Hlavní navigace

Prima by chtěla vysílat v Praze ve vysokém rozlišení

2. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
2. 4. 2009

Komerční televize Prima by si v hlavním městě ráda odzkoušela vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Serveru DigiZone.cz to při včerejším porodu nového kanálu Cool řekl ředitel televize Marek Singer. Vysílání pro jinou lokalitu, než je Praha, je nesmysl, konstatoval Singer. Co se týká vysílačů, byl by šířen signál z těch menších, které provozuje společnost Czech Digital Group (CDG) na 46. kanálu.

BRAND24

V tzv. jednofrekvenční síti (SFN) fungují v Praze tři vysílače – Strahov, Ládví a Zelený Pruh. Z nich chtěla vysoké rozlišení testovat už nová plnoformátová televize Barrandov, ta se však s provozovatelem sítě nakonec nedohodla. O tom, že včerejší výrok Marka Singera nebyl jen aprílovým žertem, svědčí i slova projektového manažera CDG Jiřího Rajduse: S Primou skutečně jednáme, ale jsme zatím na začátku.

Česká komerční dvojka by vysílala ve vysokém rozlišení ty materiály, které má k dispozici. Šlo by především o nové zahraniční seriály a formáty, jež se vyrábějí v nativním HD – např. anglickou Premier League. Tu vysílá v tomto formátu u vybraných zápasů i kanál Nova Sport. V Praze už vysoké rozlišení v terestrické síti funguje. Společnost Telefónica O2 šíří v multiplexu 4 v rámci testu upscalem (přepočtené SD do HD) ČT 1 a v klasickém HD televizi Nova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).