Hlavní navigace

Prima svou rošádou s Primou family a regiony vyrazila všem dech

5. 11. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Televize Prima tento týden překvapila nejen čtenáře DigiZone.cz, ale bezpochyby všechny, kteří čekali, že Prima family bude jejím čtvrtým tematickým kanálem zaměřeným na rodinu. Právě tato stanice totiž nahradí od 1. ledna 2012 vysílání vlajkového kanálu Primy Group. Na jednu stranu velice překvapující, na stranu druhou ale pochopitelná skutečnost. A co tento týden hýbalo světem digitální televize dále? Bezpochyby to byla řada zajímavých informací, které padly na konferenci Radiokomunikace 2011 v Pardubicích.

Prima končí, od ledna uvidí diváci Primu family

Televize Prima přichází s nečekanou novinkou. Od 1. ledna 2012 se z jejího vlajkového kanálu stane stanice Prima family. Společnost FTV Prima tak bude mít od té doby v portfoliu tři tematické stanice. Prima family se bude orientovat, jak již z názvu vyplývá, na rodinu, Prima Cool na mladé muže od 20 do 40 let a Prima love na ženy od 20 do 44 let věku. Zároveň se zbaví licenční podmínky sdílení regionů RTA a R1. V řadě průzkumů, které jsme si v letošním roce nechali zpracovat, potvrdili diváci tezi, že hlavní program, který vysíláme, se stává synonymem pro „rodinnou televizi“. Díky tomuto potvrzení ze strany diváků nyní začleňujeme název „family“ do jména našeho hlavního vysílacího programu, uvedl při této příležitosti generální ředitel Primy Marek Singer. Prima family byla přitom původně skloňována jako čtvrtý a nikoliv tedy třetí kanál české komerční dvojky.

Lukáš Polák: Vysílání Primy končí! Od 1. ledna 2012 z ní bude Prima family, bez regionů
Jan Potůček: Co bude s regionálními televizemi R1? Jednáme s nimi, říká Prima

Multiplex 2 odstartoval ze zbylých lokalit: Pradědu a na Zlínsku

Diváci na Jesenicku se úderem pondělní půlnoci dočkali pozemního digitálního vysílání pěti nejsledovanějších komerčních televizí. Z vysílače Praděd odstartoval multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a Barrandov. Doplnily tak multiplexy 1 a 3, které odtud vysílají již delší dobu. Pro Primu je tento start premiérou pozemního vysílání v oblasti Jeseníků, analogově totiž z Pradědu nevysílala a v celé oblasti byla dostupná jen v několika málo městech prostřednictvím malých dokrývačů. Stejný multiplex odstartoval v pátek také ze zlínské Tlusté hory a vysílače Ploštiny u Valašských Klobouků. Stalo se tak týden před oficiálním termínem zahájení vysílání sítě 2 na Zlínsku, kterým je příští pátek 11. listopadu. Multiplex 2 vysílá z obou nových vysílačů v jednofrekvenční síti na kanálu 49, ze zlínské Tlusté hory výkonem 100 kW, z Plošin 25 kW.

Jan Potůček: Multiplex 2 startuje z Pradědu, Česká televize vypíná 78 analogových vysílačů
Jan Potůček: Na Zlínsko dorazil multiplex 2. O týden dříve, než operátor avizoval
Jan Potůček: Multiplex 2 na Zlínsku spustíme už 11. listopadu, slibuje Jiří Vykydal

Z ČT 1 HD bude celodenní kanál, ČT HD zmixuje ČT 2 a ČT 4

Hned dva programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) bude od března příštího roku provozovat Česká televize. Vedle současné ČT HD, na které nyní kombinuje pořady z programů ČT 1, ČT 2 a ČT 4 podle toho, které má zrovna k dispozici v nativním HD rozlišení, začne provozovat celodenní vysílání ČT 1 HD. Na pozici ČT HD se tak budou střídat už jen programy ČT 2 a ČT 4. Na konferenci Radiokomunikace 2011 v Pardubicích to ve středu večer prohlásil vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. ČT 1 HD bude vysílat samostatně, včetně pořadů, které nemáme v HD kvalitě a budeme je upscalovat ze standardního rozlišení, uvedl Hanuš. Oba HD programy budou k dispozici primárně na satelitu, na pozici 23,5 stupně východně, kterou využívají služby Skylink a CS Link. Odtud je mohou přebírat i poskytovatelé digitální kabelové televize a IPTV. Distribuční náklady na satelitu ponesou Kavčí hory.

ČT HD screenshot 500

Ukázka vysílání kanálu ČT HD během olympijských her. (Screenshot: autor)

Jan Potůček: ČT 1 HD bude od března vysílat celodenně, ČT HD zmixuje ČT 2 a ČT 4

Stručně

Jaké technické parametry budou mít sítě pro zemskou digitální televizi druhé generace (DVB-T2) v České republice? České Radiokomunikace na základně mnohaměsíčního testu tohoto standardu z pražského vysílače Žižkov a krátkodobého zkušebního vysílání v jednofrekvenční síti mezi jihočeským vysílačem Kleť a jihlavskou Javořicí stanovily podobu budoucích multiplexů DVB-T2. Doporučují v nich použít mód E, případně F.

Jan Potůček: České Radiokomunikace už mají ideální parametry pro české DVB-T2
Jan Potůček: DVB-T2? Teoreticky máme k dispozici tři celoplošné sítě, říká ČTÚ
Jan Potůček: Pokračování pražského testu DVB-T2 po Novém roce je ohroženo

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) už ví, jaký náhradní kanál použije pro multiplex 2 z krkonošského vysílače Černá hora. Tato digitální síť zde využívá kanál 61, který je ale součástí digitální dividendy a bude použit pro šíření datových služeb. ČTÚ musí všechny vysílací kanály nad 60 u zemské digitální televize vyměnit za nižší, což se u vysílačů vysokého výkonu prvních tří televizních sítí týká pouze multiplexu 2 na Černé hoře.

Jan Potůček: Multiplex 2 z Černé hory by měl časem přejít z kanálu 61 na kanál 38

První mezikvartální pokles počtu zákazníků digitální kabelové televize zaznamenala ve třetím čtvrtletí letošního roku největší tuzemská kabelová společnost UPC. Ke konci září si její službu UPC Digital předplácelo 414 700 domácností, což je o 5 100 méně než ke konci druhého letošního čtvrtletí. Vyplývá to z hospodářských výsledků majitele UPC, společnosti Liberty Global, za třetí čtvrtletí 2011.

Jan Potůček: UPC vůbec poprvé klesl počet zákazníků digitální kabelové televize

UPC budova výšková - logo

Budova UPC, největšího kabelového operátora u nás. (Foto: archiv)

Studia Regionální televizní agentury (RTA) v Brně, Ostravě, Zlínu, Hradci Králové a Českých Budějovicích už nepatří podnikateli Jaroslavu Berkovi. Podle informací serveru Médiář.cz je v uplynulých týdnech prodal, údajně investiční skupině PPF. Berka prodej studií RTA webu potvrdil, jméno kupce ale neprozradil. Je fakt, že jsem RTA prodal. Ovšem nabyvatel si vyhradil právo oznámit svou identitu sám, řekl Berka Médiáři.

Jan Potůček: Jaroslav Berka prodal studia RTA. Ještě předtím, než je Prima odstřihne

Telekomunikační operátor Telefónica Czech Republic zahájil podle informací serveru DigiZone.cz testování nové videotéky HBO GO, kterou hodlá uvést v následujících měsících na český trh. Jednání s operátory probíhají. Více se k tomu v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat, uvedla pro náš web Pavla Brožková, mluvčí společnosti HBO Česká republika. Společnost Time Warner by u nás službu ráda zprovoznila do konce roku.

Lukáš Polák: Telefónica testuje videotéku HBO GO. Další operátoři jsou v jednání

BRAND24

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila na svém posledním zasedání nové licence pro kanály Prima family a TV Barrandov. Zatímco licence pro první uvedený kanál je určena pro vysílání prostřednictvím družice, druhá stanice získala řádnou licenci pro pozemní digitální vysílání, která ji opravňuje šířit signál i po 11. listopadu 2011, tedy oficiálním termínu konce analogového vysílání.

Lukáš Polák: Prima family a TV Barrandov získaly nové licence od rady pro vysílání

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).