Hlavní navigace

Prima vysílá na základě zfalšované licence, tvrdí majitel RTA

12. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
12. 7. 2007

Licence televize Prima pro celoplošné pozemní vysílání, kterou před čtyřmi lety prodloužila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pod vedením tehdejšího předsedy Petra Pospíchala, nemusí být z právního hlediska v pořádku a stanice by o ni mohla přijít. Myslí si to Jaroslav Berka, majitel Regionální televizní agentury (RTA), jejíž studia sdílí s Primou kmitočty pro pozemní vysílání.

DOKUMENT: Licence televize Prima pro celoplošné vysílání (PDF, 1,9MB)

Berka tak v komentáři na vlastním serveru Česká média reagoval na požadavek Primy, aby jí stát přechodem na digitální vysílání zbavil povinnosti sdílet kmitočty s regionálními stanicemi a aby je nemusela v přesně stanovených časech pouštět do svého vysílání. Podle majitele RTA je totiž sporné, zda Prima vůbec někdy měla licenci pro celoplošné vysílání prostřednictvím pozemních vysílačů.

Existuje vážná pochybnost, zda Prima vůbec má řádnou licenci k vysílání, tvrdí Berka. Licenci k celoplošnému televiznímu vysílání totiž Prima (dříve Premiéra) v roce 1994 získala v tendru na satelitní vysílání. Ve správním rozhodnutí, které Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vydala dne 28. 6. 1994 pod č.j. Ru/93/94, se uvádí: Rada uděluje společnosti FTV Premiéra … licenci k provozování celoplošného televizního vysílání prostřednictvím satelitu jako centrálního programu pro regionální a lokální televizní vysílání.

Z toho podle Berky vyplývá, že Prima nikdy neměla vysílací licenci podobnou té, na jejímž základě vysílá například televize Nova. Nova totiž má – narozdíl od Primy – celoplošnou licenci k pozemnímu televiznímu vysílání, upozorňuje majitel RTA. Teprve v roce 2003, kdy rada rozhodovala o prodloužení licence Primy na dalších dvanáct let, se novým ustanovením RRTV dokument změnil na „licenci k celoplošnému televiznímu vysílání šířenému prostřednictvím vysílačů a družic“.

BRAND24

Podle Berky se tak stalo proto, že zákon o rozhlasovém a televizním vysílání umožňoval prodloužit pouze licenci pro pozemní vysílání, nikoli pro satelitní stanici. Je nepochybné, že při aktu prodloužení nelze licenci jakkoli měnit. Na nezákonnost prodloužení licence Primy už na jaře 2003 upozorňoval rovněž zesnulý ministr kultury Pavel Dostál, dodal majitel RTA, který trvá na zachování licenční podmínky sdílení kmitočtů Primy a regionů i v éře digitálního vysílání.

Na základě prodloužené licence Prima vysílá od loňského roku. Oprávnění pro satelitní a pozemní vysílání, včetně analogového, platí do roku 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).