Hlavní navigace

Prima dělá s přechodem na širokoúhlý formát tajnosti. Zbytečně

20. 6. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pravděpodobně od 11. července přejde zpravodajství televize Prima na širokoúhlý formát obrazu. Ten sice nebyl oficiálně potvrzen, ale naše redakce informací o zavedení této technické novinky disponuje a bylo by divné, kdyby si ji česká komerční dvojka nechávala na později, když na stejný den chystá novinku v podobě VIP Zpráv: seriózně podávaných informací ze společnosti, moderovaných manželkou Karla Gotta Ivanou. Prima ale mohla o širokoúhlém formátu promluvit už dávno. K tajnostem není důvod a diváci s širokoúhlými televizemi na něj čekají už dlouho.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Širokoúhlý formát je u všech velkých televizí v České republice naprostým standardem. Vysílá v něm Barrandov, České televize, NovaPrima. Jiná je situace ve zpravodajství. Zde vysílají ve formátu 16:9 prozatím první tři zmiňovaná média. Prima má v tomto ohledu manko. Je jedinou velkou televizí, která vysílá své zprávy v dnes již zastaralém formátu 4:3. Diváci ji bohužel, nebo spíše bohudík, přesvědčili po několika letech o tom, že širokoúhlý formát je nutnost. Však se také není čemu divit. Domácnosti postupně plní LCD, plazmové a LED televizory a diváci se nechtějí dívat na protažené obličeje, jelikož většina z nich si zkrátka neumí nastavit správný formát a možná jim ani nedochází, že zpravodajství české komerční dvojky vlastně sledují ve špatném rozlišení. Televize Prima zatím zavedení širokoúhlého formátu oficiálně nepotvrdila. Server DigiZone.cz sice přinesl před několika týdny zprávu o tom, že v 16:9 bude skutečně zpravodajství vysílat, ale tisková mluvčí Primy se k němu nevyjádřila. Odkázala na budoucí tiskovou zprávu, ve které bude vše uvedeno.

S tiskovou zprávou se možná některý novinář spokojí, ne tak náš server. Když jsem se snažil kontaktovat s dotazem přímo technického ředitele Patrika Slavíka, se kterým si na různých odborných konferencích rád popovídám, musel mi bohužel sdělit, že se k tomuto tématu nemůže vyjadřovat a ať kontaktujeme tiskovou mluvčí Janu Kocovou. To však nebylo nutné dělat, protože už jsem se o to jednou pokusil a jak to dopadlo, jsem již zmínil výše. Možná jsem technického ředitele zastihl pouze na nevhodném místě, kdy nemohl mluvit, možná je důvod jiný. Třeba k vzhledem k choulostivosti informace skutečně nemůže podat žádné informace, i kdyby chtěl, protože je s problematikou seznámeno minimum lidí, a kdyby promluvil, bylo by jasné, kudy informace unikla. Osobně se ale domnívám, že zavedení širokoúhlého formátu tají Prima naprosto zbytečně. Naopak by s touto informací měla vyjít ven co nejdříve.

Tipy C

V úvahu ale také připadá možnost, že Prima chystá do zpravodajství mnohem více novinek, než by se očekávalo. Ostatně by tomu nasvědčovala i nedávná tisková zpráva české komerční dvojky. Zmiňuje se v ní o zavedení seriózně pojatého zpravodajství ze společnosti pod názvem VIP Zprávy, které bude moderovat manželka Karla Gotta a modelka Martina Gavriely. O této části zpravodajství se zmiňuji záměrně, protože jak to tak vypadá, Primě se zalíbila cesta, kterou jsem si pracovně nazval „Po stopě televize JOJ“. Právě slovenská komerční dvojka již totiž vysílá v 19 hodin Krimi noviny. Podle jejího vzoru tento formát převzala od 1. února i televize Prima. A to není všechno. Právě VIP Zprávy jsou také formátem JOJ. Ta ho ovšem nenabízí pod tímto názvem, ale jako Promi Noviny. Každá televize ho však bude nabízet v různý čas. Zatímco JOJ má své zpravodajství ze společnosti nastavené již na 17:30, přibližně v době, kdy se na Primě vysílají Minuty regionu a Fakta Barbory Tachecí, česká komerční dvojka nasadí VIP Zprávy až na 19:50.

O tom, zda-li Prima udělá ještě nějaké změny v čase mezi devatenáctou a dvacátou hodinou, zatím nic nevíme. V předběžných programových plánech, které jsou aktuálně k dispozici, zatím VIP Zprávy nefigurují. K dispozici je pouze schéma do 11. července (27. týden), ovšem tento formát se má vysílat pouze ve všední den, a to bude až 12. července. Pravděpodobně nás tedy čekají větší změny, než jen širokoúhlý formát a Ivana Gottová v roli moderátorky. Na jednu stranu je tedy pochopitelné, že Prima se odmítá k jakékoliv novince ve svém zpravodajství vyjádřit, na stranu druhou by alespoň ten širokoúhlý formát potvrdit mohla, aby si diváci mohli říct: Konečně!

Přichází podle vašeho názoru Prima se širokoúhlým zpravodajstvím včas?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).