Hlavní navigace

Prima kvůli novele varuje před „zhroucením televizního trhu“

25. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
25. 5. 2007

Novela vysílacího zákona, která má zajistit bezproblémový přechod na zemské digitální televizní vysílání, může podle televize Prima způsobit zhroucení televizního trhu. Prima na to upozorňuje v dnešní oficiální tiskové zprávě, podle níž iniciativu s návrhem digitální novely vítá, zároveň ale varuje před omezením dostupnosti nynějších analogových programů.

Požádali jsme proto o prodloužení lhůty k předložení komentáře digitální novely do 6. června tohoto roku, prohlásil mluvčí Primy Ladislav Pavlík. Stejný postoj ke zrychlenému připomínkovému řízení zvolila také televize Nova, která se podle generálního ředitele Petra Dvořáka k novele vyjádří až 4. června. Původní termín pro předkládání připomínek, stanovený ministerstvem vnitra, vypršel toto úterý v 8:00 hod. ráno.

Hlavním důvodem pro pozdější odevzdání připomínek od Primy je podle Pavlíka „nutnost podrobné právní analýzy návrhu a jeho dopadu na jednotlivé segmenty televizního trhu tak, aby byly dostatečně ochráněné investice současných majitelů Prima TV“. Během přechodu na digitální vysílání musí být podle mluvčího Primy poskytnuty dostatečné garance státu pro stávající vysílatele.

BRAND24

V první řadě se jedná o zajištění adekvátní penetrace set-top-boxůČeské republice, druhou nezbytnou podmínkou je garance pokrytí digitálním signálem. Stát musí zabránit situaci, že by řada diváků neviděla program, na který je v současnosti zvyklá, varoval Pavlík. Stejnou argumentaci použil i výkonný ředitel Primy Petr Chajda minulý týden v příspěvku pro páteční 1. zprávy na Primě (video zde), který se věnoval tématu digitální novely.

Součástí komentáře k diginovel od televize Prima budou podle mluvčího Pavlíka i další návrhy, bez nichž by nebyl plynulý přechod na digitální vysílání možný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).