Hlavní navigace

Prima podává trestní oznámení a civilní žalobu na RTA kvůli regionům

13. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
13. 12. 2011

DOPLNĚNO VYJÁDŘENÍ RRTV Spor Regionální televizní agentury (RTA) a televize Prima už došel tak daleko, že společnost FTV Prima, držitel licence pro českou komerční dvojku, bude podávat na RTA trestní oznámení a civilní žalobu. Nelíbí se jí skutečnost, že subjekt, jehož výkonným ředitelem je nyní Pavel Zuna, si klade nárok na vstupy do regionálních oken Primy, na které však podle slov jejich zástupců nemá nárok.

K TÉMATU: RTA stupňuje tlak na stát kvůli vstupům na Primu, žádá ochranu investic

Držitel licence televize Prima rovněž zasílá Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), dopis, ve kterém jim vysvětluje okolnosti situace. Na stejné subjekty se obrátila i RTA, která se chce domoci práva vstupovat formou regionálního vysílání do programu Primy. Veškeré dosavadní spory mezi FTV Prima a RTA se týkaly výhradně licence k vysílání programu Prima televize. Licence přitom v principu nepředstavuje povinnost, ale právo konkrétní program vysílat, uvedl šéf Primy Marek Singer.

NEPŘEHÉDNĚTE: Co bude s regionálními televizemi RTA a R1 po Novém roce?

BRAND24

Situace se tak v podstatě dá připodobnit tomu, jako kdyby se majitel trafiky, která léta těžila z blízkosti autobusové zastávky, snažil prostřednictvím úřadů donutit dopravní podnik, aby provozoval zastávku i nadále v blízkosti jeho trafiky, přestože autobusy už nahradilo metro, snažil se odlehčit napjatou situaci Singer, který konstatuje, že uvedené jednání je protiprávní a stát by měl v takovém případě zajistit FTV Prima ochranu. Ve včerejším rozhovoru pro server Mediář.cz výkonný ředitel RTA Pavel Zuna uvedl, že spor harmonicky určitě neskončí, nicméně byl by nerad, kdyby desítky lidí v regionech přišly o práci a podnikání společnosti by bylo „v pytli“.

Vysílací rada, na niž se obě strany sporu obracejí, se hodlá případným odříznutím regionálních televizí z centrálního programu Primy zabývat až po Novém roce. K celé této kauze Primy a RTA bych se zatím nechtěla vyjadřovat. Až se tak stane, pokud vůbec, určitě k tomu na začátku příštího roku zaujmeme stanovisko, řekla serveru DigiZone.cz předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).