Hlavní navigace

Prima HD - mnoho povyku pro nic?

11. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Minulý týden zahájila televize Prima v hlavním městě vysílání ve vysokém rozlišení prostřednictvím terestrických digitálních vysílačů multiplexu 3. Takové konstatování však není úplně přesné. Za prvé se jedná o vysílače společnosti Czech Digital Group na 46. kanálu, nikoli tedy ty, jejichž chod technicky zajišťují České Radiokomunikace, za druhé se vlastně o žádné HDTV nejedná, ale pouze jde o tzv. upscale, neboli HD přepočítané z klasického rozlišení. Naskýtá se jednoduchá otázka: má takové vysílání smysl?

Prima HD v terestrickém multiplexu 3

Televize Prima plánovala vysílání ve vysokém rozlišení delší dobu. Server DigiZone.cz se o tomto záměru dozvěděl na zahajovací party kanálu Prima Cool 2. dubna. Tehdy ředitel české komerční dvojky Marek Singer našemu webu řekl: Vysílání pro jinou lokalitu, než je Praha, je nesmysl. Pro tento účel se logicky nabízel multiplex 3 označovaný některými diváky jako 3B. Jde sice o třetí síť, nicméně má určité specifikum. Její technický chod nezajišťují na rozdíl od Žižkova a Cukráku České Radiokomunikace, ale společnost Czech Digital Group (CDG). Jde totiž o původní vysílače sítě 3, které CDG provozovala ještě před spuštěním vysílačů velkého výkonu. Start televize Prima HD právě v tomto multiplexu není žádným překvapením proto, že CDG avizovalo již poměrně s dostatečným předstihem, že nechá i své původní vysílače v Praze v provozu (v této síti pouze v Praze vysílá na 46. kanálu také křesťanská televize Noe).

Multiplex 3 z lokalit Ládví, Strahov a Zelený pruh má posloužit pro testovací provoz. Vysílat odtud chtěla původně v HD verzi i plnoformátová televize Barrandov, ta se však nakonec s provozovatelem multiplexu nedohodla. K technické stránce celého vysílání se ještě dostaneme, předtím bych si však dovolil zacitovat z tiskové zprávy, která byla při této příležitosti vydána. Od 5. května 2009 se bude testovat šíření ve vysokém rozlišení, přepočítané z rozlišení standardního. V HD se bude testovat i šíření více stop zvukového doprovodu, uvádí se zde. První věta zaujala logicky řadu tištěných i elektronických médií, která se problematikou digitálního vysílání nezabývají, nebo pouze okrajově. Ve většině takových periodik pak (logicky, či záměrně) vypadla druhá část věty, takže většina diváků, kteří mají možnost HD vysílání přijímat, se pouze dozvěděla, že Prima bude vysílat v Praze ve vysokém rozlišení. Více audio stop pak v multiplexu 3 u Primy skutečně je, ovšem obě jsou v češtině (jedna v Dolby Digital).

Prima HD screenshot

Screenshot z vysílání Primy HD. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Technická kvalita

Technicky znalejší čtenáři našeho serveru určitě přivítají nějaké informace, které se týkají parametrů příjmu. Rozlišení je nastaveno na 1 440×1 080 bodů a obraz je trvale širokoúhlý (16:9). Pokud se vysílá pořad, který běží ve formátu 4:3, po pravé i levé straně má divák známé černé pruhy. Kvalita audia je 192 kbit/s se vzorkovací frekvencí 48 kHz. Podle serveru dxradio.cz je datový tok obrazu téměř konstantní, a to na hodnotě 5,8 Mbit/s. Problém Primy HD není v samotném kanálu, ale v technickém vybavení české komerční dvojky. Ta bohužel kvůli svému technickému zázemí nemůže HDTV nabídnout, respektive ne původní tvorbu, ani například signál, který by k ní ve vysokém rozlišení putoval. Kdyby se teoreticky vysílaly zápasy anglické Premier League, které jsou sice v odpovídajícím formátu vysílány, ale díky připravenosti televize musí být zdegradovány zpět do SD kvality a následně teprve dodány divákům. Jestli se toto změní, bude do budoucna pouze na odhodlání investorů. Jedinou možností, jak nabízet pořady v HD verzi, by byly akvizice.

Co na to čtenáři?

Protože názor jednoho člověka se může klidně lišit od většiny, nechal bych na tomto místě promluvit také naše čtenáře. Jejich reakce na program Prima HD jsou sesbírány z diskusí pod texty, které se tomuto kanálu věnují. Nejprve zaznějí reakce na to, jak bylo začátkem dubna vysílání avizováno, poté už se čtenáři podělí se zkušenostmi ze sledování Primy HD. A proč je vysílání v HD pro Primu v jiných lokalitách nesmysl? Nebo je snad TV pravěk a nikdo neví co je to HD?, rozčiloval se v diskusi uživatel s přezdívkou Lumír L. Další mu pak odpověděl: Musíš umět číst mezi řádky. ;) Oni tím totiž ve skutečnosti říkají: Je to pro nás drahé, a tak to chceme investovat jen v té lokalitě, kde to pro nás bude mít nejlepší potenciální návratnost, konstatoval Geby. Další ze čtenářů už si nebral žádné servítky. Vypadá to spíš na pravěk v Primě: Vysílání 4:3. Ať se jdou bodnout… K čemu vysílat HD, když by stejně vysílali „kostičku uprostřed“. Sice HD (pochybuju, že nativní), ale z obrazovky 1920×1080 využijete pouze 1440×810 (jako vždy), uvedl Martin H., na kterého reagoval i David Rácz.

Když pak televize 4. května skutečně vysílání v HDTV ohlásila, nesly se reakce našich čtenářů v podobném tónu. Prima HD bude asi takové HD, jako když magnetofonovou kazetu přepíšu na CD a budu to vydávat za CD kvalitu. Nova má alespoň ty TV Noviny a přiblblé seriály, konstatoval Kubísek. Další z reakcí mne inspirovala pro název tohoto článku. Štěpán S. napsal stručně: Opět mnoho křiku pro nic… Prodejce a montážník David Rácz z Domažlic si pak myslí, že vysílání televize Prima v HD stejně mnoho diváků nenaladí. Hlavním důvodem je nedostatečná nabídka MPEG-4 set-top-boxů u nás a i jejich dosti vysoká cena. Kdo chce HD vysílání, jde rozumně do satelitu, kde je jich už dost v češtině a dalších cca 8 volných zahraničních. Prima by spíše měla začít vysílat v dnes již standardním formátu 16:9 a ne vyhazovat prachy z upscalingu do „pseudo“ HD, uvedl Rácz. Prima by hlavně měla přejít na 16:9, i věci, které by šly vysílat 16:9, stále ořezává a ten obraz je opravdu strašný, potvrdil jeho slova stálý spolupracovník DigiZone.cz Jakub Melín.

ČT 1 HD screenshot

Screenshot z vysílání ČT 1 HD. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

BRAND24

ČT 1 HD vs Prima HD

Spolu se startem televize Prima v pražském multiplexu 3 se logicky nabízí srovnání s prvním programem veřejnoprávní televize, který taktéž v upscalu vysílá v multiplexu 4 společnosti Telefónica O2. Osobně jsem toho názoru, že jako vítěz vychází z tohoto souboje logicky Česká televize, a to hlavně z důvodu, že vysílá větší množství pořadů v širokoúhlém formátu a její „HD“ je přece jen lepší. Např. na polední zprávy v 16:9 na ČT 1 se dívá přece jen jinak, než na večerní neširokoúhlou Primu. O Nově HD se raději ani nezmiňuji, protože by šlo o velmi nerovnocenné soupeření. Česká komerční jednička už totiž několik pořadů v nativním HD vysílá. Jeden ze čtenářů ale nevidí ani příliš velký přínos z vysílání ČT 1. Já od HD vysílání očekával, že někde uvidím ten vyšší datový tok, ten kvalitnější kodek … prostě že budu mít obraz viditelně lepší, ostřejší. Ale staré seriály pořád šumí a nově digitálně natočené pořady vypadají velmi dobře a rozdíl nevidím, uvedl tom radon.

Vysílání Primy ve vysokém rozlišení do budoucna určitě rádi uvidíme, nejprve ale bude muset být splněno několik podmínek – vysílání původní tvorby včetně zpravodajství v širokoúhlém formátu, u materiálů dostupných v 16:9 taktéž zachování poměru stran obrazu a investice do rekonstrukce technického vybavení pro umožnění zpracování formátu HD. Nejprve tu ale bude muset být samozřejmě vůle investorů.

Má podle vás v současné době vysílání televize Prima v HD smysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).