Hlavní navigace

Překvapení kulatého stolu DigiZone.cz: Prima jde do multiplexu 2

30. 9. 2008
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Bezesporu nejzajímavější zprávou dnešního V. kulatého stolu DigiZone.cz bylo oznámení ředitele pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamila Levinského, že televize Prima přejde do její zemské digitální sítě, v níž bude vysílat společně s Novou a televizí Barrandov. Dostalo se ale i na další témata: technický ředitel Novy Ivo Ferkl nevyloučil, že po spuštění Novy HD na satelitu by brzy mohla následovat i Nova sport ve vysokém rozlišení, a generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín se dostal do sporu s kabelovými operátory ohledně povinně šířených programů v kabelu.

Prima odchází z multiplexu 3 do „dvojky“

Zprávu, že Prima nakonec využije nabídky Českých Radiokomunikací a přesune se do jejich multiplexu 2, vydala televize i operátor těsně před začátkem prvního bloku kulatého stolu, věnovaného právě zemským digitálním sítím. Kamil Levinský kvůli ní dorazil na blok s mírným zpožděním, nicméně okamžitě reagoval na prohlášení člena Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Michala Frankla, že operátorům nehrozí žádné sankce za to, že nedodrží termíny spouštění digitálního vysílání v jednotlivých regionech, uvedené v Technickém plánu přechodu (TPP). Termíny spouštění digitálního vysílání vyplynou ze smluv operátorů s jejich klienty, tedy televizemi, řekl Frankl.

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 1

Pohled na diskusní panel prvního bloku V. kulatého stolu DigiZone.cz. Zleva: Jan Potůček, šéfredaktor DigiZone.cz, Michal Frankl, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu, Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize, Leoš Pohl, předseda představenstva Czech Digital Group, Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací a moderátor konference Jakub Železný. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Podle Levinského by se neměly případné sankce uplatňovat vůči operátorům zemských digitálních sítí, ale vůči televizím, které původně deklarovaly, že chtějí vysílat celoplošně v DVB-T, ae zatím si ani nepožádaly o vydání kompenzační licence, která by jim to umožnila. Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), která je provozovatelem multiplexu 3, k odchodu Primy do konkurenční sítě řekl, že televize chtěla větší a kvalitnější pokrytí, než jí může multiplex 3 zajistit. Naši další potenciální klienti ale takové pokrytí nepotřebují a my se plně spokojíme s třinácti hlavními vysílači, které našemu multiplexu přisuzuje TPP, řekl Pohl. Oproti tomu veřejnoprávní multiplex 1 i multiplex 2, jejichž provoz zajišťují ČRa, postaví síť z 26 velkých vysílačů.

Multiplex 2 počítá s padesáti dokrývači

Multiplex 2, v němž se tedy sejdou Nova s Primou, má navíc podle Levinského už nyní zajištěno na padesát digitálních dokrývačů. Tím rozšíří svoje pokrytí navíc oproti veřejnoprávnímu multiplexu 1, uvedl Levinský. Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace České televize, však o padesáti dokrývačích uvažuje také multiplex 1. Podle informací serveru DigiZone.cz by mělo jít o stejné dokrývače jako v případě multiplexu 2 a České televizi je nabízí ČRa. Ve hře je ale ještě konkurenční nabídka slovenské společnosti Towercom, s níž měla ČT o regionálním dokrytí digitálního vysílání jednat na základě doporučení komise pro výběr technického operátora veřejnoprávního multiplexu. O tom, kdo nakonec pro ČT zajistí digitální dokrývače, zatím není rozhodnuto.

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 6

Vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš vysvětluje, jak to bude s digitálními dokrývači veřejnoprávního multiplexu. Naslouchá Michal Frankl, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

U multiplexu 3 zatím není jasné, zda si CDG nadále podrží pražské vysílače Strahov, Zelený Pruh a Ládví, z nichž tato síť nyní vysílá, a nebo jí budou stačit vysílače Cukrák a Žižkov, které pro ni budou technicky provozovat ČRa. Záleží na zájmu našich klientů, prohlásil Leoš Pohl. Ohledně samotného obsazení multiplexů konkrétními televizemi začíná být jasněji: po multiplexu 1 je jisté už i kompletní složení multiplexu 2: vedle televize Nova a jejího bonusového programu, filmového kanálu Nova Cinema, půjde o Primu, její bonusový program a televizi Barrandov. Otazník ještě visí nad tím, kam Prima umístí další bonusový program, neboť oproti Nově má ze zákona právo na bonusové licence pro dva celoplošné zemské digitální programy.

Stoprocentní pokrytí? 100 milionů korun ročně

Multiplex 3 zatím o svých klientech příliš nemluví. Leoš Pohl pouze řekl, že firma nadále jedná s několika zájemci. Měla by mezi nimi být zpravodajská televize Z1, jejíž generální ředitel Martin Mrnka minulý týden připustil, že jí vyhovuje právě digitální síť 3, a zřejmě také hudební kanál Óčko. Pohl rovněž potvrdil, že programy, které v multiplexu 3 vysílají nyní, mají s operátorem podepsanou smlouvu do listopadu letošního roku. Firma zatím nezveřejnila, jak rychle bude rozšiřovat pokrytí sítě 3 do dalších regionů. Kamil Levinský z ČRa, které budou pro multiplex 3 zajišťovat většinu vysílačů, ale prohlásil, že tato síť bude v určitém časovém skluzu za multiplexy 1 a 2. Dá se tedy předpokládat, že letošní termíny uvedené v TPP se jí úplně nepodaří dodržet.

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 4

Ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský oznamuje, že televize Prima podepíše smlouvu na vysílání v jejich multiplexu 2. Přihlíží Leoš Pohl, předseda představenstva Czech Digital Group, v jejímž multiplexu 3 měla Prima původně vysílat. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

České Radiokomunikace také ústy Kamila Levinského poodhalily výši ročních poplatků za celoplošné šíření jednoho pozemního digitálního televizního programu. Padesát milionů korun by si firma podle Levinského účtovala v případě pokrytí 70 procent území. My ale tak malé pokrytí nezajišťujeme, naše síť se bude blížit 100 procentům pokrytí a v tomto případě se cena pohybuje okolo 100 milionů korun, řekl Levinský. CDG výši poplatků za šíření signálu ve svém multiplexu 3 nekomentovala, Leoš Pohl ale prohlásil, že televize, které se rozhodnou využít pozici jak v pozemním multiplexu 3, tak na satelitech Astra, na nichž šíří svoji placenou televizní službu společnost Gital, personálně propojená s CDG, dostanou od operátora zajímavou slevu.

Nova jednala o zaplnění celého multiplexu 2

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák na kulatém stolu DigiZone.cz prohlásil, že stanice jednala s Českými Radiokomunikacemi o možnosti zaplnit svými programy celý multiplex 2. Protože nám ale současný zákon umožňuje pozemně vysílat pouze dva programy a ostatní bychom zde mohly vysílat jenom jako kanály převzaté z kabelu, které by mohl v budoucnu kdokoli, kdo by měl potřebnou licenci pro pozemní vysílání, z multiplexu vyšoupnout, ustoupili jsme od toho, řekl Dvořák. Televize Nova hodlá podle svého ředitele opakovaně požádat Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o vyčlenění vysílacího kanálu v Praze, na němž by mohla šířit svůj hlavní program ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Tuto žádost jsme na ČTÚ vznesli už loni v létě, ale úřad nám ji zamítl s tím, že jsme se prý zbláznili. Teď si tu samou žádost dáme znova, řekl Dvořák.

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 5

Blok o pozemním digitálním vysílání. Zleva: Jan Potůček, šéfredaktor DigiZone.cz, Michal Frankl, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu, Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize, Leoš Pohl, předseda představenstva Czech Digital Group, Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací a moderátor konference Jakub Železný. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Nova pořádala dvě hodiny před začátkem kulatého stolu DigiZone.cz vlastní tiskovou konferenci ke startu satelitního vysílání Novy HD v nové platformě Skylink. Od středy 1. října bude Nova HD dostupná všem držitelům satelitních TT Karet s nabídkou Standard nebo Sezóna. Satelit je pro nás nejzajímavější vysílací platformou pro HDTV, prohlásil Dvořák. Nova však kvůli satelitní distribuci snížila datový tok svého HD vysílání v IPTV službě 802.tv od společnosti Mattes AD. Podle jednatele firmy Petra Pobořila vysílala Nova HD v této službě původně datovým tokem 15 Mbit/s, od tohoto pondělí to je pouze 10 Mbit/s. Technický ředitel Novy Ivo Ferkl na přímý dotaz, zda se diváci dočkají také Novy sport ve vysokém rozlišení, odpověděl, že bude záležet na zájmu diváků o hlavní program v HD kvalitě. Ale sportovní kanál si o vysoké rozlišení přímo říká, dodal.

Značku CS Link využije společnost Gital

Zajímavý byl rovněž druhý blok kulatého stolu, věnovaný satelitní televizi. Leoš Pohl ze společnosti Gital prohlásil, že po vstupu značky Skylink jako staronové satelitní platformy provozované společností Trade&Technology, respektive jeho stoprocentní dceřinnou firmou TradeTec, na český trh zřejmě Gital začne naplno využívat značky CS Link. Doposud pod touto značkou, byť jde o zjednodušenou interpretaci, vystupovali dva prodejci přístupových karet k satelitním programům na pozici 23,5 stupně východně: Gital a Trade&Technology. Pro provozovatele družic Astra, společnost SES Astra CEE, je podle generálního ředitele Martina O. Kubackeho jedno, jak se ta která služba jmenuje. Pro nás je důležitý počet parabol otočených na pozici 23,5 stupně východně, řekl.

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 7

Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti Trade&Technology, jež od 1. října převede své satelitní služby na dceřinnou firmu TradeTec a přejmenuje svou platformu na Skylink (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Martin Kubacki, Leoš Pohl a výkonný ředitel společnosti Trade&Technology Jaromír Glisník se shodli na tom, že vstup satelitní služby Digi TV na český trh přede dvěma lety vedl k většímu zájmu Čechů o satelitní příjem televize, zlaté časy této platformy jsou podle nich ale už minulostí. Měl jsem diskusi s prodejci satelitních přijímačů a ti mi říkali, že Astra pro ně byla vždycky stabilním partnerem. Nechci negativně mluvit o konkurenci (Digi TV vysílá přes konkurenční satelit Intelsat, pozn. red.), ale víme, proč chtějí televize jednat s námi. Pokud jde o technickou stránku věci, Digi TV není kvalitní. Neposkytují call centrum a další technickou podporu jako například Skylink, uvedl Kubacki. Podle Glisníka je nyní počet předplatitelů Digi TV v České republice na polovině stavu prodaných karet firem Gital a Trade and Technology. Brzy jich budeme mít trojnásobek, do­dal.

UPC Direct stagnuje, ale není špatný

Kulatého stolu se sice nezúčastnil žádný zástupce společnosti UPC, panelisté se ale vyjádřili také k situaci další české satelitní platformy UPC Direct, která v počtu předplatitelů po vstupu Digi TV na tuzemský trh stagnuje. Digi TV byla dobrou alternativou v době, kdy byla na českém trhu jediná satelitní platforma UPC Direct, míní Leoš Pohl. Podle Martina O. Kubackého je UPC Direct jedinou satelitní službou v České republice, jíž v současné době nepřibývají zákazníci. My jsme vůči všem svým zákazníkům neutrální. Vstupu Digi TV na český trh se nemusela přizpůsobovat Astra, ale operátoři služeb, tedy UPC Direct. Oni měli reagovat nějakou zajímavou cenovou nabídkou, nastínil Kubacki.

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 8

Generální ředitel společnosti SES Astra CEE Martin O. Kubacki s kolegou Andrianem Gumulákem (vlevo). Naslouchají Jaromír Glisník ze společnosti Trade&Technology a Leoš Pohl, jednatel firmy Gital. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Podle Leoše Pohla to ale není tak, že by UPC Direct byl vyloženě špatný. Pouze včas pružně nezareagoval na vstup nového konkurenta. Pohl s Glisníkem se také vyjádřili k problematice šíření slovenských televizních programů přes satelit do České republiky. Zatímco firma Gital podle Pohla má všechny slovenské programy ve své nabídce právně ošetřeny a například u STV 2 přerušuje vysílání v době sportovních přenosů, pro které nemá vyřízená práva k vysílání v České republice, Trade&Technology nabízí dlouhodobě jako „test“ slovenskou komerční televizi Joj, aniž by byla tato práva vyřízena. Jaromír Glisník ale uvedl, že zařazení testu Joj na TT karty iniciovala sama tato televize a vyžádali si jí diváci. Glisník také vyjádřil politování nad tím, že stejným způsobem není možné po satelitu šířit i nejsledovanější slovenskou televizi Markíza. V nabídce českých kabelových operátorů je přitom Markíza již několik let, dodal.

HD programy nejen ve Skylinku, ale i u Gitalu?

Satelitní služba Skylink by neměla být podle Leoše Pohla jediná v tuzemsku, kdo nabídne televizní programy ve vysokém rozlišení obrazu. V tuto chvíli nemáme přístup k programu Nova HD, provozovatel ho exkluzivně nabídl operátorovi Skylinku. Věřím ale, že v dohledné době ji nabídneme i my, prohlásil Pohl. Sám prý nabídce HD programů v českých satelitních platformách donedávna nevěřil. Sami jsme HD vysílání na satelitu testovali, ale nevedlo to k ničemu jinému, než že si lidé kupovali HD ready televizory. Proto jsem byl skeptik. Pokud se spojí síly, půjde to, míní Pohl. Podle Martina O. Kubackeho přichází satelitní HDTV do České republiky pozdě. Už přede dvěma lety jsem na tehdejším kulatém stolu DigiZone.cz říkal, že pokud tu má začít HDTV, pak jedině na satelitu. Setkal jsem se ale se skepsí, dodal.

Astra v současné době nabízí přes vlastní družice 46 programů ve vysokém rozlišení pro celou Evropu. Do konce roku 2010 by jich mělo být podle Kubackého až sto. V České republice je podle našich průzkumů již 25 procent domácností vybaveno televizory HD ready. Je tu velká dynamika. Lidé, kteří jednou vyzkouší obraz v HD kvalitě, už nebudou chtít vysílání ve standardním rozlišení, uvedl Kubacki. Souvisí to také s lepší finanční situací domácností a také tím, že jednotlivé televizní služby nabízejí prakticky stejné televizní programy, takže se diváci soustředí na kvalitu obrazu. Mění se i cílová skupina zákazníků satelitních platforem. Když jsme začínali, počítali jsme s lidmi z venkova, ale postupem času máme stále více zákazníků z měst, kteří chtějí kvalitnější signál, řekl Jaromír Glisník.

Spor o povinné programy v kabelech

Třetí blok kulatého stolu DigiZone.cz, věnovaný kabelové televizi a IPTV, se nesl především v duchu sporu o rozšíření počtu povinně zařazovaných televizních programů. Podle novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání platné od letošního ledna musí všichni kabeloví a IPTV operátoři zařadit zdarma do nejnižší programové nabídky všechny celoplošně šířené pozemní televize. Povinnost se týká jak provozovatelů digitální kabelové televize, tak analogových nabídek. Jednatel a ředitel českobudějovické kabelové společnosti Elsat Petr Bárta a generální ředitel společnosti Rio Media Petr Opletal to považují za pokus o „znárodňování“ části vysílacího spektra v kabelech. Kabelové společnosti totiž musí za povinně šířené programy hradit poplatky autorským svazům.

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 9

Petr Bárta, ředitel českobudějovické kabelové společnosti Elsat, je tvrdým odpůrcem rozšíření počtu povinně zařazovaných televizních programů do kabelu (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Je to stejné, jako kdybyste vlastnil dům s šedesáti byty a do čtyř z nich vám stát nastěhoval sociálně slabé nájemníky, nechal je tam bydlet zdarma a ještě by vás nutil za ně platit elektřinu a vodu, prohlásil Bárta. Pokud to bude za přiměřenou náhradu, tyto programy zařadíme, ale pokud ne, kdo zaplatí jejich šíření, které je deklarované jako vysílání zdarma? zeptal se Petr Opletal, jehož firma Rio Media provozuje druhou největší českou kabelovou společnost F.C.A. Podle Bárty už leží u příslušné komise Evropského parlamentu stížnost Asociace provozovatelů kabelové televize. Do měsíce bychom měli vědět, zda se tím vůbec budou zabývat, dodal. Proti postoji kabelových společností vystoupil generální ředitel televize Óčko Jiří Balvín, podle něhož to byli právě kabeloví operátoři, kdo před lety požadoval, aby pozemně šířené televize byly povinnou součástí jejich nabídek. Tehdy to ale byly jenom čtyři programy, namítl Bárta.

IPTV čeká ještě velký rozvoj, míní operátoři

Za „pole neorané“ pro rozvoj IPTV služeb označil Petr Pobořil, jednatel společnosti Mattes AD, která provozuje platformu 802.tv, středně velká a malá města s pěti až deseti tisíci obyvatel. Právě do nich nyní tato firma expanduje. Podle Davida Čermáka ze společnosti Pro-zeta, která poskytuje menším internetovým providerům velkoobchodní nabídku Quickmedia IPTV, se tato služba nyní rozšiřuje právě do menších měst. Malí internetoví operátoři nemají čas věnovat se skládání televizní nabídky, budují svoje lokální sítě a tak jim naše nabídka přijde vhod. Vedle připojení k internetu tak mohou zákazníkům poskytnout i kabelovou televizi, dodal. IPTV má sice nejmenší podíl ze všech digitálních platforem v České republice, Čermák to ale přisuzuje relativně krátké době jejího působení v tuzemsku.

Sledovanost televizních programů v nabídce Quickmedia IPTV

Čermák Prozeta prezentace - Kulatý stůl DZ 30.9.2008

David Čermák ze společnosti Pro-zeta, která společně s firmou HDD zprostředkovává velkoobchodní nabídku televizní služby Quickmedia IPTV, připravil pro V. kulatý stůl DigiZone.cz prezentaci s výsledky měření sledovanosti jednotlivých televizních programů této služby. Protože konference nebyla připravena na prezentace jednotlivých účastníků, nabízíme vám tento dokument alespoň zpětně touto formou.

PPT, 157 kB

Operátoři IPTV se dělí na dva typy společností. Jeden už má vlastní rozvody a doplňuje je o službu digitální televize, druhý teprve buduje sítě a pokládá optiku až do domu, řekl Čermák. Kvůli výstavbě optických sítí má tedy nástup IPTV určité zpoždění, na druhou stranu je tato optika výrazně levnější než před třemi lety, takže se k ní uchyluje stále více společností. To však není případ Telefóniky O2 jako dominantního operátora IPTV. Její služba O2TV využívá DSL sítě, jejichž propustnost je omezená, což se promítá například v tom, že operátor zatím nemůže nabízet větší množství HDTV programů. Oproti tomu IPTV po optických kabelech až do domu může distribuovat nepřeberné množství televizí v HD kvalitě.

Jaký datový tok je dobrý pro HD?

Přítomní zástupci operátorů IPTV se nedokázali shodnout v tom, jak velký datový tok je dobrý pro jeden televizní program v HD kvalitě. Podle Petra Pobořila z Mattesu AD to je minimálně 10 Mbit/s, což je prý už „opravdové dno“, zatímco 7 Mbit/s považuje za „mazaninu“. Naopak Michal Táborský z Telefóniky O2 a David Čermák z Pro-zety jsou toho názoru, že 7 Mbit/s pro jeden program v HD kvalitě stačí. Kabelové společnosti Elsat a Rio Media zatím HDTV nenabízejí, Elsat ale již přede dvěma lety zahájil digitální kabelové vysílání. Podle Petra Bárty se setkalo s dobrou odezvou, firma však hodlá do budoucna zachovat i analogovou nabídku. Osmdesát procent našich zákazníků nechce řešit problémy s přechodem na digitální vysílání a nechává to plně na nás. My to vyřešíme za ně, říká.

BRAND24

Kulatý stůl DZ 30.9.2008 - 11

Manažer pro IPTV služby Telefóniky O2 Michal Táborský, odpovědný na službu O2TV, a Petr Opletal, generální ředitel kabelové společnosti Rio Media, která provozuje druhou největší českou nabídku kabelové televize F.C.A., uzavírali poslední blok V. kulatého stolu DigiZone.cz. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Rio Media, respektive F.C.A., digitální kabelovou televizi dosud nenabízí, podle Petra Opletala se to ale v příštím roce změní. Nové sítě Rio Media budou digitalizovat již začátkem příštího roku, staré pak do konce roku. Digitální televize je u pevných televizních služeb nejvíce rostoucím segmentem, takže do ní určitě půjdeme, řekl Opletal. Samotná televizní služba se ale provozovat nevyplatí, operátoři proto podle Opletala sází spíše na balíčky triple play – digitální televizi, připojení k internetu a pevnou telefonní linku z jedné zásuvky. S tím souhlasí i Michal Táborský z Telefóniky O2. Petr Pobořil na závěr posledního bloku kulatého stolu DigiZone.cz prozradil, že z 60 tisíc zákazníků Mattesu AD si jich IPTV aktuálně předplácí 1 800. Firma zavrhla další expanzi v Praze a soustředí se spíše na menší města na Moravě.

Který ze tří bloků V. kulatého stolu DigiZone.cz byl podle vás nejzajímavější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).