání řádné. Prima je součástí přechodného digitálního multiplexu B provozovaného společností Czech Digital Group (CDG) a je zatím jediným programem v této síti. Multiplex na kanálu 59 z vysílače Hády brzy doplní hudební televize Óčko a nový zpravodajsko-publicistický kanál Z 1. UVNITŘ MAPY POKRYTÍ A TECHNICKÉ PARAMETRY SÍTĚ

Přelaďte set-top-boxy

Ačkoli digitální vysílání Primy v Brně šíří společnost CDG, multiplex, ve kterém tento program vysílá, využívá vysílač Hády konkurenčních Českých Radiokomunikací. CDG si ho pronajímá, na rozdíl od Prahy, kde provozuje přechodný multiplex B na čtyřech vlastních vysílačích. Pro brněnské diváky je toto řešení dobrou zprávou, protože jak programy České televize, tak Nova a Prima vysílají digitálně ze stejné lokality – multiplex A i multiplex B využívají právě vysílač Hády. Nova i ČT ale Brno pokrývají ještě z městského vysílače v Barvičově ulici, takže tyto programy mají v řadě míst kvalitnější signál než digitální Prima.

Divákům, kteří už v Brně přijímají digitální vysílání České televize a Novy, se Prima na obrazovce neobjeví automaticky. Nejprve musí spustit automatické ladění set-top-boxu nebo integrovaného digitálního televizoru, aby se jim načetla aktuální programová nabídka. Zatímco ČT a Nova vysílají na kanálu 40, Prima využívá kanál 59. Důležité je také nastavení přijímací antény. Neměla by mířit na městský vysílač v Barvičově ulici, odkud digitálně vysílá jen ČT a Nova, ani na Kojál, ale na vysílač Hády. Pro příjem zemského digitálního signálu nejsou vhodné antény se zesilovači, tzv. polská síta, protože pro ně je intenzita signálu příliš velká (podrobněji o problémech s anténami pro digitální příjem televize v seriálu Zbyňka Poisla na DigiZone.cz).

Mapa pokrytí - mux 3 Brno

Předpokládané pokrytí signálem multiplexu 3 z brněnského vysílače Hády (Zdroj: Czech Digital Group)

Technické parametry multiplexu 3 (Brno)
TV kanál (střední kmitočet) 59 (778MHz)
Šířka pásma 8 MHz
Vysílací mód 8k
Ochranný interval 1/4
Kódový poměr 2/3
Konstelace 64QAM
Hierarchický mód ne hierarchický
Celková bitová rychlost 19,91 Mb/s

Zdroj: CDG

Zdroj: CDG

Kromě Primy má vysílat i RTA, přijde Z 1

Vysílač Brno - Hády

Digitální vysílání Primy v Brně a v Praze by nemělo být úplně totožné. Zatímco v Praze vysílá po celý den sama Prima, v Brně by se na základě licenčních podmínek měla dělit o vysílací čas s regionálním studiem RTA Jižní Morava (bývalá televize Fatem). Pro brněnské diváky nejde o nic překvapivého, stejným způsobem se Prima dělí s RTA Jižní Morava také o analogový kmitočet z Hádů a regionální vysílání se objevuje také v programu Primy u nabídek kabelových společností a operátorů IPTV (pouze na satelitu vysílá výhradně pražská verze Primy). Podobným způsobem se v Brně odpojuje i místní studio České televize ve vysílání programu ČT 1.

Regionální odpojování v digitálním vysílání pro Brno ale Prima zatím nepraktikuje. Zatím vysíláme zkušebně, takže šíříme celoplošný program s pražskou regionální mutací, řekl serveru DigiZone.cz technický ředitel Primy Patrik Slavík. RTA Jižní Morava by se v multiplexu s Primou měla objevit co nejdříve, podle Slavíka ale záleží na dohodě RTA s operátorem multiplexu. Víme, že jim CDG nabídla nějaké podmínky, ale RTA na tuto nabídku zatím nereagovala, prohlásil Slavík. Regionální odpojování bude muset Prima řešit také u digitálního vysílání v Ostravě a Plzni.

Ve stejném multiplexu s Primou by měla už příští týden začít testovat také nová zpravodajská televize Z 1. Kromě Brna se objeví také v Praze. Podle Leoše Pohla, předsedy představenstva CDG, je reálné, že by Z 1 mohla začít vysílat již okolo 22. května (generální ředitel Z 1 Martin Mrnka dosud hovořil o začátku června). Poslední překážkou pro zařazení tohoto programu do multiplexu společnosti CDG je řešení distribuce signálu ze sídla Z 1 v pražských Holešovicích na vysílače v Praze a Brně. Tuto distribuci si totiž musí zajistit sama televize, CDG ručí pouze za šíření signálu z vysílačů k divákům.

Óčko chce také do Brna, ale zatím nemá licenci

Poněkud jiná situace je s hudební televizí Óčko, která by měla doplnit brněnský multiplex s Primou a Z 1. Na rozdíl od těchto dvou stanic totiž Óčko zatím nemá vlastní licenci pro zemské digitální vysílání a v Brně by se mohla objevit pouze jako převzatý program z kabelu a satelitu. Zařazení takového programu do zemského digitálního vysílání podléhá souhlasu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se změnou registrace a rozšířením územního pokrytí. Nejbližší jednání rady proběhne příští týden v úterý 20. a ve středu 21. května. Zatím však není jasné, zda se žádost CDG dostane už na program tohoto jednání.

Křesťanská televize Noe a publicistická Public TV, jež vysílají společně s Primou a Óčkem v digitální síti CDG v Praze, se v Brně neobjeví. Brněnský multiplex tedy bude možné označovat jako definitivní digitální síť 3 (podle Technického plánu přechodu), a nikoli jako přechodný multiplex B, jako je tomu u Prahy. Odpovídá tomu i zvolený vysílací kanál 59, v TPP vymezený právě pro digitální síť CDG, a o digitální síti 3 hovoří v souvislosti se zahájením vysílání v Brně i sama CDG na svém webu. Kromě Brna pak slibuje okolo 1. června rozšíření digitálního vysílání Primy, Z 1 a Óčka také do Ostravy a Plzně. V těchto lokalitách ale nastal problém s vysílacími kanály.

V Ostravě využije CDG kanál pro veřejnoprávní multiplex

Vysílač Ostrava - Hošťálkovice

V současné době má CDG požádáno o individuální oprávnění a kmitočtový příděl na vysílání v Ostravě Hošťákovicích na kanál 54 s předpokládaným pokrytím více jak sedm procent populace a v Plzni Košutce na kanálu 52 s předpokládaným pokrytím kolem dvou a půl procenta populace České republiky. Současně jsme i v těchto případech požádali RRTV o rozšíření územního pokrytí pro stanici Óčko, pozoruje CDG na svých internetových stránkách. Podle TPP by ale multiplex 3 v Ostravě měl využít kanál 39, na kterém nyní vysílá přechodná digitální síť A s programy ČT a Novou.

CDG proto navrhla dočasné řešení, aby digitální Prima, Z 1 a Óčko využily vysílací kanál 54 určený pro veřejnoprávní multiplex České televize a Českého rozhlasu. Veřejnoprávní digitální síť by měla tento kanál převzít v červnu 2011, do té doby by jej tedy mohl využívat někdo jiný. Určitý problém by mohl nastat ve chvíli, kdy by provozovatel multiplexu A, České Radiokomunikace, žádal rychlejší odchod programů ČT z této sítě do jejich samostatného veřejnoprávního multiplexu. Přechodná síť A (budoucí multiplex 2) je totiž určená pro komerční televize a může v ní zůstat pouze Nova. Další zákazníci Radiokomunikací budou jistě žádat, aby mohli začít vysílat nejdříve v největších aglomeracích.

Podle TPP by sice komerční multiplex 2 v Ostravě měl začít vysílat až v dubnu 2011, harmonogram digitalizace ale připouští dřívější termín, pokud jej povolí Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Rovněž veřejnoprávní multiplex zde může začít vysílat dříve, a v jeho případě by tomu ani nic nebránilo – pokud lze kanál 54 použít nyní pro multiplex 3, znamená to, že nehrozí žádné rušení dalších digitálních ani analogových kmitočtů. CDG je v určité nevýhodě, protože stejně jako v Brně, také v Ostravě si pronajímá vysílač (Hošťálkovice) od Českých Radiokomunikací. Ty jsou provozovatelem multiplexu 2 a favoritem výběrového řízení na technického operátora veřejnoprávního multiplexu.

Mapa pokrytí - mux 3 Ostrava

Předpokládané pokrytí signálem multiplexu 3 z ostravského vysílače Hošťálkovice (Zdroj: Czech Digital Group)

Pro Plzeň ne z Krašova, ale z Košutky

Vysílač Plzeň - Košutka

Ještě komplikovanější situace je s připravovaným digitálním vysíláním Primy v Plzni. Vládou schválený harmonogram digitalizace přiděluje CDG vysílací kanál 52 pro hlavní vysílač Krašov, ale ten by narušil analogové vysílání ČT 2 z vysílače Svatobor u Sušice, který využívá stejný kanál. CDG proto přišla s náhradním řešením: vysílací kanál 52 zůstane, ale digitální Prima společně se Z 1 a Óčkem využije malý městský vysílač Košutka. Z něj nyní vysílají pouze tři rozhlasové stanice: Český rozhlas Plzeň, BBC/Rádio Česko a komerční rádio FM Plus.

BRAND24

Celkově by měl multiplex na síti CDG v červnu pokrývat více jak třetinu české populace. Další rozvoj společnost připravuje na měsíc září a říjen letošního roku, oznámil předseda představenstva CDG Leoš Pohl. Právě na září a říjen letošního roku určil TPP nejzazší termíny pro start multiplexu 3 z Bukové hory u Ústí nad Labem, středočeského Cukráku a v Praze.

Mapa pokrytí - mux 3 Plzeň

Předpokládané pokrytí signálem multiplexu 3 z plzeňského vysílače Košutka (Zdroj: Czech Digital Group)

Naladíte zkušební digitální vysílání Primy v Brně?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).