Hlavní navigace

Prima se ptá na přesný termín konce digitalizace. Kvůli dalšímu programu?

6. 5. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
6. 5. 2011

Dotaz na přesný termín dokončení přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání v České republice vznesla na ministerstvo průmyslu a obchodu televize Prima. Termín je důležitý hned z několika důvodů: okamžikem dokončení digitalizace se otevře televizní trh dalším zájemcům, v celoplošných multiplexech tedy budou moci začít vysílat další televize, které dosud mohly získat pouze licence pro DVB-T, ale samotné vysílání jim bylo zapovězeno.

K TÉMATU: Prima získala terestickou licenci pro rodinný kanál Prima family

Měsíc ode dne dokončení digitalizace by také Česká televize měla přestat vysílat reklamu na všech svých programech (pokud zákonodárci včas neodsouhlasí změnu zákona, která by reklamu v ČT dočasně ponechala). Pro Primu je ale datum důležité i z hlediska dalšího jejího tematického kanálu. Televize totiž loni v březnu získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro další celoplošný digitální program, rodinný kanál Prima family.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: 11.11.2011 nebo 30.6.2012? Vede se spor o termín ukončení digitalizace

Právě tomuto programu by dnem dokončení digitalizace začala běžet zákonná lhůta 360 dní do zahájení vysílání. Prima zaslala kopii dopisu ministerstvu průmyslu a obchodu také RRTV. Podle Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání v České republice by proces digitalizace měl skončit letos 11. listopadu. Stejný dokument ale říká, že proces bude završen vypnutím posledního analogového televizního vysílače v Česku, které nastane až 30. června příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).