Hlavní navigace

Prima chce vysílat časem v HD veškerou tvorbu, jednání s operátory se nebrání

2. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Distribuce stanic bude prozatím omezena na kabel od UPC, satelitní Skylink a regionální multiplexy ČRa a CDG. Teoreticky se však může Prima HD objevit i u dalších společností.

Šéf Primy: HD si můžeme dovolit, protože se nám daří

Je náhoda, že Prima spustila od 1. srpna své kanály v nativním HD rozlišení? Podle generálního ředitele skupina Martina Konráda nikoliv. Tento krok jsme dlouhodobě neplánovali zrovna na teď. Je to spíš o tom, že situace dospěla do bodu, kdy televizi se ekonomicky velmi daří, a můžeme si dovolit investice, které jsou nad běžný rámec investic, zdůvodnil pro DigiZone.cz Konrád, který však nechtěl blíže specifikovat, za jakou částku se podařilo přechod na nativní HD formát vyřešit. V tiskové zprávě však skupina hovoří o řádech milionů korun. Proběhl upgrade jak vysílacího řetězce, tak i samotné režie.

Při běžném roce a běžné ekonomické situaci by tento krok podle šéfa Primy byl mnohem komplikovanější. Co se týká HD rozlišení, bylo zapotřebí vyřešit i samotnou distribuci k operátorům, která pochopitelně také není zdarma. V budoucnu bychom pochopitelně všechny naše kanály rádi vysílali v HD rozlišení, pravděpodobně k tomu budeme směřovat, ale všechno je pochopitelně o penězích. Nákup akvizičních programů v nativním HD je samozřejmě dražší, konstatoval Martin Konrád s tím, že cena je podobná jako u SD verze, ale určitě není stejná. Cena je pochopitelně vyšší za vyšší rozlišení, dodal Konrád.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Situace dospěla do bodu, kdy televizi se ekonomicky velmi daří, a můžeme si dovolit investice, které jsou nad běžný rámec,“ říká šéf Primy Martin Konrád.

Prima chce v HD rozlišení vysílat postupně všechno

Ne všechny pořady bude Prima vysílat v nativním HD. Platit to bude ale například u čtvrté řady reality show VyVolení. Původní tvorbu budeme zcela určitě vysílat v HD rozlišení. Pochopitelně budeme v HD vysílat mimo jiné i Cesty domů, upřesnil Konrád. Cílem televizní skupiny je, aby v budoucnu mohla alespoň na Primě a Primě Cool vysílat v nativním HD veškerou tvorbu. To bude ale ještě běh na několik let. Znamená to tedy, že pořadů v tomto formátu bude postupně přibývat. Budeme pochopitelně pokračovat do té doby, dokud nebudeme mít všechny pořady v nativním HD, potvrdil šéf televize Prima.

Největším tahákem, kvůli kterému Prima především spouští svůj kanál Prima Cool v nativním HD je pochopitelně Liga mistrů UEFA, kterou mediální skupina označuje v tiskové zprávě jako nejprestižnější fotbalovou soutěž světa. A že Cool dělá z Ligy mistrů skutečně lifestylovou záležitost, o tom svědčí i popis Ligy mistrů v materiálech pro novináře. Posuďte sami: Po dlouhé nadvládě španělského fotbalu v minulém ročníku triumfovalo němectví na plné postranní čáře, když ve finále Bayern Mnichov porazil Borussii Dortmund. Bude i v tom následujícím v květnu Oktoberfest? Nechá si Ronaldo narůst knír? Naučí se konečně Messi pojídat bratwursty, jódlovat a sledovat německé porno? Zkrátka jiná kávička než s ČT…

VyVolení se vrací na obrazovku Primy už počtvrté. Vůbec poprvé ale bude reality show vysílána v nativním HD formátu. Chybět u toho nebude ani Tereza Pergnerová
Autor: FTV Prima

VyVolení se vrací na obrazovku Primy už počtvrté. Vůbec poprvé ale bude reality show vysílána v nativním HD formátu. Chybět u toho nebude ani Tereza Pergnerová

Zda si operátoři zajistí nativní HD, je na nich

To, kde bude vysílání Primy HD a Primy Cool HD dostupné, není žádným tajemstvím. Na nativní HD distribuci se mediální skupina dohodla s kabelovou televizí UPC, Českými Radiokomunikacemi, respektive Czech Digital Group (CDG) a satelitní službou Skylink.  U posledního operátora zatím chybí HD verze Primy Cool. Proč? O tom bude ještě řeč později. V tuto chvíli jsme zatím s nikým jiným ohledně HD vysílání nejednali, řekl DigiZone.cz technický ředitel Primy Patrik Slavík. Není ale vyloučeno, že se přesto HD verze hlavního kanálu u některých operátorů objeví. Možností například je, že by si signál této stanice přebírali ze satelitu. Pak by se tedy vedle loga Primy objevil symbol HD.

Tisková konference Primy byla užitečná také z dalšího důvodu. Ukázala mimo jiné to, kterým směrem se budou ubírat nové multiplexy ČRa a CDG v Praze. Zařazení Primy Cool HD do plánované Regionální sítě 12 ukazuje na to, že multiplex už by měl odstartovat za necelých 14 dní, ve čtvrtek 15. srpna. Vzhledem k tomu, že i Óčko Express si na tento den naplánovalo svůj start, bylo by velkým překvapením, kdyby tento program v sítích chyběl. I on má totiž vysílat v nativním HD. Start Regionální sítě 8 má proběhnout v polovině září. Zařazení Primy HD (a nikoliv Primy Cool HD) do Regionální sítě 8 není až tak velkým překvapením. České Radiokomunikace mají pro tento multiplex přidělený kanál i na jihočeské Kleti. O případném spuštění signálu z této lokality bychom už ale spekulovali.

BRAND24

Dočkají se zájemci Primy HD i z jihočeské Kleti? Otázka, na níž zatím v tuto chvíli neznáme odpověď.
Autor: Jakub Melín, DVB Servis

Dočkají se zájemci Primy HD i z jihočeské Kleti? Otázka, na niž zatím v tuto chvíli neznáme odpověď.

Prima Cool HD na satelitu? Možná časem

Prima si je pochopitelně moc dobře vědoma toho, že diváci by rádi její fotbalovou Ligu mistrů a tím pádem tedy Primu Cool velice rádi na satelitu viděli v HD kvalitě. Celá věc je v současné době prozatím v jednání. Záležitost totiž naráží na několik mantinelů. Důvodem může být mimo jiné i to, že M7 Group působí na několika trzích současně (kromě České republiky a Slovenska jde o Benelux), a tak pečlivě přemýšlí nad tím, jak svou satelitní kapacitu využít. Logicky, HD kanál zabere více kapacity než SD. V tuto chvíli zatím nemůžeme říci, že Prima Cool HD by od nějakého data na satelitu byla. Platí to pouze pro Primu HD, uvedl pro DigiZone.cz technický šéf skupiny Patrik Slavík.

Mediální skupina se pochopitelně nebude vyhýbat jednání se žádným zájemcem, který bude chtít její programy v HD šířit. Můžeme o tom jednat, pokud o signál někdo projeví zájem. Když už máme nyní signál v nativní podobě, tak bychom si ale chtěli nad předávacím bodem těchto signálů podržet kontrolu, aby se to nedělo nějakým způsobem živelně, konstatoval Slavík, který stejně jako Konrád potvrdil, že přechod na HD vysílání byl v plánu dlouhodobě a nebyl otázkou posledních několika měsíců. Navíc, nešlo jen o samotný vysílací řetězec Primy. Fotbalová Champions League UEFA bude v HD obsahovat nejen samotné přenosy, ale i studia a vše, co k nim náleží. Museli jsme dovybavit i studiovou režii, dodal na závěr šéf techniky Primy.

Pro vysílání v HD rozlišení bude vybaveno i fotbalové studio Ligy mistrů
Autor: FTV Prima

Pro vysílání v HD rozlišení bude vybaveno i fotbalové studio Ligy mistrů

Vítáte spuštění Primy a Primy Cool v nativním HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).